Відстояти національні енергетичні інтереси можна, лише об’єднуючи зусилля

В України ще є надія на те, що співпраця з Російською Федерацією в газовій сфері матиме своє логічне завершення у найближчий період. Таку думку в ефірі одного з центральних телеканалів висловив президент УСПП, народний депутат, радник президента України Анатолій Кінах.
На його переконання, всі проблеми газової сфери пов’язані із підписанням у 2006 році та на початку 2009 року надзвичайно невигідних для України газових угод та контрактів з Росією. Вони, на думку А. Кінаха, завдали нещадного удару українській економіці, вітчизняній газотранспортній системі та національним інтересам українців.

«Будучи прем'єр-міністром, я особисто підписував низку угод про співпрацю України і Росії у газовому секторі, у яких було чітко зафіксовано, що Україна бере на себе зобов'язання своєчасно, у необхідних обсягах транспортувати природний газ в Європу. А з російської сторони були чітко прописані зобов'язання щодо завантаження газотранспортної системи і забезпечення внутрішнього балансу природного газу для нашого внутрішнього споживання. У 2002р. були також підписані документи щодо створення газового консорціуму. Контрактами й угодами 2006-2009рр. ця нормативна база ліквідована», - наголосив політик.
А. Кінах вважає неприпустимим, щоб це питання сьогодні ставало фактором внутрішньої політичної конфронтації чи загострення міжособистісної кон’юнктури. У цьому контексті політик наголошує на необхідності об’єднання зусиль всіх гілок влади, політикуму, громадськості з метою відстоювання національних інтересів нашої країни, пошуку балансу інтересів постачальників-Росії й Середньої Азії, транзитера-України та споживачів у Європі.

«Ми маємо зробити все необхідне, щоб зберегти і зміцнити позицію України як невід'ємного чинника енергетичної безпеки Європи, статус стратегічного транзитера природного газу у держави Євросоюзу. І газотранспортний консорціум за участю трьох сторін – Росії, України і Європи, на паритетних взаємовигідних умовах – це один із оптимальніших варіантів. При цьому слід підсилювати енергетичну політику нашої держави – затвердити Енергетичну стратегію України, яка б передбачала поступове зниження залежності від імпорту енергоносіїв та видобуток власних джерел енергоресурсів, посилення енергозбереження та енергоефективності. Тільки таким чином ми зможемо мінімізувати зовнішній економічний й політичний тиск», – переконаний Анатолій Кінах.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.