Реформа БТІ - інтерв’ю з начальником КП «Житомирського бюро з технічної інвентаризації»

Реформа БТІ -  інтерв’ю з начальником КП «Житомирського бюро з технічної інвентаризації»
Проблемне питання сьогодні - це скорочення професійних співробітників ОБТІ, яке планується з 01.01.2012 року, сказав начальник комунального підприємства «Житомирського бюро з технічної інвентаризації» Житомирської обласної Ради - Сергій Миколайович Сєчін в інтерв'ю Житомирської Ріелторської палаті.

Сергію Миколайовичу, як сьогодні працює БТІ і що чекає нас з 01.01.2012 року?

- Сьогодні і до кінця цього року ми працюємо ще по-старому, проте доводиться готуватися до реорганізації підприємства, тобто скорочення співробітників - професіоналів з багатим досвідом роботи і для мене як і для інших керівників БТІ - це найболючіше питання, адже в масштабі Україні це близько 15 000 співробітників.

Будучи членом Робочої групи Мінрегіонбуду, робимо все можливе для того, щоб у рік проведення ЄВРО-2012 на ринку нерухомості України і Житомирщини, зокрема, не було хаосу, непорозумінь та відлякування інвесторів, у тому числі й іноземних щодо купівлі, будівництві та подальшої реєстрації права власності на об'єкти нерухомості і земельні ділянки, після вступу Закону № 1878 від 11.02.2010 року «Про державну реєстрацію речових прав на нерухоме майно та їх обтяження». Адже сьогодні БТІ зручно для всіх, тому що це - три в одному: це і технічна, в тому числі і первинна документація і оцінка, і право власності на об'єкти нерухомості.

Після Нового року, ці функції поділять, тобто за БТІ залишиться в кращому випадку тільки функція виготовлення технічної документації. Реєстрація права власності і всі інші правові документи та витяги планують видавати в Державній реєстраційній службі, хто буде робити оцінку, поки невідомо. До цього можна додати, що процедура не відпрацьована, деякі підзаконні акти суперечать один-одному (пост. Кабміну № 703, Податковий Кодекс), до речі сказати що ДПА і Мінрегіонбуд проти роз'єднання функцій БТІ і лише Мін'юст за повне знищення БТІ.

Сергію Миколайовичу, з Ваших слів виходить, що людині доведеться обійти три інстанції, відстояти три черги, щоб підготувати або зареєструвати документи права власності?

Абсолютно правильно Ви зрозуміли. Тому, що може вийти як було з Державною архітектурно-будівельною інспекцією, у зв'язку з прийняттям закону, в якому процедура була не прописана, що практично на півроку люди не могли здати об'єкти в експлуатацію і отримати право власності.

Доречно зауважити, що саме зараз актуально і просто необхідне прийняття Закону України «Про ріелторську діяльність», в якому прописана глава, про те що підготовкою документів до угод купівлі-продажу повинні займатися ріелтори, які несуть відповідальність і за збереження документів та за безпеку операцій з нерухомістю, адже вони постійно вчаться і знають завжди більше, ніж клієнти.

Тобто Ви хочете сказати, що в разі прийняття Закону «Про ріелторську діяльність», ріелтори зможуть в інтересах клієнтів займатися підготовкою документів на офіційному рівні в БТІ?

Але ж це буде прописано у законі, а його повинні виконувати всі, а ріелтори в першу чергу. Я думаю, що тим ріелторам, які офіційно і законно будуть працювати і вже працюють на ринку нерухомості, необхідно мати при собі якийсь підтверджуючий документ, наприклад посвідчення і чому б Вашій Ріелторській палаті це і не зробити! Тим паче, Ви вже ведете якийсь реєстр сертифікованих ріелторів, бачив у газеті «Авізо».

Спантеличили Ви нас Сергій Миколайович. І який вихід Ви бачите з цієї ситуації?


Хорошого мало, проте хотілося, щоб керівництво Мін'юсту почуло наші пропозиції і розуміло, що Державному реєстратору не можна працювати «наосліп», не бачачи об'єкт, не виїжджаючи на нього, не виміряючи його по міліметру тобто інвентаризація - це невід'ємна частина реєстрації і фундамент законності, бо у Верховній Раді зареєстрований Законопроект "Про інвентаризацію об'єктів нерухомості".

Источник: Житомирська Ріелторська палата

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.