Названо кращі хмарочоси у світі

Названо кращі хмарочоси у світі
Премія Emporis Skyscraper Award існує з 2000 року. Це єдина премія в світі, яка присуджується виключно хмарочосах. Щорічно вона формує рейтинги кращих хмарочосів світу за результатами незалежного експертного голосування. Проекти оцінюються за такими критеріями, як архітектура і дизайн, функціональність, інноваційність інженерних систем, а також комфортність для мешканців та відвідувачів.

Мета премії, як стверджують її організатори, звернути увагу на найкращі світові об'єкти, що розвивають естетичний смак та уяву, але в той же час ефективно використовуються і гармонійно вписані в міську середу, повідомляє "Дело".

У рамках першого відбірного туру формується список з 300 номінантів, у другому турі визначається підсумковий топ-10 хмарочосів року.

Перше місце в рейтингу хмарочосів за підсумками 2010 року зайняв іспанський хмарочос - готель Porta Fira в Барселоні (Іспанія). Це 24-поверховий будинок червоного кольору висотою 110 метрів спроектовано японським архітектором Тойо Іто. Воно розташоване неподалік від барселонського аеропорту та залізничного вокзалу в районі Оспіталет-де-Льобрегат. Це перший готель іспанської мережі готелів Hoteles Santos. У готелі 320 номерів, бар, ресторан, конференц-зали, вертолітний майданчик.

Друге місце експерти присудили найвищому на сьогоднішній день хмарочосу в світі - Бурдж Халіфа (Burj Khalifa) в Дубаї, ОАЕ (до завершення будівництва називалася «Бурдж Дубай»). Висота 163-поверхової будівлі - 643,3 метра, разом зі шпилем - 828 метрів. Автором проекту є американський архітектор Едріан Сміт. Будівля будувалося протягом п'яти з половиною років зі швидкістю 1-2 поверху в тиждень, відкриття відбулося 4 січня минулого року. Башта буде самостійно забезпечувати себе електроенергією за допомогою 61-метрової турбіни, обертається вітром, а також сонячних панелей загальною площею близько 15 тисяч кв. метрів.

Третє місце зайняв найвищий хмарочос Марселя (Франція) - башта судноплавної компанії CMA-CGM. Висота 33-поверхового будинку становить 147 метрів. Автором проекту є одна з найвідоміших архітекторів у світі, британка арабського походження Заха Хадід.

Московський «Місто столиць», девелопером якої є компанія Capital Group, зайняв в рейтингу 7 місце. Комплекс представлений двома діючими вежами-хмарочосами з житловими апартаментами «Москва» і «Санкт-Петербург», а також функціонуючим з 2009 року 17-поверховим бізнес-центром в основі комплексу. Особливістю архітектурної концепції комплексу, розробленої архітектурним бюро NBBJ, є «кутові контррельєфи» Володимира Татліна, одного із засновників російського конструктивізму: башти «Міста столиць» мають динамічні відхилення від традиційної прямокутної структури.

У десятку кращих хмарочосів світу Emporis Skyscraper Award-2010 увійшли також: 55-поверхова будівля The Pano в Бангкоку (Таїланд) висотою 202,51 метра; 35-поверхова «падаюча вежа» Capital Gate в Абу-Дабі (ОАЕ) висотою 160 метрів. Ще під час будівництва розробники та архітектори проекту подали спільну заявку до Книги рекордів Гіннесса на визнання хмарочоса в ОАЕ будівлею з найбільшим нахилом у світі. Воно відхиляється на захід на 18 градусів (що майже вчетверо перевищує нахил Пізанської вежі).

У списку кращих також 72-поверховий хмарочос Legacy at Millennium Park в Чикаго (США) висотою 249,56 метра. У будівлі площею 41 000 кв. метрів розташовано 360 розкішних апартаментів. У нижніх поверхах розташовується чиказький Інститут мистецтв.

У десятці і 43-поверхова вежа Strata в Лондоні (Великобританія) висотою 147,8 метра з вбудованими вітряними турбінами, здатними генерувати близько 8% енергії, необхідної для всієї будівлі. Хмарочос був розроблений і побудований компанією Brookfield Europe. Будівля буде представляти собою житловий комплекс з паркуванням, магазинами і фітнес-клубом.

Далі - 25-поверхова вежа білосніжна Torre Diagonal Zero Zero в Барселоні висотою 110 метрів, побудована за замовленням компанії Telefonica SA. Хмарочос побудований за проектом місцевої архітектурної студії EMBA. На верхніх рівнях розташований двоповерховий зал, офісний простір з сучасною відкритим плануванням, а також зал засідань компанії Telefonica. Фасади ромбообразно споруди є «арматуру» з білого алюмінієвого профілю.

Замикає список 118-поверховий небоскрtб International Commerce Centre в Гонконзі (Китай) висотою 484 метри - найвища будівля в місті. Підземні поверхи будівлі займає гонконгський торговий центр Elements. Хмарочос також є найвищим готелем у світі - верхню частину вежі (з 102 по 118 поверхи) орендує п'ятизірковий готель Ritz-Carlton. На 100-му поверсі буде розташований оглядовий майданчик.

Источник: http://realty.obozrevatel.com

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.