Інтерв'ю з Сергієм Рижуком про земельну реформу

Інтерв'ю з Сергієм Рижуком про земельну реформу
Дискусії навколо земельної реформи в Україні вийшли на фінішну пряму.

Вже найближчим часом Верховна Рада України розгляне законопроект „Про ринок землі”, з прийняттям якого земля офіційно стане об’єктом купівлі-продажу. Як цей факт змінить життя українського селянина? З цього приводу єдиної думки в суспільстві не існує. Одні вважають, що вільний ринок землі остаточно знищить селянство, яке і без того переживає не найкращі часи. Інші переконують, що чим раніше ми впровадимо офіційний ринок землі, тим швидше наведемо порядок у тіньовому секторі продажу землі. Серед тих, хто активно підтримує впровадження ринку землі, глава держави.

Президент України Віктор Янукович переконаний, що головне завдання земельної реформи – дати можливість громадянам України стати реальними і ефективними власниками своєї землі, а функціонування повноцінного ринку землі в Україні матиме позитивний вплив на економіку держави в цілому, знищить підґрунтя для існування корупції та тіньових земельних схем. На переконання глави держави, особливо важлива земельна реформа у тих регіонах України, де сільське господарство займає значне місце в структурі економіки. Як, наприклад, у нас, на Житомирщині.

Чого чекати аграрія-поліщукам від земельної реформи, яка з теоретичної площини вже от-от перейде у практичну? Про це говоримо з головою Житомирської обласної державної адміністрації Сергієм Рижуком.

Не поспішати з продажем: земля з часом тільки дорожчатиме

„Люди повинні усвідомити, що земельна реформа проводиться для них, - переконаний Сергій Миколайович. - Не секрет, що багато селян чекають на ринок землі, щоб продати свої ділянки для вирішення нагальних соціальних питань. Зрозуміло, що власники земельних паїв - це переважно пенсіонери, які тяжкою працею заробили ці наділи землі, і нині мають цілком зрозуміле бажання на власний розсуд з максимальною користю для себе, своїх дітей та онуків розпорядитися цим надбанням. Отож продавати чи не продавати - вирішувати їм. Але наше завдання - переконати власників земельних паїв у тому, щоб на першому етапі вони не позбавлялись їх, оскільки земля - це найбільш надійний капітал, вона з часом буде дорожчати, збільшуватиметься й орендна плата за неї”.

Міркування Сергія Миколайовича підтверджують статистичні данні. Згідно з експертними оцінками, середня вартість одного гектара сільськогосподарської землі в Україні становить лише близько 500 дол., тоді як у Росії - 800 дол., Болгарії - 3100 дол., Румунії - 5000 дол., Польщі - 6600 дол. У найбільш розвинених країнах цей показник ще вище: у США - 11000 дол., Франції - 12500 дол., Англії - 17100 дол. за гектар. І загальносвітова тенденція неухильно прагне до подальшого подорожчання земельних ресурсів, серед яких українські чорноземи стоять на особливому місці.

Саме тому завданням влади очільник області вважає проведення широкої роз’яснювальної роботи серед аграріїв. Отримавши офіційний статус повноцінного власника землі, селянин отримує довгоочікуване право не лише самостійно господарювати на ній, а й здавати в оренду, дарувати, продавати, передавати у спадок, надавати в заставу банку для отримання кредиту тощо. Але чи варто поспішити обміняти свій скарб на гроші, якщо уже сьогодні експерти прогнозують, що з 1 січня 2012 року в 1,7 раза зросте нормативно-грошова оцінка землі, відповідно зросте й прибуток власника землі від здачі її в оренду.

Іноземці не зможуть бути власниками землі

Сергій Рижук зауважує, що в напрямку реформування земельних відносин в області вже виконано значний обсяг робіт. Розпайовано і передано у власність майже 73% сільгоспугідь області, реформовано 677 агроформувань, 97,9% громадян отримали сертифікати на право на земельну частку (пай), 87% землекористувачів використали право безкоштовної приватизації земель, нормативна грошова оцінка проведена в 84% населених пунктів, організовано проведення 35 аукціонів з продажу земельних ділянок та прав оренди на них і цей перелік виконаних робіт можна продовжувати.

