Медики закликають житомирян остерігатися переохолодження та обмороження

Медики закликають житомирян остерігатися переохолодження та обмороження
У зв'язку з зниженням добової температури міністерство охорони здоров'я України звертається до населення з проханням дотримуватися порад медиків з метою попередження переохолодження та обмороження.

Про це йдеться в повідомленні прес-центру департаменту охорони здоров'я Житомирської ОДА.

Люди можуть постраждати від переохолодження навіть при плюсовій температурі. Зокрема, погодні умови з температурою повітря нижче +7° С вже вважаються такими, що можуть спричинити проблеми зі здоров'ям.

Для того, щоб уберегти себе від негативного впливу низьких температур, жителям Житомира і області слід дотримуватися таких порад:

одягайтеся багатошарово: одягніть на себе кілька легких кофт замість однієї теплої. При цьому одяг має бути цілком вільним;
захищайте відкриті ділянки шкіри. Не забувайте вдягати рукавички, а ніс та вуха захищати шапкою, шарфом, піднятим коміром;
візьміть запасний одяг, якщо плануєте провести цілий день на морозі;
не виходьте на мороз голодним. Обов'язково добре поїжте, краще щось висококалорійне;
заходьте кожні півгодини-годину у тепле приміщення, якщо ви проводите тривалий час на вулиці;
при можливості візьміть із собою термос із гарячою кавою, чаєм чи супом;
рухайте руками і пальцями ніг, щоб посилити кровообіг у замерзаючих судинах. Можна пострибати з ноги на ногу, тільки не дуже енергійно;
не перевтомлюйтеся, адже втомлена людина швидше піддається переохолодженню;
слідкуйте за прогнозом погоди.

Медики категорично забороняють в морозну погоду торкатися металу, як голими руками, так і язиком, а також вживати спиртне, оскільки алкоголь розширює судини на поверхні тіла, що призводить до швидших втрат тепла. Варто пам'ятати, що нікотин також не найкращий помічник у боротьбі з холодом через свій згубний вплив на стінки судин.

При появі симптомів переохолодження лікарі радять відразу перейти у тепле приміщення. Перша допомога в такому разі нескладна - варто зігрітися, посидіти в теплому приміщенні кілька годин і поїсти.

У разі обмороження слід негайно звернутися до лікаря. У крайньому випадку, треба перевдягнутися: зняти мокрий одяг і загорнутися в теплі простирадла та ковдри. Не можна чіпати обморожені ділянки тіла. Категорично заборонено зігрівати уражені тканини гарячою водою, або біля теплих батарей. Медики закликають в такій ситуації пити багато рідини - будь-які теплі напої, крім алкоголю. Крім цього, слід прийняти знеболюючий препарат і негайно звернутися за кваліфікованою медичною допомогою.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.