Ціни на нерухомість в Росії можуть піти вниз

Ціни на нерухомість в Росії можуть піти вниз
В умовах уповільнення зростання російської економіки ціни на нерухомість в поточному році можуть піти вниз. За деякими прогнозами, цінова планка здатна опуститися на 10-15%. Втім, експерти поки не виключають і її підвищення - на рівні інфляції або навіть трохи вище.

Поки аналітики продовжують сперечатися про те, як слід оцінювати результати минулого року. Одні, наприклад, дипломатично іменують 2013 менш вдалим, в порівнянні з попереднім роком, за кількістю угод з продажу об'єктів нерухомості, стверджуючи, що ціни на неї збільшилися, приблизно, на 3 %. Тоді як інші називають минулий рік « застійним, попутно роз'яснюючи, що зростання цін нижче інфляційного рівня, на практиці, на увазі їх зниження.

У 2013 році ціни на столичну нерухомість, хоча і коливалися вгору-вниз протягом даного періоду, фактично топталися на місці, пояснив заступник керівника аналітичного центру "Індикатори ринку нерухомості» Сергій Жарков.

Так, аргументував він, якщо на 25 лютого 2013 середня доларова ціна за один « квадрат» склала $ 5468, то на 27 січня 2014 року - $ 5023. При цьому рублеві ціни дещо підвищилися: відповідно, зі 164,9 тис. руб. за квадратний метр до 170,5 тис. руб. Таким чином, з урахуванням зміни курсів, вартість житла майже не змінилася, констатував Жарков.

У поточному ж році, вважає він, багато чого буде визначатися макроекономічними показниками - при істотному їх погіршенні ускладниться і ситуація на ринку нерухомості, попит скоротиться і ціни знизяться, приблизно, на 5-10%. На подібну величину, втім, вони також можуть підвищитися - в ​​разі пожвавлення економічного зростання. Поки ринок перебуває в підвішеному стані і однозначно сказати, куди саме далі рушить ціновий графік, неможливо.

Хоча допустимо припустити деяке збільшення інвестиційного попиту (його частка в 2013 році склала близько 15 %). Цьому може посприяти набуття чинності закону про обов'язкове страхування цивільної відповідальності забудовників , покликаного зробити діяльність останніх більш передбачуваною для потенційних покупців , уточнив заступник керівника аналітичного центру "Індикатори ринку нерухомості».

На підвищення інвестиційного попиту розраховує і керівник аналітичного центру корпорації «Інком » Дмитро Таганов . Внаслідок спостерігався в січні ослаблення рубля , повідомив він , частина власників рублевих депозитів , замість того , щоб перекладатися в іноземну валюту , віддала перевагу придбати готові квартири на вторинному ринку.

Причому , не стільки заради отримання великих прибутків , які в останні роки в даній сфері залишаються досить консервативними , скільки з метою збереження коштів , зазначив Таганов . Як він підкреслив , поки ріелтори оцінюють перспективи російської економіки в 2014 році з помірним оптимізмом і очікують , що на тлі передбачуваного загального зростання також збільшиться і кількість угод на ринку нерухомості - до рівня 2011-2012 рр. . Цьому , очевидно , також буде супроводжувати і зростання цін - на рівні інфляції або трохи вище , розповів керівник аналітичного центру корпорації «Інком ».
Як інформував днями заступник голови Мінекономрозвитку Андрій Клепач , в 2014 році інфляція в Росії може скласти 5,2 % , утримавшись в рамках офіційного прогнозу в 4,5-5,5 % - при минулорічному рівні в 6,5 %. Що ж до показників економічного зростання , то поки передбачається їх деяке збільшення - до 2,5% , проти торішніх 1,4 %.

За словами виконавчого директора петербурзького агентства нерухомості «Центр» Олени Дорогова , із змінами валютного курсу спочатку зв'язувалися певні надії на збільшення попиту , в першу чергу , в середньоціновому сегменті. Але вони майже не виправдалися. Хоча , можливо , ситуація доведеться підкоригувати за рахунок пайовиків , які поспішають вкласти наявні кошти в будівництво житла.

Проте, в цілому , коли не ясно , як далі будуть розвиватися події у вітчизняній економіці і як зміняться ціни в найближчі роки , вкладати гроші в нерухомість готові не багато . У подібних умовах не можна виключити і подальшого зниження цін. Тим більше , що , в тому ж середньоціновому сегменті , вони на сьогодні явно завищені.

« Ну , а поки ринок нерухомості , який зіткнувся із загальною економічною невизначеністю , як водиться , завмер , подібно равлику , в очікуванні подальшого розвитку подій » , - сформулювала Дорогова .

В умовах погіршення внутрішньої економічної кон'юнктури і скорочення доходів росіян , ціни на нерухомість в 2014 році здатні опуститися відсотків на 10-15% , припустив , в свою чергу , керівник Центру економічних досліджень Інституту глобалізації та соціальних рухів Василь Колташов . Правда , додав він , такого повороту сюжету постараються перешкодити забудовники.

Торік вони також прагнули утримати ціни і спробували відіграти їх зниження (на 2-3 % у доларовому обчисленні) аналогічним підвищенням цінової планки в грудні з одночасним оголошенням знижок для залучення покупців. Але обдурити їх не вдалося: найактивніше в підсумку купувалися квартири в ближньому Підмосков'ї , де були запропоновані найбільш прийнятні ціни. І цього року , очевидно , матимуть успіх ті продавці , які першими підуть на зниження цін або на надання реальних знижок.

«І , взагалі , пора відмовлятися від думки , що ціни на нерухомість будуть підвищуватися вічно. Те ж саме багато перш думали і про ціни на нафту , а вони , взяли, і перестали рости » , - зауважив Колташов . За його визначенням , назріла ломка показників і стереотипів не обов'язково станеться вже цього року . Але , так чи інакше , будівельникам і ріелторам слід вчитися жити в умовах більш реалістичних цін , які в Москві перегріті рази в три , а в регіонах відсотків на 50.

Нагадаємо , про ймовірність зниження цінової планки на вітчизняному ринку нерухомості , що дозволяє зробити його доступним для більш широкого кола споживачів , активно заговорили в період кризи 2008-2009 років. Але потім на хвилі посткризового відновлення ця проблема , здавалося , втратила актуальність . І ось тепер - з урахуванням « застійних » результатів 2013 року і неясних перспектив поточного року - до її обговорення повернулися знову .

Источник: Buildung UA

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.