Бензин в Україні може подорожчати до 18 грн. за літр

Бензин в Україні може подорожчати до 18 грн. за літр
Чиновники "просять" водіїв заплатити за гарні дороги, для чого збираються підвищити ціну бензину і дизпалива, збільшивши акцизний збір до європейського рівня.

Як стало відомо, Міністерство інфраструктури подало в Кабмін пропозицію про підвищення акцизного збору на світлі нафтопродукти.

Ставка акцизу за тонну бензину в нашій країні становить 198 євро, а для дизельного палива - 46 - 98 євро. У ЄС в середньому - 466 євро за тонну бензину і 375 євро за тонну дизпалива. Як зазначає Комсомольска правда в Україні, профільний міністр Володимир Козак впевнений, що збільшення акцизу дозволить поліпшити якість доріг і рівень безпеки руху.

Експерти ж у свою чергу порахували, скільки такі нововведення можуть коштувати водіям.

"При нинішньому курсі збільшення акцизного збору на 100 євро додає близько гривні до роздрібної ціни літра бензину", - вважає директор Консалтингової групи А-95 Сергій Куюн.

Неважко порахувати, що якщо підняти акцизи до середніх по Європі, то в Україні бензин подорожчає на 2,7 грн. за літр, а дизельне паливо більш ніж на 3 грн. І це мінімум! Один з великих нафтотрейдерів заявив, що з новими правилами ціни на заправках підскочать на 6-7 грн., або до 18 грн. / л (заклали максимальний прибуток). На думку аналітика Олександра Сіренко (UPECO), тоді споживання палива впаде на 25%, так як багато пересядуть на громадський транспорт.

Правда, чи покращиться після цього якість українських доріг - не скаже ніхто.

Як зазначає газета "Сегодня", поки питань більше, ніж відповідей, і головний - контроль за надходженням і використанням акцизу. За інформацією Кабміну, зараз акциз від горючки становить 11 млрд. грн. на рік, очікується, що надходження на першому етапі подвояться, на другому - потроїться.

Заступник директора НТЦ "Психея" Геннадій Рябцев говорить, що зростання акцизів на 1-1,5 грн. можливий вже в цьому році, але щоб гроші не пішли в загальний котел бюджету і не були розкрадені, треба розробити чіткий механізм їх використання.

Директор "А-95" Сергій Куюн побоюється, що стане більше контрабанди: "Чим вище акцизи, тим вище ціна, підробляти паливо стане ще вигідніше. Сам уряд говорить, що 20% ринку бензину в тіні. Кабміну, в першу чергу, варто навести порядок у галузі контролю якості палива. Якщо просто підвищувати податки, "тінь" збільшиться, отже, очікуваного збільшення сплати податків не відбудеться ".

Ще один аспект - економічний, адже в ціні будь-якого товару паливо становить близько 5%, а в автоперевезеннях - до 60%. За підрахунками аналітика МЦПД Олександра Жолудя, наприклад, бухінець хліба подорожчає приблизно на п'ятак, а от проїзд в автобусі з Києва до Житомира - на 5-8 грн. (Зараз 40 грн.).

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.