В Україні більше сотні тисяч сімей вклали гроші в неіснуючі метри і не можуть повернути кошти

В Україні більше сотні тисяч сімей вклали гроші в неіснуючі метри і не можуть повернути кошти
В Україні на сьогоднішній день 120 тис. сімей, які купили квартири в недобудовах, кілька років чекають на вселення, повідомили в Асоціації допомоги постраждалим інвесторам.

Постраждалі новосели звинувачують забудовників, а забудовники в свою чергу - кризу 2008 року.

У цілому в країні "завмерли" понад 2,4 тис. багатоповерхівок. При цьому, за даними Конфедерації будівельників України, найбільше недобудов у Києві.

Частина цих будинків не будуть здані навіть у найближчі 10-15 років, вважає Олександр Рубанов, президент Союзу фахівців з нерухомості. За його словами, деякі будівлі через п'ять-сім років простою добудовувати немає сенсу, простіше вже звести нові, пише "Корреспондент".

Більшість будівництв заморозили ще у 2008 році. "Може, у забудовників думок недобудовувати не було, але криза внесла свої корективи", - сказав Рубанов.

Крім цього, українські родини потрапили в пастку вітчизняного законодавства, згідно з яким вони до здачі будинку в експлуатацію не є власниками житла, навіть якщо вклали в нього гроші.

"Тому сьогодні вони ніяк не можуть вплинути на забудовника і терміни добудови об'єкта", - зазначає Геннадій Зубко, заступник голови комітету ВР з питань будівництва, містобудування, ЖКГ і регіональної політики.

За словами відомого адвоката Тетяни Монтян, шанси постраждалих українців повернути свої гроші невеликі. Також не пощастило і банкам, які надали кредити забудовникам під заставу неіснуючих квартир. Серед усіх недобудов таких закладених об'єктів близько 20%.

В ЄС подібні махінації неможливі, каже Монтян, оскільки там покупець квартири набуває права власності оплаченої частини житла у момент вчинення правочину, а в Україні - тільки після здачі будинку.

Крім того, вітчизняне законодавство дає можливість забудовникам не виконувати взяті зобов'язання та проводити шахрайські операції з новобудовами, зазначає Олексій Кучеренко, екс-міністр ЖКГ, а нині - голова Всеукраїнської громадської організації Спілка власників житла України.

Тим часом велика кількість заморожених будівництв (65% від всіх поки незакінчених житлових об'єктів) не зупиняє українців від вкладень своїх грошей. Так, в першій половині 2013 року було укладено майже на 20% інвестиційних угод більше, ніж за такий же період минулого року.

За даними консалтингової компанії UTG, половина покупців оплачують вартість неіснуючих квартир одразу, а інші беруть в розстрочку (40 %) або платять за уявну нерухомість за допомогою іпотеки (10%).

Источник: ТСН

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.