Будівельників України чекають нові законодавчі зміни

Будівельників України чекають нові законодавчі зміни
Конфедерація будівельників України хоче внести зміни до закону України «Про регулювання містобудівної діяльності » від 17 лютого 2011 року.
«Ми хочемо доопрацювати такі положення закону, як зонінг територій, оновити Державні будівельні норми у відповідності з європейськими стандартами і пайової участі будівельників у розвитку інфраструктури населеного пункту », - повідомив президент Конфедерації будівельників України Лев Парцхаладзе.

Зараз всі пропоновані зміни в закон допрацьовуються робочою групою, і найближчим часом документ може бути зареєстрований у Верховній Раді.
«Ми ставимо перед собою завдання за рахунок норм закону позбутися корупції на місцях. А для цього необхідна простота прийняття рішень, прозоре законодавство і швидка реалізація будівельних проектів », - пояснює Парцхаладзе.

Так, згідно з пропозиціями КСУ, завдяки впровадженню зонінгу центральна частина українського міста буде розбита на окремі квартали і мікрорайони. Крім того, буде визначено щільність та висотність забудови, відсоток зелених насаджень, паркінгів і т.д. Подібна практика прийнята в більшості європейських міст, зокрема в Берліні, Мюнхені та Парижі.

Крім цього, КСУ пропонує внести такі зміни: встановлення стандартної ціни точки приєднання мереж для кожного населеного пункту; спростити механізм прийняття в експлуатацію закінчених об'єктів (рішення про повернення декларації / відмови у видачі сертифіката може бути оскаржено в суді), скасувати процедуру отримання містобудівних умов та обмежень.

Відзначимо, що після вступу в силу закону «Про регулювання містобудівної діяльності» на початку 2011 року Україна впродовж трьох років істотно знизила бюрократичну складову в будівельній галузі. Так, в 2012 році в Україні було видано 110 тис. дозволів на будівництво, а за прогнозом до кінця 2013 року буде видано 125 тис. Для порівняння, в 2011 році було видано 48 тис. дозволів на будівництво, а в 2008 - всього 40 тис.

«Ми бачимо, що тільки за 2012 рік цей показник зріс майже в 2,5 рази - це означає, що закон почав працювати. Як результат, інвестиції в будівництво в I півріччі 2013 виросли на 7 % (порівняно з аналогічним періодом 2012 року), в експлуатацію було здано 4,5 млн кв. м житла », - зазначає президент КСУ.

Відповідно до щорічного дослідження Світового банку Doing Business -2014, оприлюдненим наприкінці жовтня, Україна за 2012 рік у цілому піднялася на 28 позицій у рейтингу легкості ведення бізнесу, зайнявши 112- ту позицію зі 189 досліджених економік. Найбільш вражаючий успіх України продемонструвала в дерегуляції у сфері будівництва: цього субрейтінге країна піднялася відразу на 145 позицій - на 41- е місце.

Так, закон « Про регулювання містобудівної діяльності » зокрема дозволив скоротити терміни проходження дозвільних процедур в Україні у будівництві до 65 з 375 днів, кількість таких процедур - до 5 з 20 раніше. Крім того, витрати у вигляді пайових внесків забудовників на розвиток транспортної та інженерної інфраструктури скорочені до 246,36 тис. грн (з 1262600 грн раніше).

Источник: Buildung UA

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.