Нові правила реєстрації прав власності на нерухомість

Нові правила реєстрації прав власності на нерухомість Реєструвати право власності на нерухомість з 1 січня 2012 року, буде Міністерство юстиції України. Таких повноважень відомству надала Верховна Рада, ухваливши ще рік тому зміни до закону "Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їхніх обмежень". Сьогодні ж цю функцію виконує бюро технічної інвентаризації (БТІ).

Міністерство юстиції, уже на початку наступного року, візьметься за створення єдиного державного реєстру прав на нерухоме майно та їх обтяжень. Цю функцію воно відбере у комунальних БТІ. Створювати та супроводжувати програмне, технічне і технологічне забезпечення, вносити до документів дані та стежити за їх збереженням і захистом буде спеціальне підприємство, підпорядковане відомству. Нині ж процедури ведення реєстру підзаконними актами ще не прописано. Проте деякі положення уже відомі із закону.

"Новим законом вносяться зміни до цивільного кодексу України, якими передбачено те, що право власності буде виникати з моменту державної реєстрації. Тобто на сьогоднішній день ми укладаємо договір купівлі-продажу об'єкту нерухомості і у нас відразу виникає право власності на цей об'єкт не залежно від часу, коли ми його зареєструємо. З прийняттям цього закону виходить так, що договір ми уклали з вами сьогодні, а коли у нас виникне право власності не відомо, виходить знак питання щодо правового режиму нерухомого майна.

Крім того законом передбачено, що державна реєстрація здійснюється за місцезнаходженням майна. На сьогоднішній день договір купівлі-продажу нерухомого майна можуть посвідчуватися нотаріусом за місцем проживання одного з учасників угоди. До прикладу, ми з вами укладаємо угоду в Києві, оскільки я проживаю в Києві, а майно знаходиться, до прикладу, в Запоріжжі. Для того, щоб мені зареєструвати право власності, потрібно поїхати в Запоріжжя і звернутися з відповідною заявою, що також створює незручності", - роз’яснює Олександр Браницький, адвокат.

Також у законі зазначено: право власності на житловий будинок, будівлю, споруду чи квартиру може бути зареєстровано незалежно від того, чи зафіксоване право власності на земельну ділянку, на якій вони розташовані. Та це лише окремі роз'яснення. Юристи ж радять перед ухваленням підзаконних актів обговорити їх положення з громадськістю і фахівцями, адже сфера нерухомості зачіпає широке коло інтересів.

Источник: http://www.kanzas.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.