Як придбати квартиру в новобудові і не помилитися: поради фахівця

Як придбати квартиру в новобудові і не помилитися: поради фахівця
Поради для покупців квартир у новобудовах дає Валерій Буга, голова ОСББ «Золоті ключі»:
1. Поцікавтеся, наскільки енергоефективний будинок (квартира), а якщо буде можливість, отримайте документ, який підтверджує це. До початку проведення внутрішніх ремонтно-оздоблювальних робіт, зробіть тепловізійну зйомку вашої квартири. Побачивши результат, ви зможе виправити деякі недоліки на початковому етапі ремонту. Пам’ятайте, що енергоефективність – це ваші щомісячні заощадження.
2. Купувати квартири на верхніх поверхах (які переходять в покрівлю) дещо ризиковано. Якщо покрівля виконана неякісно, ремонтувати та обслуговувати її дуже дорого і важко, а подекуди – неможливо. А перекласти відповідальність на співвласників будинку буде складно. До того ж, у зв’язку з відсутністю вентиляційної системи, термін придатності покрівлі зменшується майже втричі (до 25 років), а виконати заміну крокв без відселення мешканців верхніх поверхів неможливо.
3. Обов’язково зверніть увагу на прибудинкову територію. Вимагайте у замовника (власника) чітко вказати кордони прибудинкової території, а також розповісти, скільки біля будинку заплановано місць для тимчасової парковки автомобілів, де буде розташований дитячий майданчик (якщо він передбачений проектом), місце для збору сміття тощо. Зверніть увагу, на якій відстані від вікон перших поверхів вони розташовані та чи відповідають санітарним нормам (ДСП 173-96 п. 1.10). Як правило, кількість тимчасових парковок занижують, і це створює великі незручності для власників квартир.
4. Купуючи паркомісце на цокольному поверсі, перевірте, які комунікації проходять через нього. Можливо, в процесі експлуатації будинку це «сусідство» створить певні незручності.
5. Купуючи квартиру на першому поверсі, перевірте, чи утеплений цоколь будинку. Якщо не утеплений, у зимовий час квартира буде споживати більше енергоресурсів (газу), а у випадку, якщо комунікації прокладені у підлозі квартири (труби холодної води), можливе їх замерзання.
6. Поцікавтеся: хто Замовник будівництва (Власник), хто Генеральний підрядник (виконавець робіт), хто і які гарантії надає Покупцю житла. Як правило, всю відповідальність перекладають на Генерального підрядника. За таких умов Покупець юридично не зможе відстояти свої права в суді у разі необхідності проведення гарантійного ремонту. Дуже часто Генпідрядник зупиняє своє юридичне існування після здачі будинку в експлуатацію. А Замовник (Продавець) умисно перекладає відповідальність на неіснуючу юридичну особу. Хоча завдання Генпідрядника полягає у виконанні будівельно-монтажних та супутніх робіт. Далі – ці роботи приймає визначена в договорі комісія, до складу якої входять представники Замовника. Тому Замовник несе таку ж відповідальність за якість робіт, як і Генпідрядник. Вам буде цікаво: Українці, які не заплатять податок на нерухомість, ризикують залишитися без житла.
7. Якщо житловий багатоквартирний будинок відповідає об’єктам третьої категорії складності, то при прийнятті його в експлуатацію відсутня виїзна перевірка ДАБІ, яка забезпечила би відповідність того, що збудовано з тим, що запроектовано. На жаль, послаблення та спрощення дозвільних процедур полегшило життя будівельним компаніям (забудовникам), що не найкращим чином вплинуло на якість збудованого житла. А віднесення об’єкта будівництва до тієї чи іншої категорії складності здійснюється проектною організацією і замовником будівництва. Пам’ятайте: висока ціна на житло не гарантує його якість. Тому, прийнявши рішення купувати квартиру, порадьтеся з фахівцями, які не залежать від забудовника.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.