Корисна інформація про підігрів підлоги

Корисна інформація про підігрів підлоги
Зараз часто зустрічається проблема холодного житла та для того, щоб з нею впоратися ми удаємося до пристрою типу "тепла підлога". Цей спосіб обігріву підлоги використовується не в усіх випадках, особливо коли йдеться про дерев'яне покриття підлоги.

Чому не варто використовувати систему підігріву підлоги при паркетному покритті?

1. Дерев'яна підлога з системою підігріву сприйнятливіша до вологи, чим звичайна підлога, через більшу різницю вмісту вологи в дереві в його найсухішому та найвологішому стані.

2. Паркет, як матеріал, із дерева не має теплопровідності, тобто не здатний передавати тепло від носія в приміщення, до того ж якщо паркет укладений за правилами, то він сам по собі є прекрасним теплозберігаючим елементом квартири або дому.

3. Паркет через різницю температур може розсихатися, з часом з'являються тріщини, підлога почне скрипіти.

4. При монтажі основи під паркет (фанери) складно не пошкодити труби під стягуванням у разі водяного опалювання. Якщо система опалювання електрична, то тільки приблизно можна вказати розташування силового кабелю під шаром цементу.

5. Паркет, як природний теплоізолятор ніколи не заподіє ніякої шкоди Вашому здоров'ю, чого не можна сказати про ще недостатньо вивчений вплив електромагнітних полів, які утворюються при електричному підігріві підлоги.

Якщо Ви все ж таки наважилися встановлювати систему підігріву підлоги

Якщо передбачається використовувати пристрою підігріву підлоги, не рекомендується здійснювати укладання паркету з буку та клена, оскільки деревина з дерев цих порід більш схильна до зміни форми, чим деревина з дерев інших порід.

Потрібний контроль за температурою на поверхні підлоги — не вище 27С (температура повітря 25С). Підігрів має бути рівномірним по усій основі. Оптимальна температура на відкритих поверхнях підлоги 23С дає кімнатну температуру 21С. При цьому передбачається, що кімната відповідає усім стандартам опалювання і вентиляції.

ССистема підігріву підлоги сприяє додатковому усиханню деревини. Тому в холодному та сухому кліматі допустимі невеликі щілини між плашками та ледве помітні вигинання або опуклість дошки.
Яку систему обігріву підлоги вибрати?

Існує два типи систем підігріву підлоги — водоциркуляційна та електрична.

1. Водоциркуляційна система обігріву :

Система обігріву підлоги працює від центрального опалювання — котла або мінікотельної. Спочатку по бетонній основі укладаються металопластикові труби на шар пінопласту з термовідображаючою фольгою, а зверху заливається стягування приблизно 50мм. Основну підлогу укладають після висихання, при цьому ретельно підбирається розташування труб. Тепло рівномірно розходиться за площею кімнати, при цьому температура теплоносія складає +55°С. На рівні підлоги температура буде +22-24°С, на рівні грудей +18-20°С. Максимальна швидкість теплопередачі — 1м/с.

2. Електрична система обігріву підлоги

Встановлюється на бетонну основу багатошарового кабелю з ізоляцією з матеріалу, стійкого до нагрівання. Нагрівальний елемент прокладається паралельними лініями з інтервалом 100-200мм. Під кабелем укладають шар термоізоляції, запобігаючи можливості витоку тепла, а зверху усі заливають шаром цементного розчину завтовшки 20-50мм, який акумулює в собі тепло. Силовий кабель підводиться до терморегулятора, який є єдиною видимою частиною системи. Переконаєтеся, що між паркетною дошкою і поверхнею знизу немає прошарку повітря, інакше дерево сильно сохнутиме. Максимальна робоча температура носія +65°C. Середня температура підлоги не перевищує +30°С. Електричний обігрів підлоги сьогодні переважає над водяним, який дуже складний для монтажу і технічно менш надійний.

Загалом багато виробників не рекомендують укладати паркет поверх системи обігріву підлоги, що працює від електроенергії. Така система, у відмінності від парового підігрівання, швидко нагріває підлогу, що веде до корозії та деформації дерев'яного підлогового покриття.

Слід враховувати товщину паркету. Оптимальна товщина паркету — 13-15мм. Паркет завтовшки 10 мм не можна використовувати, а в 20 мм паркету занадто високий опір теплопередачі, що може привести до збільшення споживання "теплоенергії".

Також бажано використовувати паркет із безклеєвою системою монтажу. Якісний механічний замок при товщині паркету 15мм витримує до 1500кг на погонний метр стику, такий запас міцності дозволить запобігти розходжненню швів навіть при тривалій експлуатації.

З витратних матеріалів як підкладка під паркетну підлогу, що обігрівається, краще використовувати будівельний картон, оскільки пінополістирол та пробка гірше проводять тепло.

Гідроізоляція при підігріванні паркету має бути розташована наскільки можливо близько до підлоги.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.