В Україні розробили черговий проект закону про ріелторську діяльність

В Україні розробили черговий проект закону про ріелторську діяльність
Асоціація фахівців нерухомості України (АФНУ) розробила власний проект закону, який регулює ріелторську діяльність. Про це повідомив президент АФНУ Сергій Злидень.
«Законопроект не лобіює інтересів ніяких ріелторських груп та інвесторів», - сказав Сергій Злидень. За його словами, у розробці законопроекту брали участь фахівці АФНУ, ріелтори і інші учасники ринку.

У свою чергу, керівник комітету з юридичних питань АФНУ Юрій Піта повідомив, що законопроект заснований на ринкових принципах і, зокрема, не передбачає встановлення тарифу на послуги ріелтора в розмірі 3% вартості угоди, а також інших обмежень, які претят принципам ринкових відносин.

Нагадаємо, в липні 2012 р. Міністерство економрозвитку і торгівлі знову запропонувало врегулювати ведення ріелторської діяльності на законодавчому рівні, наділивши при цьому МЕРТ правом видавати сертифікати суб'єктам ріелторської діяльності та вести держреєстр суб'єктів ріелторської діяльності, тоді як у попередньому варіанті законопроекту ці функції закріплювалися за Фондом держмайна (ФДМ). Нова версія законопроекту «Про особливості ведення ріелторської діяльності» розроблена за дорученням президента України Віктора Януковича.

В Україні вже неодноразово робилися спроби законодавчого врегулювання ріелторської діяльності, проте безрезультатно. Зокрема, Верховна Рада в червні 2007 року не підтримала законопроект № 3499 «Про ріелторську діяльність», спрямований на регулювання на законодавчому рівні ріелторської діяльності на ринку нерухомості країни, розроблений народним депутатом Партії регіонів Ігорем Прасоловим.

Після цього Прасолов 7 липня 2011 зареєстрував у парламенті новий законопроект № 8781 «Про ріелторську діяльність», концептуальною відмінністю якого від попереднього однойменного законопроекту була його орієнтованість, насамперед, на захист прав споживачів ріелторських послуг.

У той же час президент України Віктор Янукович у листопаді 2011 р. доручив прем'єр-міністру Миколі Азарову до 30 січня 2012 забезпечити підготовку та внесення на розгляд Верховною Радою законопроекту про ріелторську діяльність. І на виконання цього доручення МЕРТ в березні 2012 р. оприлюднив на своєму сайті законопроект «Про особливості ведення ріелторської діяльності», який поки що не зареєстрований у парламенті.

Однак низка громадських ріелторських організацій звернулися до керівництва країни з проханням взяти за основу законопроект про ріелторську діяльність, автором якого виступає народний депутат Ігор Прасолов (фракція Партії регіонів), а не проект документа МЕРТ.

Источник: Building

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.