Микола Азаров: Уряд знайде механізми надання суттєвої підтримки тим, хто дійсно її потребує

Міністерство соціальної політики найближчим часом проведе інвентаризацію та аналіз усіх видів соціальних виплат, щоб у подальшому допомога без перешкод надходила до всіх категорій громадян, які її потребують. Про це заявив Прем'єр-міністр України Микола Азаров, відкриваючи засідання Уряду в середу, 29 лютого.

За його словами, наразі в Україні існує аномальна, несправедлива різниця в доходах громадян. Прем'єр-міністр навів висновки соціологів, згідно з якими більшість українців вважають, що успіх можливий тільки завдяки зв’язкам і корупції, не дає розкритися творчим силам нації й окремої особистості.

«Ми вже піднімали цю проблему на засіданні Уряду. Нерівність треба послідовно, цивілізовано долати. Тому що вона провокує поглиблення кризи. Це, до речі, один із висновків світового економічного форуму в Давосі. Міністерство соціальної політики на моє доручення вже працює над механізмами справедливого «сходження» доходів. Тобто: як низькі доходи збільшувати, а надвисокі перерозподіляти в інтересах суспільства», - зазначив М. Азаров.

Він доручив очільнику Міністерства соціальної політики Сергію Тігіпку опрацювати всю інформацію з цього приводу.

«Інша сторона процесу подолання, як кажуть учені, «соціальної асиметрії» - це модернізація сфери соціального захисту і допомоги. Минулого тижня я мав дуже змістовну дискусію, продуктивні консультації з представниками громадських, благодійних організацій, які надають підтримку нашим соціально вразливим співгромадянам. Вони вважають, що наша система не забезпечує адресної допомоги, а через це – якості соціальних послуг саме тим, хто їх вкрай потребує. Дослідження наших учених підтверджують: 10% найбідніших громадян України отримують 2% обсягу соціальних пільг. А 10% найзаможніших громадян отримують 22% соціальних пільг. Тобто в 10 разів більше. Це парадокс. Це порочна система. Такого абсурду не повинно бути», - висловив переконання Глава Уряду.

«Я доручив Міністерству соціальної політики зробити інвентаризацію й аналіз усіх видів соціальної допомоги, які у нас є. І запропонувати: як усю цю викривлену, застарілу, заплутану систему спростити й осучаснити. Щоб, з одного боку, дати солідну підтримку тим, хто дійсно її потребує, з іншого – не розпорошувати народні кошти на пільги тим, хто має достаток і можливості збільшувати його своєю роботою. Тобто щоб багаті не сплачували за електроенергію і газ, наприклад, за пільговим тарифом і тому подібне. І представники громадських організацій, і вчені-економісти саме на це звертали нашу увагу. І треба до них прислухатись. У свою чергу громадські лідери висловили чимало продуктивних ідей», - зауважив він.

Прем'єр також додав, що до надання соціальних послуг можна і треба залучати не тільки державні служби, а й громадські організації.

«Вони чекають, що новий закон про соціальні послуги дасть їм можливість на рівних конкурсних умовах включитися у виконання державних програм соціального піклування. Треба таку можливість забезпечити», - резюмував Микола Азаров.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.