Як захистити будинок від перенапруги? Що і де встановити?

Як захистити будинок від перенапруги? Що і де встановити?
Перенапруження, які появляються у внутрішньобудинкових електросистемі, можуть стати причиною пошкодження і навіть повного знищення електричних приладів, що є в будинку. Установка обмежувачів зводить наслідки перенапруг до мінімуму.

Зазвичай в приватні будинки підводиться змінна однофазне (220В) або трифазне (380В) напруга частотою 50Гц. Перенапруження виникає, якщо величина напруги в електромережі перевищує гранично допустиму. Причини виникнення перенапруги можуть бути різними.

Від телевізора ...
Перенапруження електричної мережі можуть викликати живляться від неї прилади, найчастіше це відбувається при включенні або виключенні (комутаційні перенапруги). Перенапруги трапляється через перекосу фаз внаслідок короткого замикання в системі або обриву нульового проводу. Короткочасний сплеск напруги може бути викликаний іскровим розрядів статичної електрики напругою в десятки тисяч вольт, що виникають в результаті тертя кількох предметів, виконаних з провідних і ізоляційних матеріалів.

Враховуючи вищевказані загрози, електричні прилади необхідно оснастити відповідним захистом, яка забезпечить їм безаварійну роботу.
.
.. І від блискавки
Джерелом перенапруг в електричних системах будинку може бути безпосередній удар блискавки в лінію електропередач. Навіть якщо розряд блискавки в електричну мережу відбудеться на значній відстані (до декількох кілометрів) від будинку, перенапруження все одно передасться живлячими проводами.

При попаданні блискавки в громо захист будинку імпульс струму грозового розряду, що становить кілька тисяч ампер, створює дуже сильне електромагнітне поле. У розташованих поблизу проводах індукується напруга, набагато перевищує напруга в мережі. Все не оснащені обмежувачами електричні прилади (телевізор, комп'ютер) будуть пошкоджені або знищені.
Хоча в приватних будинках установка блискавко захисту не обов'язкове, для власної безпеки її все ж варто встановити.

Під захистом
Методом захисту від атмосферних і комутаційних перенапруг є установка захисних пристроїв (блискавкозахисту і обмежувачів перенапруги), а також виконання зрівняльних (електричних) з'єднань усіх металевих конструкційних елементів будинку між собою і з системою заземлення. Монтаж обмежувачів і виконання з'єднань варто доручити електрику, що має 3-ю групу допуску для робіт з устаткуванням напругою до 1000В.

Огранічетелі класу B Першої ступенем захисту внутрішньобудинкової електроселі є обмежувачі класу В. Вони захищають будинок від безпосереднього впливу струму блискавки (вирівнюють потенціал в будівлі), від від атмосферних і комутативних перенапруг, що виникають за межами дому. Обмежувачі встановлюються в будинках, в яких внутрішньобудинкова система може бути піддана впливу струму блискавки, тобто в будинках з повітряним електричним вводом або з блискавкозахистом. Вони встановлюються в місці підведення електрики в будинок, на вводі головного розподільного щита (ГРЩ).

Якщо в ГРЩ немає місця, можна розмістити їх в шафці поруч. Обмежувач повинен бути приєднаний між кожною з фаз і заземленням, а також між нейтральним проводом N і заземленням. При виникненні небезпечного напряженіяоні обмежується величину перенапруг і захищають вступні ланцюга, електричне обладнання ГРЩ і внутрішньобудинкових систему.

Обмежувачі класу C Обмежувачі класу С знижують перенапруження в електромережі, викликані комутаціями навантажень або грозовими розрядами, якщо вони попередньо обмежені обмежувачами класу В. Вони встановлюються:
в якості першого ступеня захисту в будинках з кабельним підведенням (тобто в таких, де обмежувачі класу В не встановлюються);
в якості другого ступеня захисту в будинках з повітряним електричним вводом та / або з блискавкозахистом.

Якщо довжина мережі менше 20м, то встановлений обмежувач класу С захищає її повністю. Якщо мережа більш протяжна та / або з відгалуженнями, обмежувачі слід монтувати через кожні 20м. Обмежувачі класу D Обмежувачі перенапруг класу D застосовують для захисту дорогих і особливо чутливих до перенапруження приладів, таких як сервери, центральні пульти сигналізації, сканери. Вони встановлюються безпосередньо поряд з приладом (в гнізді, в коробці) і захищають тільки цей прилад.

Увага!
Установка обмежувача класу D має сенс тільки в тому випадку, якщо встановлені перша і друга ступінь захисту. Практично будь-яке перенапруження може її пошкодити, якщо воно не зменшено на більш ранніх етапах захисту.

Захистом отперенапряженій в лініях, що передають телекомунікаційні або антенний сигнал, служать обмежувачі, встановлені безпосередньо перед цим приладом (телевізором, комп'ютером, факсом). Таке розташування захищає від перенапруг, що виникають як в електричній мережі, так і в мережі, що передає сигнал. Воно особливо підходить для окремо розташованих будинків з індивідуальною антеною на даху.

Примітка!
Антенна щогла, розташована на даху, високо над землею, повинна бути заземлена і за наявності блискавкозахисту з'єднана з нею. Якщо ж блискавкозахисту ні, для заземлення антени використовується мідний дріт перерізом 16 кв. мм, який під'єднується прямо до вертикального або горизонтального заземлення. Ті, що йдуть від антеною щогли розтяжки, виконані з провідного електрику матеріалу (дріт, трос), теж повинні бути заземлені.

Перенапруження, що виникає від статіческогоелектрічества, можна обмежити, заземливши прилад, що накопичує електростатичний Заради (наприклад, пральну машину, телевізор). Підвищена вологість повітря (70%) значною мірою зменшує електростатичні явища.

Скільки коштує?
За трифазні обмежувач класу В доведеться заплатити суму від 6500 грн, за однофазний - від 1500 грн. Обмежувачі класу С стоять - 1500-1800 грн. На ринку Україні також є обмежувачі класу В + С, тобто виконують функції обох класів. Ціни на них починаються з 3000 грн. Ціни на обмежувачі класу D коливаються від 300 грн (для установки в монтажну коробку) або 500 грн (для розветвітеля) до 1500грн (для установки в лініях, що передають телекомунікаційний сигнал).

Источник: http://ya-sam.at.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.