Аналіз ставок на іпотеку за 2011 та прогнози на 2012 рік

Аналіз ставок на іпотеку за 2011 та прогнози на 2012 рік
Кредити на покупку нерухомості продовжать дорожчати і на початку 2012 року, вважають експерти. При цьому говорити про позитивні перспективи ринку іпотеки в цьому році поки рано.

Незважаючи на стабілізацію банківського ринку України, іпотечні кредити дорожчатимуть - прогнозують експерти. "У короткостроковій перспективі продовжиться тенденція зростання процентних ставок за іпотечними кредитами (очікуване зростання 2-2,5 процентних пункти)", - вважає Олександр Борщевич, начальник управління іпотечного кредитування ВТБ Банку .

При цьому експерти поки не можуть говорити про конкретні перспективи іпотечного кредитування на весь 2012 рік, відзначаючи, втім, відсутність на сьогоднішній день передумов до відновлення цього ринку. "Прогнозувати практично неможливо. Безліч факторів, що впливають на формування економічної ситуації в країні в цілому, будуть впливати на банківський сектор", - скаржиться Андрій Осипов, начальник відділу розвитку і підтримки роздрібних кредитних продуктів банку "Хрещатик ". "При існуючих вступних, до відновлення кредитної активності ринку, підвищення платоспроможності клієнта і врегулювання ризиків, пов'язаних з поверненням застави в іпотеці, я не схильний давати будь-які оптимістичні прогнози щодо розвитку цього сегмента в 2012 році", - прогнозує Ігор Шумицький, директор департаменту маркетингу роздрібного бізнесу VAB Банку .

Банківські фахівці звертають увагу, що банки, крім подальшого підвищення процентних ставок за іпотечними позиками, можуть посилити й інші умови кредитування. "Повне згортання іпотечного кредитування на ринку малоймовірно, хоча не виключено істотне обмеження його в результаті значного посилення умов кредитування (підвищення процентних ставок, обмеження термінів кредитування, посилення вимог до розміру власного внеску позичальника та підходів до оцінки його кредитоспроможності)", - вважає Олександр Борщевич. "У вигляді посилення ризикової складової можна прогнозувати збільшення розміру авансів до 50% у середньому по ринку і скорочення термінів кредитування іпотеки до 10-15 років", - продовжує Ігор Шумицький.

Підсумки по ставкам на іпотеку за 2011


А за 2011 рік ситуація з іпотекою склалася наступна:незважаючи на прогнози експертів і тенденцію щодо зниження ставок протягом січня-серпня-2011, за підсумками всього року кредити на покупку нерухомості на вторинному ринку подорожчали. За даними компанії "Простобанк Консалтинг " на 19 грудня, середня реальна ставка по іпотечних кредитах на "вторинку" строком на 15 років склала 19,84% річних. При цьому 4 січня поточного року вона становила 19,03% річних. Таким чином, за 2011 рік такі позики подорожчали на 0,81 процентного пункту. Кредити строком на 10 років додали в ціні в середньому 0,36 п.п., подорожчавши до 20,18% річних.

Варто відзначити, що кредити на купівлю нерухомості на первинному ринку за підсумками 2011 року, навпаки, подешевшали. Так, найбільше знизилася середня реальна ставка по позиках терміном на 20 років - на 1,76 п.п., до 17,52% річних. Кредити на "первинку" строком на 10 років подешевшали на 0,22 п.п., до 18,87% річних.

При цьому кількість банків з числа 50 найбільших за розміром активів, які пропонують іпотечні позики, за підсумками 2011 року більше зросла в сегменті кредитів на "вторинку" - на п'ять установ, до 28. Кількість банків з числа півсотні найбільших, які кредитують на купівлю нерухомості на первинному ринку, порівняно з початком року зросла на три установи, до 19.

Источник: prostobank

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.