Експерт пояснив, як Євромайдан вплине на зарплати та соцвиплати українців

Експерт пояснив, як Євромайдан вплине на зарплати та соцвиплати українців
Зарплати, пенсії та соціальні виплати українців ніяким чином не пов'язані з акціями протесту на Євромайданах. Таку думку висловив голова Комітету економістів України Андрій Новак.

Вчора прем'єр-міністр Микола Азаров заявив, що уже в січні бюджетники можуть залишитися без виплат через революціонерів, які блокують роботу Кабміну.

"Не слухайте нашого прем'єр-міністра, коли мова йде про економіку. Будівля Держказначейства в блокаді? – ні, регіональні відділення Держказначейства заблоковані? – ні, навіть сам Кабмін – чиновники приходять на свої місця", - заявив експерт.

Тим часом українці почали жваво скуповувати валюту. В обмінниках стоять черги, а біля банкоматів - тиша і спокій. Хоча черги тут передрікали через події в країні. Мовляв, про всяк випадок люди свої заощадження таки перекладуть із картки в панчоху.

Національний банк України заспокоює, що готівки не бракуватиме.

Голова Комітету економістів України наголосив, що ВВП України почало падати задовго до Майдану.

"Зараз для ринку і економіки потрібен позитивний сигнал. Майже два роки українська економіка на стадії падіння, до речі єдина серед країн СНД. І причина не в євроінтеграції. Безумовно, що не причина цьому Євромайдан, бо вже два роки економіка падає", - зазначив Новак.

Водночас, він застеріг, що "банківська система – це нервова система, яка реагує найбільш чутливо і найшвидше". "Я порекомендував би НБУ дуже сильно пильнувати, тому що на нашому ринку банківському є чотири крупні російські банки, вони разом займають більше 20% ринку і якщо, не дай Бог, буде політична команда з Кремля дестабілізувати ситуацію, більше 20% - це достатньо", - заявив експерт.

За його словами, якщо обвалиться гривня, то 2008 і 2009 роки будуть, як "теплі згадки про ягідки".

"Девальвація гривні має глибокі економічні причини – це негативне сальдо нашої торгівлі, яке на сьогодні мінус 10 мільярдів доларів, величезний держборг – і все напрацьовано не зараз. Давайте будемо мудрішими за нашу економічну владу, давайте не будемо бігти до банків знімати депозити гривневі і не будемо бігти до обміну валют, щоб поміняти їх на тверді валюти. Давайте зробимо навпаки – візьмемо невеличку суму, яка не б'є по кишені, і купимо за них гривні, підтримаємо її. Якщо обвалиться гривня, то 2008 і 2009 роки будуть, як теплі згадки про ягідки", - резюмував експерт.

Зазначимо, що на думку міжнародних експертів, через протести українцям можуть обмежити повернення депозитів і обмін валюти.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.