Попит на квартири в Житомирі падає, а вартість оренди зростає

Попит на квартири в Житомирі падає, а вартість оренди зростає
Ринок житлової нерухомості в Житомирі швидше живий, ніж мертвий.

За перше півріччя 2014 року в Житомирській області було скоєно 1694 угод купівлі/продажу квартир. Це на 31% менше ніж у першому півріччі 2013 року.

Згідно звіту інформаційно-аналітичного центру "Олімп-Консалтинг", в період з серпня по лютий 2013 2014 року в Житомирі спостерігалося активне зростання вартості житлової нерухомості, після чого ціни на квартири стали падати. У першому півріччі загальне зниження активності (кількість угод купівлі-продажу) на ринку спостерігалося у всіх регіонах країни.

За даними центру "Олімп-Консалтинг", середня вартість квадратного метра житлової нерухомості на вторинному ринку в Житомирській області за останній рік піднялася у відносних величинах +1,4%. В абсолютних величинах середня вартість квадратного метра становила 703 $ за кв. м. або 8336 гривень.

«Журнал Житомира» проаналізував оголошення на інтернет-сайтах нерухомості за останній тиждень і зробив висновок, що середня вартість вторинних квартир в Житомирі:
Однокімнатні - 29 200 дол.
Двокімнатні - 40 300 дол.
Трикімнатні - 50 500 дол.

Середня вартість довгострокової оренди квартир в Житомирі:
Однокімнатні - 1 810 грн. в місяць
Двокімнатні - 2 510 грн. в місяць
Трикімнатні - 3 220 грн. в місяць

Фахівці відзначають, що короткочасні коливання на ринку житлової нерухомості міста Житомир пов'язані з змінами, що набрали чинності в законодавстві України. Постанова НБУ N210 про обмеження готівкових розрахунків при операціях перевищують 150 тис. гривень. Так само постанова КМ 231 правила оцінки для оподаткування.

За результатами дослідження компанії UTG, всього 2% покупців готові зв'язуватися з іпотекою при купівлі житла, а кількість укладених договорів іпотечного кредитування різко знизилася, у той час як ставки за іпотечними кредитами - зростають.

На кінець I півріччя, кредити на купівлю житла на вторинному ринку нерухомості надавали 14 банківських установ (на 8 менше, ніж у минулому році), на первинному - 13 (на 4 менше, ніж у минулому році). Для первинного ринку середня ефективна ставка в гривні за іпотечними кредитами становила 21,0% річних. Для вторинного - 21,35% річних.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.