Банки побоюються надавати кредити на придбання житла

Банки побоюються надавати кредити на придбання житла
Середні реальні ставки по іпотеці почали підвищуватися, а банків, що кредитують придбання нерухомості, стає менше.

Державна іпотечна установа завершує безкоштовну передачу квартир, які були розподілені в 2009 році в рамках забезпечення житлом пільгових категорій громадян у комунальну власність територіальних громад. Про це повідомив голова правління В. Миргородський.

За місяць, що пройшов з часу виходу минулого іпотечного огляду, на ринку іпотечного кредитування відбулися істотні зміни. На відміну від вересня-2011, коли пропозиція іпотечних кредитів на ринку зростала, в жовтні-2011 ряди кредитуючих на житло банків порідшали. Іпотечне кредитування фізосіб на вторинному ринку призупинили Кредитпромбанк (тепер кредитує лише спільно з ДІУ), Правекс-Банк і Райффайзен Банк Аваль, на первинному ринку (під заставу самого купованого об'єкта) - Кредитпромбанк і Укрексімбанк. При цьому останній, разом з Піреус Банком, поповнив сегмент кредитування нового житла під заставу альтернативної вторинної нерухомості.

На ринку спостерігається не тільки скорочення програм кредитування покупки нерухомості, але і зменшення обсягів виданих кредитів. «Темпи іпотечного кредитування вже знижуються, через цінову недоступність кредитів для позичальників, тому що ставки по іпотеці на сьогоднішній момент у більшості банків вище, ніж на початку осені-2011, і через брак довгострокових ресурсів у національній валюті в банківській системі», - пояснює Тетяна Шаповал, директор департаменту розвитку роздрібного бізнесу Credit Agricole (ІНДЕКС-БАНК).

Одночасно зі зменшенням пропозиції іпотечних програм, підвищуються ставки по іпотечних кредитах. Так, середні реальні ставки по кредитах на «вторинку» в жовтні-2011 виросли відразу на 0,6-1,2 процентних пункта, в залежності від терміну, а за кредитами на рік - перевищили позначку в 20% річних, яку так стрімко залишали в червні-2011.

Источник: http://www.domik.net

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.