Чим і як різати або просвердлити керамічну плитку

Чим і як різати або просвердлити керамічну плитку
Практично завжди при укладанні керамічної плитки з'являється необхідність її свердління або різання. Щоб не пошкодити даний матеріал обробки, тобто не зіпсувати лицьову сторону плитки, що не розколоти її, обов'язково треба знати, як різати керамічну плитку, як просвердлити керамічну плитку, а також які інструменти при цьому треба використовувати.

Перед тим, як починати нарізати кахельну плитку, її перед цим замочують у воді приблизно на годину. Після цього слід зробити розмітку по поверхні глазурі маркером або м'яким олівцем. Тепер її можна починати надрізати простим роликовим склорізом. Лінія надрізу по поверхні плитки повинна проходити не ближче 1-0,8 см від її краю. Можна зробити тільки один надріз, не більше. Виконуючи надріз, треба рівномірно, натискаючи склоріз, прокатувати його від протилежного краю плитки в свою сторону з такою силою, щоб на емалі залишалася добре видима канавка. Потім поєднуючи лінію розрізу з краєм столу, акуратно ламайте плитку, вона повинна розламатися рівно по лінії надрізу. При цьому під плитку варто підкласти фанерку або дошку , щоб уникнути пошкодження столу, а на руки одягнути спеціальні робочі рукавички, щоб не поранитися. В якості додаткового захисту рекомендується одягнути окуляри.

Для того щоб нарізати напольную кахельну плитку використовують різак (плиткоріз). Головною відмінністю даного приладу від склоріза є те, що розмір коліщатка плиткореза в рази більше розміру коліщатка звичайного склоріза (до півтора см в діаметрі). Тому різак робить більш глибокий прокол при різанні. За зовнішнім виглядом плиткоріз схожий на щипці, так як має механізм, за допомогою якого може розламувати надрізану плитку. На верхній частині щипців знаходиться куточок, а на нижній металевий зуб. При різанні підлогової куточок повинен бути металевим! Це важливо, тому що у продажу є і плиткорізи з куточком з пластмаси, які призначаються для різання настінної плитки.

У комплекті з плиткорізом зазвичай є металеві лінійки - обмежувачі. Вони необхідні для нарізки плитки з однаковими розмірами, наприклад: на бордюр. Завдяки плиткорізу можна нарізати з найменшими втратами і більш точно. Різка плиткорізом відрізняється від нарізки склорізом.

Плитку для початку потрібно розмітити, встановити на підставі різака, щільно притискаючи до лінійки упору і починати різати від себе в бік лінійки. Вона ламається на кінці зрізу при легкому натисканні на важіль за допомогою куточка, розташованого на важелі.

Різати так, звичайно, набагато зручніше, ніж простим склорізом, але електричним плиткорізів ще краще. Завдяки такому плиткорізі, з алмазним диском виходять ідеально прямі зрізи з гладкими краями. Тому підвищується рівень якості відрізуваної плитки і з'являється можливість робити фігурні вирізи, відрізати шматочки менше 5 мм і різати з будь твердістю. Ще одна очевидна перевага даних плиткорізів - це чистота в процесі роботи, так як дрібні осколки залишаються у бачку з водою.

При роботі з цим видом треба дотримуватися заходів безпеки: одягати стандартні засоби захисту: окуляри і рукавички. Таким чином, ми знаємо тепер основні правила, як різати керамічну плитку.

Як просвердлити керамічну плитку?

Зробити це можна за допомогою звичайнісінької дрилі, наявної в кожному будинку. Наметове місце, майбутнього отвору на плитці маркером, наклейте на нього шматочок малярного скотча, який не дозволить свердлу зісковзнути. Вставляємо свердло по металу в патрон дрилі і трохи просвердлюємо їм по наміченої точці. Потім міняємо свердло на побідитові свердло і свердлимо до кінця, на низьких оборотах.

Якщо все буде зроблено правильно, то на плитці не буде ні тріщин, ні сколів.

Источник: Корисні поради

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.