Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Краса та велич споруд — одна з найважливіших характеристик розвитку цивілізації.
Можливо, читачі будуть вражені, побачивши вперше наживо ці найкрасивіші будівлі світу. Звісно, таких будівель у світі є багато. Але ми пропонуємо ознайомитися з десятьма такими цікавинками.
Центр міжнародних авіаліній аеропорту Джона Кеннеді, Нью-Йорк, США

Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Футуристичний проект цього терміналу розробив фінсько-американський архітектор Еро Саарінен. Він дуже нагадує літальні апарати з популярного в Америці мультфільму Jetsons. Окрім того, це місце також демонструє розкіш американської авіації в минулому. Тут уперше в історії аеропортів з’явилося кабельне телебачення, багажні конвеєри, електронні табло і попередники сучасних багажних терезів. А ще термінал засвітився у Голлівуді — його можна бачити у фільмі Стівена Спілберга “Спіймай мене, якщо зможеш”.

Бібліотека монастиря Віблінген, місто Ульм, земля Баден-Вюртенберг, Німеччина

Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Велич і розкіш будівель у стилі рококо сміливо можна віднести до категорії “я не вірю своїм очам, ви маєте це побачити”. Навіть критики виказують своє захоплення тихою, але “живою” бібліотекою. Надзвичайної краси розпис інтер’єрів. Велика кількість скульптур вражає своїми масштабами і дивує, оскільки зазвичай такий вигляд мають палаци, а не бібліотеки.

Золотий павільйон, Кіото, острів Хонсю, Японія

Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Видатним пам’ятником світської архітектури кінця ХІV століття є так званий Золотий павільйон (Кінкакудзі), побудований у 1397 році в Кіото за наказом правителя країни Йосіміцу. Триярусна будівля з позолоченим дахом велично підноситься над ставком і садом на легких стовпах-колонах, відбиваючись у воді всім багатством своїх вигнутих ліній, різьблених стін, візерункових карнизів. Павільйон — наочне свідчення того, що естетика дзен аж ніяк не була простою і однозначно аскетичною, навпаки, була вишуканою і складною. Ярусний стиль став спільним для архітектури XIV—XVI століть як світської, так і духовної. Відповідність і гармонійність були головним мірилом художності, естетичної цінності споруди. Тож, попри те, що павільйон яскравий, він дивним чином створює дуже спокійну атмосферу.

Башта Мері-Екс, 30 (або Сент-Мері Екс, 30), Лондон, Великобританія

Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Це сучасний 40-поверховий хмарочос у формі ракети. Місцеві жителі називають його “огірок” або “корнішон” через зелений відтінок скла та характерну форму конструкції. Він дивний і смішний, багатьох вражає своєю автентичністю. Висота будівлі втричі перевищує висоту Ніагарського водоспаду. Це перший хмарочос, який претендує на звання екологічного. Фостер хотів використовувати сонячне освітлення та природну вентиляцію. Будівля заввишки 180 метрів насправді економічна: споживає вдвічі менше електроенергії в порівнянні з іншими будівлями такого типу. 2004 року проект здобув щорічну престижну премію Джеймса Стірлінга (від Королівського інституту британських архітекторів), а 2003 — щорічну премію Emporis Skyscraper Award за найкращий в світі хмарочос.

Джантар Мантар, Джайпур, Раджастан, Індія

Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Обсерваторію Джантар Мантар було побудовано ще в XVIII столітті. Найвища 30-метрова вежа обсерваторії призначалася для спостереження за погодою. Інші невеличкі трикутнички, під різними кутами спрямовані у небо, призначалися для спостережень за сузір’ями: телескопи там їздили на колесах, а нарубки на півколах показували час і призначалися для визначення висот і азимутів. Таких конструкцій там 12: за числом знаків зодіаку. Два кола означають північну та південну півкулі. Але найдивовижнішим елементом є сонячний годинник Самрат Янтра — дві мармурові півсфери на підлозі, на яких нанесено сітку місяців і годин.

Опера де Араме, Курітіба, Парана, Бразилія

Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

На відміну від більшості театрів світу, Опера де Араме є абсолютно прозорою з великою кількістю стальних опор. Дуже часто в будівлі проводять різні офіційні заходи. Звичайно, вдень це має красивий вигляд, але в темну пору доби скляний театр вражає найбільше.

Майоліка-хауз, Відень, Австрія

Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Майоліка — це різновид кераміки, що виготовляється з обпаленої глини з використанням розписної глазурі. Найчастіше Майоліка-хауз описують словами “дивний, яскравий і надзвичайно вражаючий”. Дизайн належить Отто Вагнеру. Цей будинок нині вважають одним із найкращих шедеврів стилю модерн.

Золота Пагода Шведагон, Янгон, М’янма

Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Традиція дарувати золото у ХV столітті призвела до надзвичайного результату. Головна святиня храмового комплексу буддистів вражає своєю розкішшю. Над містом підноситься 99-метровий “дзвін” в оточенні пагод і святилищ із статуями Будди. Поверхня пагоди вкрита сусальним золотом, і його кількість збільшується щодня: віруючі постійно приносять сюди найтонші золоті листки, аби приклеїти їх на святиню. Найбагатша й найкрасивіша частина пагоди прикрашена тисячами дорогоцінного каміння. Серед прикрас — тисячі діамантів, найбільший із яких має вагу 76 карат! Золоті та срібні дзвоники (а їх там понад півтори тисячі) створюють неповторне ніжне звучання.

Дамба Гувера, Чорний Каньйон, річка Колорадо, США

Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Гребля, розташована між штатами Арізона та Невада — диво сучасної архітектури. Споруда славиться своїм дизайном у стилі арт-деко, водночас красивим і підкреслено простим. Споруда красива не лише зовні, а й у середині — вражає своєю красою підлога з індійського мармуру. Дамбу будували протягом 4 років, і коли в 1935-му будівництво було завершено, вона стала однією з найбільших гідротехнічних споруд у світі. Нині 17 потужних генераторів виробляють 4 млрд кВт-годин енергії на рік, чого достатньо для 1,3 млн людей. Це найвища дамба у Західній півкулі. Розміри греблі вражають: висота 221 метр, довжина порівняно невелика — 380 метрів.

Мескіта де Кордоба (мечеть-собор), Кордоба, Іспанія


Десять найкрасивіших будівель світу. Фото

Будівництво цієї мечеті розпочалося у 786 році, а закінчилося в Х столітті. Вважається, що її оберігала рука Магомета, і вона стала важливим центром паломництва мусульман. Існують навіть такі записи: “Її релігійне значення перевищує лише Мекка... І відвідання Мескіти в Кордобі позбавляло віруючих обов’язку здійснення паломництва в Аравію”. І в наші дні мечеть вражає відвідувачів красою і великою кількістю мармурових колон і арок, що прикрашені візерунками. Цей храм називають найрозкішнішим у мусульманському світі. У 1238 році Мескіту було перетворено на християнський собор. Нині це, безумовно, найголовніша пам’ятка Кордоби й Андалусії в цілому. Сучасна офіційна назва храму — Собор Успіння Божої Матері.

Источник: http://www.domik.net

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.