Микола Оніщук: 2011 рік став багатим на зміни, проте не всі вони сприяли утвердженню верховенства права

Протягом 2011 року відбулося чимало подій, які відобразились на стані верховенства права в Україні

Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в прес-службі політика, таку думку висловив президент Інституту правової політики Микола Оніщук, підбиваючи підсумки року, що минає.

За його словами, помітною подією стало завершення роботи над новим КПК, що має бути каталізатором реформи усієї системи кримінальної юстиції в Україні. Вказані процеси враховують рекомендації Ради Європи та інших міжнародних організацій. «Існують сподівання, що ще цього року проект буде внесений до Верховної Ради та ухвалений протягом наступного року. Це дасть змогу забезпечити реальну процесуальну рівність та змагальність сторін у кримінальному судочинстві, приведення ролі прокуратури у відповідність до її конституційного статусу та запровадження європейських стандартів кримінальної юстиції і, як наслідок, покращення захисту прав людини», - відмітив Микола Оніщук.

Саме в цьому році, як зауважив екс-міністр юстиції, був відновлений конституційно-правовий статус Верховного Суду України шляхом ухвалення відповідного закону, та здійснені перші практичні кроки щодо впровадження нової системи доступу до професії судді. Нарешті, значущим стало набуття чинності нового антикорупційного законодавства. «Проте, Україні ще необхідно створити належну підзаконну нормативну базу та здійснити систему заходів, які зможуть забезпечити практичну реалізацію положень закону про засади запобігання і протидії корупції», - наголосив Микола Оніщук.

Серед «плюсів», які покликані зміцнити правове поле України, на думку М. Оніщука, варто назвати завершення роботи над законом про адвокатуру, ухвалення та набрання чинності закону про декриміналізацію та гуманізацію відповідальності за економічні злочини, завдяки якому тисячі громадян зможуть вийти на свободу, а державний бюджет отримає відповідну компенсацію. Під Новий рік українці отримали ще один аргумент захисту своїх прав. Відповідно до ухваленого ВРУ закону про внесення змін до деяких законів України (щодо вдосконалення порядку здійснення судочинства) відтепер перегляд рішення суду, що набрало законної сили, за сплином трирічного терміну стає неможливим. «Такі нововведення стануть запорукою правової сталості та правової визначеності і насамперед у відносинах власності. Це має позитивно вплинути на боротьбу з рейдерством та підвищити гарантії інвесторів», - зазначив експерт.

Збільшились можливості контролю з боку суспільства за діяльністю органів державної влади завдяки набранню чинності закону про доступ до публічної інформації.

Тим не менше, на думку президента Інституту правової політики, відбувались і події, які неоднозначно вплинули на стан демократії та верховенства права. Йдеться про ухвалення закону про вибори народних депутатів. З однієї сторони, Україна зробила крок вперед (в частині посилення гарантій щодо демократичності, прозорості і конкурентності виборів), а з іншої - два назад (повернення до пропорційно-мажоритарної виборчої системи та підвищення прохідного бар’єру).

Девальвацією засад конституційності в організації державної влади можна назвати схвалення Верховною Радою у березні 2011 р. законів про центральні органи виконавчої влади та про внесення змін до Закону "Про Кабінет Міністрів України". Як відомо, ними були значно розширені повноваження президента, який фактично став главою виконавчої влади в Україні.

Як наслідок, проявилась тенденція до занепаду українського парламентаризму. «Це зумовлено, передусім, втратою у Верховній Раді політичної структурованості в результаті утворення позапартійних депутатських груп та фактичного розпаду фракцій. Крім того, парламент так і не спромігся забезпечити виконання конституційної вимоги щодо особистого голосування», - заявив М. Оніщук.

Недоліком нинішнього року, на думку екс-міністра юстиції, стало і пригальмування задекларованої конституційної реформи. Мала місце спроба здійснення тиску на судову гілку влади. Це стосується намагань щодо позасудової оцінки Вищою Радою юстиції рішень, ухвалених найвищою судової інстанцією – Верховним Судом України через відкриття провадження за порушення суддівської присяги членами Судової палати з кримінальних справ Верховного Суду.

Була поставлена під сумнів незалежність і неупередженість українського правосуддя саме в році, що минає, і на міжнародному рівні. Судові процеси над колишніми посадовцями викликали низку різких заяв та оцінок не лише європейських країн, а й усього демократичного світу.

Загострились соціальні конфлікти в зв’язку з нездатністю держави забезпечити продекларовані Конституцією та законами України соціальні права. Це стосується, зокрема, відмови держави від виконання рішень судів по соціальних спорах, винесених іменем України.

Результатом вищеперелічених рішень і дій влади стало «падіння» України у світовому рейтингу демократичних країн з 67-го місця в 2010 році на 79-те, тобто більше як на десять пунктів, та перехід нашої держави до категорії країн з гібридною демократією (де вибори знаходяться під контролем влади і соціальні свободи враховуються та забезпечуються лише частково).

Відтак, 2011 рік можна вважати багатим на зміни, проте не всі вони мали користь для утвердження верховенства права в Україні. Тому, як зауважив Микола Оніщук, завданням суспільства на наступний рік має стати, передусім, відновлення процесу конституційної реформи, забезпечення прозорості та чесності парламентських виборів, а також реальні кроки щодо забезпечення незалежності українського судочинства.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.