Сергій Рижук: Вплив підприємництва на економіку регіону зростає

Програмою економічних реформ на 2010 – 2014 роки «Заможне суспільство, конкурентоспроможна економіка, ефективна держава», яка розроблена на виконання поставленого Президентом України завдання з відновлення економічного зростання й модернізації економіки країни, значне місце відведено напряму «Дерегуляція і розвиток підприємництва». Він охоплює: ліцензування, дозвільну систему, технічне регулювання, реформування митних процедур, забезпечення безпеки продуктів харчування (санітарні й фітосанітарні норми), адміністративні послуги.

Реалізація цих заходів дасть можливість суттєво покращити підприємницьке середовище. Уряд з перших днів його діяльності активно працює над дерегуляцією підприємницької діяльності. Залучення інвестицій неможливо без створення належних умов для ведення бізнесу.

Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в облдержадміністрації, на цьому наголосив голова облдержадміністрації Сергій Рижук на черговому засіданні регіональної ради підприємців Житомирщини, яке відбулося 12 березня.

Сергій Рижук: Вплив підприємництва на економіку регіону зростає


Очільник області відмітив: аналіз розвитку малого підприємництва в області свідчить, що вплив його на економіку регіону зростає і не в останню чергу це залежить від проведення політики по створенню сприятливого бізнес-середовища. «За даними Державної реєстраційної служби України на початок поточного року кількість зареєстрованих суб’єктів господарської діяльності на Житомирщині становила 147,5 тис. одиниць, що на 4 відсотки більше, ніж за 2010 рік. Із загальної кількості суб’єктів господарювання 124,2 тисячі або 84% становили фізичні особи-підприємці та 23,3 тисячі або 16% – юридичні особи».
Зі слів Сергія Рижука, фізичні особи-підприємці області становили 2,4% від зареєстрованих фізичних осіб-підприємців по Україні. Темп росту фізичних осіб підприємців у 2011 році до зареєстрованих у 2010 році по області складає 3,7%, що вище, ніж у таких областях як: Луганська, Харківська, Івано-Франківська, Львівська, Дніпропетровська, Чернівецька, Рівненська, Миколаївська, Одеська, Тернопільська, Вінницька, Донецька. За цим показником Житомирська область покращила свою позицію і знаходиться на 13 місці по Україні порівняно із 2009 роком (15 місце) та 2008 роком (17 місце).

За минулий рік зросли податкові надходження до бюджету від діяльності суб’єктів малого підприємництва на 61% порівняно із 2011 роком і становили 286,4 млн. грн. та на 74% більше, ніж за 2009 рік. Податкові надходження до бюджету від діяльності суб’єктів малого підприємництва у 2011 році забезпечили 20,2% надходжень до загального фонду місцевих бюджетів області та 78,3% надходжень до обласного бюджету.

На початок поточного року на обліку в податкових інспекціях області перебувало 63 тис. фізичних осіб-підприємців. У 2011 році на 7% збільшилась кількість платників єдиного податку, яких станом на 01.01.12 налічується 25 тисяч. Платниками єдиного податку до бюджету сплачено 31,6 млн. грн. Зросла на 16% середньомісячна заробітна плата на малих підприємствах області у 2010 році порівняно із 2009 роком. По даному показнику область покращила своє місце з 20 у 2009 році на 17 місце у 2010 році.

«Позитивним є той факт, що малі підприємства нашої області нарощують виробництво. Так, за підсумками 2010 року обсяг реалізованої продукції (робіт, послуг) малими підприємствами склав 6 млрд. грн., що на 4,4% більше порівняно з 2009 роком. Є тенденція до покращення фінансового результату малих підприємств області, зокрема у 2010 році 54% малих підприємств спрацювали з прибутком на загальну суму 305,2 млн. грн., що на 50,5 млн. грн. більше, ніж у 2009 році. Разом з тим радіти ще рано, збитки на малих підприємствах залишаються», – сказав Сергій Рижук.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.