Розміри і форми для парної лазні

Розміри і форми для парної лазні
Лазня дарує здоров’я, красу і відмінний заряд бадьорості та настрою. Якість банних процедур багато в чому залежить від того, наскільки грамотно спроектована і побудована, найчастіше, дерев’яна будівля.
Значення відіграє все – вибір матеріалів, установка печі, теплоізоляція. Не останню роль відіграє і визначення розмірів самого парного приміщення. Саме від цього залежить, яким буде підтримуватися режим температури і вологості в лазні. Отже, про те, які розміри для парної лазні оптимальні ми поговоримо далі.

Недоліки маленької і великої парної

У разі, якщо приміщення парної невелике, то в ньому буде добре зберігатися пар і тепло. Але необхідно пам’ятати, що в занадто тісній парній буває незручно приймати лазневі процедури. Крім того, високий рівень гарячого пара і висока температура можуть негативно позначатися на самопочутті людей у лазні. Навантаження на серце і судини в такій атмосфері зростає в рази.
Занадто великий пар потребує додаткового використання дров, так як добре протопити таку лазню складно. Але навіть при врахуванні великої витрати палива не завжди вдається підтримувати рівномірний прогрів великого приміщення. Як правило, в різних ділянках такої парної температура і вологість помітно відрізняються. Тому для невеликої сім’ї планувати простору парну не цілком практично.

Розміри для парної лазні

Провідним чинником при проектуванні і визначенні розмірів є кількість осіб, які зможуть одночасно приймати лазневі процедури. На одну людину має припадати щонайменше 1,25 квадратний метр площі парної. Тобто парна, розрахована на двох осіб повинна мати площу приблизно 2,5-2,7 м². Якщо вона квадратної форми, розміри можуть бути не менш 1,6х1,6 м, якщо обрана прямокутна форма, то відповідно не менше 1,8х1,4 м. Визначити площу лазневого приміщення, розрахованого на більшу кількість людей, можна виходячи із заданих величин.
При визначенні розмірів парної важлива не тільки площа приміщення, але і його висота. Практика показує, що максимум висоти стелі в парній припадає на 2,1 метр. Піднімати стелю вище цієї позначки вважається недоцільним. Іноді при будівництві просторої лазні з багатоярусними полицями парну роблять більш значну по висоті. Але в цьому випадку для рівномірного обігріву доводиться використовувати і більше дров.

Фактори, що впливають на мікроклімат

Крім розміру певне значення має і форма парного приміщення. Помічено, що в парній квадратної форми краще, точніше – більш рівномірно розподіляється тепло і пар. Але парна прямокутної форми більш зручна в експлуатації. Тому вибір форми – справа індивідуальна.
Не менш важливим критерієм вважається розмір (або обсяг) печі, яку встановлюють в лазні. Від її потужності буде залежати, чи зможе приміщення повністю прогрітися і зберегти задану температуру.
Крім розміру важливо і врахувати напрям відкриття дверей. Для парної краще встановлювати двері, що відкриваються назовні. Не завадить також додаткове утеплення дверного полотна із зовнішньої сторони.

Якщо ще на стадії проектування лазні врахувати всі моменти і заздалегідь прорахувати розміри для парної, її форму і облаштування, то процес користування лазнею буде приносити максимум зручності і користі.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.