У вересні подорожчають м'ясо, яйця і молоко, а картопля, гречка і борошно впадуть в ціні

У вересні подорожчають м'ясо, яйця і молоко, а картопля, гречка і борошно впадуть в ціні
"Сегодня" разом з експертами підрахувала, що буде з цінами на продукти в наступному місяці.

Хоча ряд продуктів у серпні дорожчав (зокрема, особливо сильно це було помітно по молочної та м'ясної продукції), в цілому виявилося, що загальна сума витрат навіть знизилася на 18,45 грн. в порівнянні з минулим місяцем (у липні вона була рівна 2741,38 грн., у серпні - 2722,93 грн.). Відстежуючи тижні ціни в одному й тому ж супермаркеті на одні й ті ж марки продуктів, ми зробили висновок, що така різниця виявилася можливою за рахунок досить сильно знизилися в ціні овочів - картоплі, капусти, моркви й буряка.

Також подешевшали за місяць банани, попит на які традиційно падає влітку з появою великого вибору вітчизняних фруктів і ягід. У вересні ж, якщо вірити прогнозам наших експертів, доведеться затягнути паски тугіше: гряде подорожчання м'яса, молока, яєць, цукру і соняшникової олії.

Крупи та борошно: можуть подешевшати

Середня ціна різної бакалії в серпні стояла на місці, як і припускав раніше Микола Верницький з консалтингової компанії «ПроАгро». А борошно навіть трохи подешевшала. Її вже можна купити по 5,5 грн. / кг, якщо брати на вагу (була по 6-6,5 грн. / кг). Гречка ж залишається по 17-19 грн. / кг, рис по 10-11 грн. / кг, горох по 7-8 грн. / кг, пшенична крупа по 5-6 грн. / кг. За словами Миколи Верницького, в опті вже почалося невелике зниження цін як на крупи, так і на борошно, і на останній це вже видно в роздробі. «Пов'язано це з тим, що почалася переробка зерна нового врожаю, пропозиція поступово збільшується.

Тому у вересні ціни можуть бути нижчими приблизно на 10%. Хоча все залежить від темпів переробки. Може так статися, що зниження цін буде тільки в жовтні. Винятком буде рис, який до нас в основному завозять, і ціни на нього були і будуть стабільні ». Якщо прогноз експерта щодо зниження вартості виправдається, то у вересні будемо купувати гречку по 15-17 грн. / кг, горох по 6,3-7,2 грн. / кг, пшеничну крупу по 4,5-5,4 грн. / кг, борошно за 4,95 грн. / кг.

ХЛІБ: ДЕРЖАВА УТРИМАЄ ЦІНИ

Останній місяць літа не приніс нам ніяких змін цін на хліб. Втім, їх особливо ніхто і не чекав, адже вартість соціальних сортів змінюється тільки з дозволу уряду. Батон продовжує коштує 3,2 грн., «Український» - 3,37 грн. А стабільність, і навіть легке падіння цін на борошно утримали ціни на інші, комерційні види хліба. «Та нічого з цінами не буде і далі, - стверджує Микола Верницький. - На державному рівні будуть далі утримувати ціни на соціальні сорти. Що стосується комерційних сортів, то вони також не повинні помінятися в ціні: з одного боку, трохи підростають витрати на виробництво, а з іншого - дешевшає борошно. У сумі це і дасть стабільність цін ».

М'ЯСО: ЦІНИ - У РОСТ

Серпень приніс нам з вами нові витрати на м'ясо. Свинина подорожчала з 60-65 грн. / кг до 63-67 грн. / кг, яловичина - з 65-67 грн. / кг до 67-70 грн. / кг, курячі тушки - з 17-18 грн. / кг до 18-19 грн. / кг. Подорожчання свинини прогнозувала ще місяць тому Єлизавета Святківська, експерт з м'ясопродуктам Українського клубу аграрного бізнесу. Вона називала в якості основної причини зменшення кількості господарств, які займаються вирощуванням свиней.

«Крім того, на ціни вплинуло закриття ввезення свинини в Україну, - додає Андрій Порох, фінансовий директор мережі супермаркетів Delight. - У результаті її кількість значно зменшилася, а попит залишився на досить високому рівні, як з боку населення в сезон шашликів, так і з боку переробників. Почалося зростання цін з виробництв, слідом за цим відреагували торговці на ринках ». А ціни на яловичину з курятиною, на думку експертів, «підтяглися» за цінами на свинину, адже всі ці три сегменти м'ясного ринку тісно пов'язані.

Втім, на ринках, на відміну від супермаркетів, ми не помітили якогось зміни цін на м'ясо. «Куди ж ціни піднімати? Ніхто м'ясо і брати не буде. Зараз он повно овочів всяких, народ на них налягає. А ось, починаючи з кінця вересня, коли овочів стане менше, можливо, і підніму ціну на пару гривень », - розповідає Антоніна, яка постійно торгує в м'ясному відділі на ринку« Виноградар ». Вона, як і місяць тому, продає свинячу вирізку по 60-65 грн., Сало - по 20 грн. «А під вечір можу, як і всі, скинути і все 5 грн. », - Каже Антоніна.

