Оплату послуг ріелторів хочуть обмежити 3% від вартості нерухомості.

Оплату послуг ріелторів хочуть обмежити 3% від вартості нерухомості.
В Україні хочуть обмежити оплату ріелторських послуг 3% від вартості майна. Відповідний законопроект розробили в Мінекономрозвитку, пишуть "Вести".

Зазначимо, зараз посередники беруть за свої послуги від 3 до 5%. У разі прийняття законопроекту на роботу ріелторів будуть брати тільки після вузу, без судимості і з ліцензіями для відповідної діяльності. Очікується, що такі сертифікати буде видавати створена міністерством структура.

За словами ріелтора однієї з київських компаній Анастасії Наконечної, зараз на ринку нерухомості в основному самоучки. "Я в цьому бізнесі з 17 років. Навички набуваються з досвідом. У нас в агентстві не було ніякої перекваліфікації. Хіба що проводили семінари з техніки продажів. Але якщо ти хочеш продати нерухомість, ти повинен любити цю справу, займатися нею професійно", - говорить Анастасія.

Вона також додала, що йдуть в ріелтори в основному жінки віком 25-28 років. Прибуток від продажу нерухомості посередник і агентство ділять порівну, а легально оформляють лише після піврічного стажування.

Планується, що в майбутньому підготовкою ріелторів займуться навчальні заклади, які укладуть договори про співпрацю з Мінекономрозвитку, і раз на три роки посередникам потрібно буде підвищувати перекваліфікацію.

"Хто буде визначати перелік дисциплін, хто буде там викладати? Навіщо це взагалі? Це не той ринок, який потребує відповідних фахівців. Завтра люди перестануть користуватися послугами ріелторів, і ринок помре. Що тоді? Взагалі з практики знаю людей, у яких три вищі освіти, але вони посередні ріелтори. І знаю тих, у кого немає вищої освіти, і вони професіонали своєї справи. Клієнти задоволені їхньою роботою", - повідомив віце-президент Асоціації ріелторів Артур Пилипчук.

На його думку, в результаті нововведень частина ріелторів піде в тінь, а частина - взагалі зникне.

А ось глава Ліги експертів Світлана Бовсуновська вважає, що закон про ріелторську діяльність треба було приймати 20 років тому. "Ті, хто працює на ринку багато років і вже напрацювали собі клієнтуру, вони і далі будуть працювати, хоч і напівлегально. А якщо захочуть заробити, свою послугу просто будуть надавати під іншим соусом. Наприклад, не як посередницьку, а як консультаційну, - говорить вона. - А ось щодо посередницьких послуг, якщо раніше з ріелтором можна було поторгуватися і при терміновому продажі трохи збити ціну, тепер, коли буде встановлено 3%, ніхто спускати планку нижче не буде".

Зазначимо, раніше повідомлялося, що українці знижують ціни на квартири, щоб продати житло до осені.

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.