Послуги українських ріелторів здорожчають у десять разів

Послуги українських ріелторів здорожчають у десять разів
При продажі квартири ріелторам буде платити і продавець, і покупець.

На вітчизняному ріелторському ринку з ініціативи Кабміну незабаром можуть змінитися правила гри, що боляче вдарить по кишенях продавців і покупців квартир, повідомила віце-президент Ліги експертів України Світлана Бовсуновська.

"Сьогодні в Мінекономрозвитку підготовлений законопроект "Про особливості здійснення ріелторської діяльності в Україні", який, практично, копіює ситуацію на ринку оцінки майна. Тобто, ринок монополізується і послуги для простих громадян дорожчають у десятки разів. Наприклад, якщо раніше оцінка однокімнатної квартири в Києві стояла 300-500 гривень, то після "сертифікації" вона піднялася до 3 тисяч. Це ж буде відбуватись і з послугами ріелторів, і зростання цін буде приблизно таким же", - пояснила вона.

Ситуацію з ріелторами ускладнює те, що на відміну від нотаріусів та колишніх оцінювачів, у них немає законодавчого регулювання бізнесу, що ускладнить відстоювання своїх прав. А в згаданому законопроекті передбачається ті ж сертифікати, навчання, введення регулятора та інші нововведення, які вже "отримали" раніше оцінювачі.

До того ж, сьогодні на ринку є конкуренція - близько 12 000 ріелторів. Тому продавці або покупці платять за послугу і можуть вибирати, у кого її замовити і за якою ціною.

"Але коли гравців стане менше, зміниться і форма ціноутворення-доведеться платити не за послугу, а за вартість продаваного об'єкта. Документ передбачає 3%, які, я так розумію, платять і продавець, і покупець", - розповіла експерт.

Нагадаємо, у четвер прем'єр Микола Азаров заявив, що дав команду ФДМ та Мін'юсту врегулювати спірні питання на ринку оцінки майна та "покарати винних".

Источник: Коментарі

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.