В області проведена роз’яснювальна робота щодо цілей земельної реформи, державної політики у сфері захисту конституційного права власності на землю. Розпорядженням голови облдержадміністрації створено робочу групу, до складу якої увійшли керівники головного управління агропромислового розвитку, Держкомзему у Житомирській області, науковці. Навчання, наради, семінари відбулися у кожному районі. По області пройшло 545 сходів сіл, де кожен землевласник, громадянин, орендар міг отримати відповіді на будь-яке питання, внести свої пропозиції та зауваження до законопроекту. Зокрема, висловлювались пропозиції громади щодо надання більшої переваги (пільг) місцевим сільгоспвиробникам, пропонувалося до 2015 року дозволити купівлю земель виключно державі, а вже потім громадянам, фермерам тощо. Громадяни наголошували на тому, щоб земля не продавалася іноземцям, щоб ринок був регульований з боку держави. Думка громадськості надзвичайно важлива і врахована в роботі щодо удосконалення законодавчого акта.

Так, законопроектом передбачається, що право купівлі землі належатиме виключно громадянам України, а також фермерським господарствам, державі та органам місцевого самоврядування. Іноземці не зможуть бути власниками землі сільськогосподарського призначення.

Не менше трьох власників землі біля одного села

Законопроект також наголошує на обмеженні максимальної площі землі у власності однієї особи (фізичної чи юридичної). Це захистить селянина й унеможливить монополізацію на ринку землі (на Житомирщині максимальна загальна площа земельних ділянок у приватній власності однієї особи для ведення товарного сільськогосподарського виробництва – 1500 га на Поліссі та 1750 га у Лісостепу). Навколо одного села буде не менше 3-х господарів землі.

Завдяки законодавству родючість нашої землі буде захищена - держава жорстко контролюватиме роботи на угіддях сільськогосподарського призначення згідно з науковим сівообігом, аби земля не виснажувалася.

Унеможливлюються спекуляції на земельному ринку. Якщо людина продаватиме землю протягом року після придбання, закон змусить її сплатити мито в розмірі 100% її вартості, на другий рік – 90%, на третій – 80% і так далі.

Ринок землі – додатковий ресурс для розвитку села

Важливим аспектом законопроекту, на якому наголошує Сергій Рижук, є той факт, що із впровадженням Закону сільські ради отримають додаткові кошти на розвиток соціальної сфери та інфраструктури села за рахунок того, що землекористувач сплачуватиме до бюджету сільської ради податок у розмірі 1% від орендної плати (за розрахунками, кожна сільрада в результаті цього одержуватиме в середньому від 400 тисяч до 1 мільйона гривень на рік). Це додатковий ресурс для розвитку села. Адже, як свідчить світовий досвід реформування сільськогосподарської галузі, в сучасних умовах необхідно враховувати ряд основоположних принципів, головний з яких - первинність соціальних та екологічних факторів по відношенню до економічних. Українське село завдяки проведенню мудрої політики у тому числі і щодо реформування земельних відносин, має не просто вижити, а відродитися, розквітнути і стати гідним носієм найкращих традицій української культури, мови, як то було в усі часи.

Молоді – першочергове право на придбання землі


Позитивним моментом законопроекту є те, що сільська молодь отримає першочергове право на придбання землі. Це підвищить привабливість роботи на селі, сприятиме залученню молоді до роботи у аграрному секторі.

Зараз на Житомирщині реалізується комплексна програма з будівництва в сільській місцевості нових дитячих садочків і шкіл, газифікації, покращення якості медичного обслуговування, проведення нових водогонів, ремонту доріг тощо. Саме такий, комплексний підхід до розбудови регіону прискорить відродження українського села.

«Необхідно формувати реального господаря – власника землі і майна, розвивати вільне підприємство, створювати умови для прибуткового господарювання сільськогосподарських підприємств, підвищувати відповідальність за раціональне використання земель, - вважає Сергій Рижук. - Впевнений, що лише працюючи злагоджено, єдиною командою, ми зможемо справитися із виконанням цих складних і відповідальних завдань».

Врешті від того, як і коли буде реалізована земельна реформа, найбільшою мірою залежить майбутнє не лише українського села, а й України, як суверенної, успішної держави, яка має всі шанси зайняти гідне місце провідних європейських держав.

Управління з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю облдержадміністрації

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.