Перед тим як заморозити полуницю на зиму в холодильнику і довго її зберігати важливо правильно вибрати ягоду. Полуниця має бути в міру стиглою, а не перестиглою, твердою, не водянистою і сухенькою.
Для заготівлі ягід на зиму радять збирати полуницю в суху і жарку погоду, щоб пару днів перед збором не було дощів, тоді вона буде більш смачною.
Краще за все вибрати дрібну полуницю - вона краще проморожується.
Як правильно заморозити полуницю - підготовка ягід і посуду
Для заморожування ягід краще використовувати пластиковий посуд і навіть поліетиленові пакети, але будь обережна - на морозі вони можуть порватися. Посуд має бути чистим, без сторонніх запахів і сухим.
Існує спірна думка з приводу того, чи потрібно мити полуницю перед заморожуванням. Вважається, що помиті ягоди втрачають свій смак. Якщо ти впевнена в чистоті обраних ягід - можеш використовувати немиту полуницю.
Ми вважаємо, що перед тим як заморожувати полуницю в морозильній камері ягоди потрібно мити, адже це елементарне питання гігієни. Головне - робити це швидко, щоб полуниця не встигла насититися водою. Промивай полуницю маленькими порціями у великій кількості води. І намагайся робити це акуратно, щоб не пошкодити ніжні і примхливі ягідки.
Отже, ретельно і швидко промиту полуницю помісти бажано в пластикове сито, бо при зіткненні з металом ягоди можуть потемніти. Дай стекти воді і видали плодоніжки.
Розкладіть полуницю в один шар на серветці так, щоб ягоди не торкалися одна одну, приблизно на 1 годину, щоб вона добре висохла. Тепер з полуницею можна працювати далі.
Як заморозити полуницю - спосіб №1
Оберніть поліетиленовим пакетом широку тарілку або обробну дошку, розподіліть в один шар полуницю по площині і помісти в морозильну камеру на пару годин, щоб полуниця "схватилася".
Потім дістаньте полуницю з морозилки, зніміть з тарілки пакет разом із ягодами, і полуниця опиниться вже запакованою в пакеті. Складіть такі пакети в морозилку для тривалого зберігання. Зручно, що пакети виходять порційними, і ягоди в них не злипаються.
Як заморозити полуницю з цукром - спосіб №2
На 1 кг полуниці знадобиться 200 г цукрової пудри (або дрібного цукру).
Полуниця при заморожуванні частково втрачає свою солодкість. Щоб ягоди при розморожуванні були солодкими і смачними, її можна заморозити з цукром.
Чисту і просушену полуницю розкладіть на площині, обгорнутою харчовою плівкою, і відправ на 1-2 години в морозилку.
Потім зніміть ягоди з плівки і помістіть в контейнери, пошарово пересипаючи цукровою пудрою. Контейнери помістіть в морозилку, де заморожена полуниця буде зберігатися цілий рік.
Як заморозити полуницю на зиму - спосіб №3
Ще один спосіб, як заморозити полуницю - це зберігати її в морозилці в перетертому вигляді.
Для цього підготовлену чисту і суху полуницю блендером доведіть до стану пюре. Залийте у пластиковий контейнер і поставте у морозилку.
Можна відразу засипати полуницю цукром із розрахунку 300 г на 1 кг ягід, а можна додати його вже взимку після розморожування полуничного пюре.