Результатом газових переговорів має стати комплексне рішення

Україні і Російській Федерації варто не лише вести дискусію щодо обсягів закупівель та ціни російського природного газу, а шукати комплексне, «пакетне» вирішення своїх енергетичних взаємовідносин. Про це в ефірі Першого Національного телеканалу заявив президент УСПП, народний депутат, радник президента України Анатолій Кінах.

За його словами, результатом українсько-російських газових переговорів не може бути приватизація української газотранспортної системи. «Україна має унікальну ГТС, наші підземні газосховища вміщають до 34 млрд. кубічних метрів. Такими можливостями не може похвалитися жодна країна світу. І це наш головний аргумент у переговорах з Російською Федерацією. Тому нашим східним сусідам треба зрозуміти, що приватизації української газотранспортної системи бути не може. Це наша принципова позиція», - наголосив політик.

А. Кінах впевнений у тому, що створення трьохстороннього газового консорціуму з управління українською ГТС є оптимальним варіантом для всіх учасників переговорного процесу. «Також для нас має принципове значення завантаження української ГТС. Тому в пакеті з прийняттям рішення про створення трьохстороннього консорціум за участю України, Росії та ЄС ми повинні мати гарантії щодо її завантаження. Крім того, ми впевнені, що Росії варто подумати щодо відмови від «Південного потоку», бо це – суто політичний проект», - підкреслив народний депутат.

Анатолій Кінах наголосив, що вбачає у сучасному газовому протистоянні й певний позитив – Україна нарешті чітко і прозоро сформулювала свої принципові позиції та вимоги щодо партнера з вирішення проблеми.

При цьому А. Кінах зазначив, що незалежно від результатів газових переговорів з Росією, Україні необхідно підсилити свою енергетичну політику – реалізувати програми з енергозбереження й енергоефективності, збільшити видобуток власних енергоносіїв. «Ми споживаємо безпрецедентну кількість природного газу. Сусідня Польща, до прикладу, маючи ВВП в 2,5 рази вищий, аніж в Україні, щорічно споживає максимум 14 мільярдів кубометрів газу, а ми - від 60 мільярдів. Необхідно знижувати обсяги споживання російського природного газу і максимально задіяти власні енергетичні можливості. Це наше стратегічне завдання, незалежно від переговорів», - резюмував політик.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.