На вересень Андрій Порох прогнозує нове подорожчання всіх видів м'яса на 5-7%. «Збільшення кількості свинини на українському ринку поки не передбачається, оптові ціни поки що ростуть і пізніше відіб'ються на роздробі. А решта виробників м'яса будуть стежити за цим і відповідно встановлювати нові цінники.

Але якщо раптом відкриють імпорт, то подорожчання, природно, не буде », - уточнює експерт. Якщо прогноз Андрія Пороха щодо зростання цін виправдається, то у вересні будемо купувати свинину по 67-69 грн. / кг, яловичину по 72-75 грн. / кг, курятину по 19-23 грн. / кг.

ЯЙЦЯ: З кожним місяцем все ДОРОЖЧЕ

В останній місяць літа яйця подорожчали. В середньому на 30 копійок на десятку. Таку ситуацію припускав раніше голова Союзу птахівників України Олександр Бакуменко, пояснюючи це тим, що в серпні традиційно починає піднімати попит з боку населення. Тепер яйця коштують у середньому 4,3-6,3 грн. / дес.

Що ж до вересня, то тут експерт припускає новий виток підвищення цін, з тієї ж самої причини, що і в серпні. «Яйця можуть подорожчати на 5-10%», - прогнозує Олександр Бакуменко. До речі, таке подорожчання для вересня - традиційно. Якщо такий прогноз виправдається, то доведеться купувати яйця по 4,7-6,9 грн. / дес.

Соняшникової олії: У ПЛЮСИ

Незважаючи на прогноз наших експертів про те, що в серпні рослинне масло не подорожчає, ціни все-таки не встояли. Середня ціна піднялася з 13-14 грн. / Л до 14-16 грн. / Л. «Поки що дорожчає соняшник, оскільки прибирання нового врожаю ще попереду, а старих запасів залишається все менше, - пояснює Микола Верницький. - У вересні варто очікувати, що ціни зростуть у роздробі ще копійок на 50. Але в жовтні, коли вже буде перероблений новий урожай, вони можуть знизитися. На скільки - буде видно за результатами врожаю ». Так що чекаємо нових цін на масло в районі 14,5-16,5 грн. / Л.

МОЛОЧНЕ: зростання цін продовжиться

За останній місяць практично вся молочка виросла в ціні, винятком став лише сир - і то, тому що в нашому щотижневому «Індексі цін» ми відслідковуємо товари конкретних виробників. Щось подорожчало незначно, наприклад, молоко і сметана, щось побільше - твердий сир та вершкове масло. Тепер молоко коштує 7,5 грн. / Л замість 7,4 грн. / Л, кефір - 8,35 грн. / Л замість 7,75 грн. / Л, «Голландський» сир - 62 грн. / кг замість 58 грн . / кг, вершкове масло - 14,3 грн./200 г замість 13 грн./200 р. Подорожчання торкнулося і ринкових цін. Якщо ще пару тижнів кіло сиру можна було купити за 28-32 грн., то зараз за 32-35 грн.

«Корова доїтися не стала менше. Літо було дощовим, трава до цих пір стоїть соковита, зелена. Але зараз більшість дітей повернулося з курортів, від бабусь-дідусів, тому сир в мене летить за півгодини, - розповідає Раїса Дмитрівна з Лук'янівського ринку. - От і піднімаю ціну, раз товар йде добре. Іде швидко і молоко, тому тепер замість 8 грн. за літр прошу всі 10. У вересні, коли діти підуть в школу, попит буде теж високий, тому, думаю, знову накину на свій товар пару гривень ».

Зростання цін на молочну прогнозувала нам місяць тому Інна Ільєнко, експерт з молочним ринків Українського клубу аграрного бізнесу. Причина - подорожчання молочної сировини. «Наприкінці червня-початку липня виробники молока підняли ціни на 35%, тому ми й підняли відпускну вартість молока», - говорить директор з корпоративних зв'язків ВАТ «Шосткинський міськмолкомбінат» Наталія Фесюн. «Поголів'я худоби зменшується, надої скорочуються, тому на ринку йде боротьба за молоко. А це завжди викликає підвищення цін », - стверджує гендиректор компанії« Юрія »(ТМ« Волошкове поле ») Олег кашки.

І поки, за словами Інни Ільєнко, передумов для поліпшення ситуації немає, а тому у вересні молочне може ще подорожчати. «Правда, зростання цін буде невеликим, оскільки виробники не захочуть втрачати покупців. У межах 5% можуть піднятися ціни на молоко, кефір і сир. І на 10% подорожчають сири і масло, оскільки для їх виробництва потрібно більше сирого молока », - прогнозує експерт. Якщо цей прогноз виправдається, то будемо купувати молоко по 7,9 грн. / Л, кефір по 8,8 грн. / Л, сир по 68 грн. / кг, масло - по 15,7 грн./200 р.

