Вартість житла до кінця року істотно не зміниться - експерти

Вартість житла до кінця року істотно не зміниться - експерти
На ринку житлової нерухомості Києва спостерігається повільне зниження цін, при цьому істотних змін до кінця цього року не передбачається, вважає глава національної ради Ріелторської палати Олександр Бондаренко.

«Нічого істотного на ринку не відбувається. Зараз ми в тій ситуації, коли спокійно, невеликими темпами, йдемо до «дна». «Дна» - в сенсі найнижчих цін, які можуть бути на ринку нерухомості. Це рух до «дна» дуже повільне. До кінця року ця тенденція не зміниться, якщо не буде якихось катастрофічних подій - не обов'язково на ринку нерухомості, але і на валютному ринку, в цілому в державі, які істотно змінять картину », - сказав О. Бондаренко.

На думку О.Бондаренко, якщо не буде подолано рубіж 8,5 грн / $ 1., Ніяких змін не буде. З іншого боку, експерт, на жаль, не бачить чинників, які могли б змінити ситуацію, а саме доступної іпотеки під 10-11% річних у гривні.

«Я песиміст і не вірю, що найближчим часом люди стануть заробляти більше. Так що до нового року і як мінімум до літа нас чекає «стабілізець», тобто стабільність, яка, можливо, мене влаштовує більше, ніж різкі підвищення-пониження, які призводять до колапсу ринку »

Президент Союзу фахівців з нерухомого майна Олександр Рубанов додав, що ринку також не додає оптимізму і введення нових правил реєстрації нерухомості: поки ще не зрозуміло, як це буде відбуватися і які будуть розцінки.

На думку експертів, в цілому за рік зниження вартості житла в Києві складе 10-12%, на бізнес-і еліт-клас - на 15%.

«Головна причина - відсутність інвестиційного клімату як такового. Якщо немає умов, ні внутрішній, ні зовнішній інвестор не будуть прагнути вкладати кошти в нерухомість», - повідомив О. Рубанов.

З 1 січня набирає норма про оподаткування нерухомості, а також змінюються правила реєстрації. Зміни правил гри підстьобне ринок, вважають експерти.

«Страх чогось нового і незрозумілого, як правило стимулює людей швидше робити вибір, тому ми чекаємо сплеску з середини листопада до січня, а швидше за все і до березня. Однак це підстьобне обсяги угод, але малоймовірно, що позначиться на цінах », - повідомив О. Рубанов.

«Первинка в більшості регіонах будівельники намацали свою ціну і навколо танцюють. Київ, окраїна - 8 тис. грн за кв м., центр від 12 тис. грн за кв. м, а до прикладу в Запоріжжі працюють навколо ціни 5 тис. грн. за кв. м. Споживачів це влаштовує і врядлі ціни будуть знижуватися », - пояснив О. Бондаренко.

Як зазначив А. Рубанов, якщо раніше було вигідно вкладати гроші в житло, то сьогодні ситуація змінилася.

За даними експертів, через недовіру населення до первинного ринку житла в Києві як і раніше зберігається розрив у вартості первинного і вторинного житла в 50%: середня вартість 1 кв. м на первинному ринку становить $ 1 тис., на вторинному - $ 1,5 тис.

Источник: Building

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.