ВІТАМІНИ: КАРТОПЛЯ ДЕШЕВШЕ, ПОМІДОРИ ДОРОЖЧЕ

Серпневі ціни на овочі та фрукти змінювалися часом мало не щодня - залежно від того, як швидко встигав новий урожай або змінювалася погода. Але в цілому по всіх продуктах йшло зниження цін, і лише до кінця місяця ті овочі, які вже відходять (огірки, кабачки), трохи подорожчали. Про те, що буде з цінами на вітаміни у вересні, нам розповів Федір Рибалко, представник проекту МФК з розвитку овочівництва в Україні.

Улюблений українцями «борщовий набір» понизиться в ціні, оскільки цих овочів на прилавках побільшає. Загалом упродовж місяця вони подешевшають на 10%. А значить, картопля, морква і буряк будуть коштувати не 4-6 грн. / кг, а 3,5-5,5 грн. / кг, капуста не 3-4 грн. / кг, а 2,7-3,5 грн. / кг. Також на 10% дешевше можуть коштувати баклажани - за умови, якщо буде триматися хороша погода. Якщо ж вона буде поганий, то ці овочі, навпаки, тільки подорожчають. У першому випадку за кіло баклажанів будемо платити 4,5-5,5 грн. / кг, у другому - 5,5-6,5 грн. / кг.

А ось огірки й помідори будуть рости в ціні, оскільки їх урожай почне йти на спад. Зараз огірки продають по 3-5 грн. / кг, а у вересні вони подорожчають до 3,5-6 грн. / кг, помідори з 5-6 грн. / кг піднімуться до 5,5-6,3 грн. / кг .

У вересні почнуть більш активно продаватися вітчизняні яблука, які в другій половині місяця можуть подешевшати на 10%. Зараз якісні яблука коштують близько 8-10 грн. / кг, а значить, пізніше ми зможемо купувати їх по 7-9 грн. / кг. Український виноград також буде набирати обертів, і якщо зараз його можна придбати по 17-25 грн. / кг, залежно від сорту, то протягом місяця він подешевшає до 15-22 грн. / кг. Слива, навпаки, може подорожчати - експерт пояснює, що велика її кількість піде на експорт, що скоротить пропозицію на українському ринку і підвищить ціни. Нинішня її середня ціна - 10-15 грн. / кг, а пізніше може піднятися до 11,5-17 грн. / кг.

Що стосується баштанних, то по них Федір Рибалко прогнозує коливання цін в обидві сторони, оскільки саме у вересні закінчується сезон середніх сортів і починається сезон пізніх. Тому на початку місяця кавуни і дині можуть на 1-2 грн. подорожчати, а згодом подешевшати - кавуни до 1 грн. / кг, дині до 3-4 грн. / кг. Нинішня ж ціна кавуна - 1,5-2,5 грн. / кг, дині - 4-6 грн. / кг.

ЦУКОР: ПЛЮС 30 копійок

Прогноз щодо невеликого подорожчання «солодкого піску» в серпні, який нам давав Микола Верницький, директор консалтингової компанії «ПроАгро, виправдався. Кіло цукру тепер коштує на 20 копійок дорожче - не 12,5, а 12,7 грн. / кг. «Сахар затребуваний, а старий урожай закінчується, але дефіциту поки не відчувається, бо оптові ціни ростуть, але невеликими темпами, - розповідає експерт. - Так що, я припускаю, що у вересні ми побачимо цукор у роздробі на 20-30 копійок дорожче. Але тоді ж почнеться і переробка буряка нового врожаю, який, за всіма прогнозами, дуже хороший. А значить, є всі шанси в жовтні-листопаді побачити дешевший цукор ». А поки що в найближчий місяць нам «світить» купувати цукор за 12,9-13 грн. / кг.

ОДЯГ І ТЕХНІКА

На початку осені будуть продовжувати завозити нові речові колекції. Вони вже частково представлені в ряді магазинів, але основний завезення тільки починається. «Цього року ціни на осінню колекцію приблизно на 10% вище, чим у минулому, - каже Марія Колісник керівник аналітичного відділу консалтингового агенства« ААА ». - Все-таки за рік відбулися деякі зміни курсу валют, що не могло не позначитися на цінах ».

А це означає, що середня ціна осінніх черевик буде 660 грн. (Була 600 грн.), Жіночого плаща - 880 грн. (Була 800 грн.), Чоловічий куртки-ветровки - 550 грн. (Була 500 грн.). А залишки літньої колекції будуть продовжувати продаватися з традиційними знижками. «Але вони будуть не вище 50%: завезення влітку був не дуже великий», - каже Олександр Жолудь, економіст Міжнародного центру перспективних досліджень.

Що стосується побутової техніки, то тут експерти не бачать причин для особливих змін вартості товарів, оскільки вересень не є тим місяцем, коли йде глобальне оновлення будь-яких позицій, а курс валют зараз особливо не міняється. Однак, за словами Уве Кленк, виконавчого директора торгової мережі «Фокстрот. Техніка для дому », у вересні продовжаться акційні знижки на ноутбуки, нетбуки, смартфони і мобільні телефони. На цю групу товарів акції існують і в інших супермаркетах побутової техніки. «Що стосується інших товарів, то виробники поки не повідомляли про зростання цін, отже, його може і не бути», - говорить експерт.

Источник: http://www.segodnya.ua/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.