У селі на Волині встановлюють вуличні ліхтарі із живленням від сонячних панелей

У селі на Волині встановлюють вуличні ліхтарі із живленням від сонячних панелей
До кінця 2017 року у селі Черче Волинської області планують встановити вуличні ліхтарі їз живленням від сонячних панелей.
Зовнішнє освітлення переведуть на відновлюване джерело енергії у рамках спільного проекту Євросоюзу та ПРООН "Місцевий розвиток, орієнтований на громаду", —передає Полісся.
Згідно з проектом, вуличні ліхтарі їз живленням від сонячних панелей встановлять на двох вулицях - Шкільній та частково Центральній – до кінця 2017 року.
За словами голови села Черче Юрія Соколова, наразі виконана більша частина роботи. "Вже встановлені чотири бетонні опори, проведені комунікації, на завершальному етапі знаходиться реконструкція даху на адмінбудівлі, де будуть змонтовані сонячні панелі", - розповідає він.
Вуличне освітлення буде гібридним, зауважив Юрій Соколов.
«За потреби можна вирішувати — користуватися традиційним джерелом струму, що подається із трансформаторної підстанції, чи виключно "сонячним", — пояснює сільський голова. — У світлу пору доби ми братимемо енергію із підстанції, сплачуватимемо за тарифом енергетичної компанії, а вночі зможемо користуватися сонячною, продаючи накопичені за день панелями "зайві" кіловати і маючи на цьому заробіток".
Загалом кошторисна вартість «сонячного» проекту становить близько 500 тисяч гривень, з яких 112 тисяч виділила районна рада, 100 тисяч гривень надійшло з Кабміну, 255 тисяч гривень - частка ЄС та ПРООН.
— Зі свого боку сільська рада профінансувала виготовлення проектно-кошторисної документації, експертизу проекту, на що витратили 10 тисяч гривень. Орієнтовно до кінця року проект маємо завершити. Сьогодні нам не вистачає ще 60 тисяч гривень. Планується, що цю суму отримаємо з районного бюджету.
Проте Юрій Соколов бачить переваги проекту не тільки у його енергоощадності, а й в тому, що він допоможе врятувати будівлю від руйнування. "Адміністративне приміщення було аварійне: дах протікав, балки гнилі, могло завалитися будь-якої миті, а у осінньо-зимовий період проблем ставало ще більше: через перепад температур і вологість постійно обвалювалося облицювання стін, завівся грибок, — розповідає сільський голова. — Три роки тому ми замінили підлогу, половина якої вже знищена, бо через дірявий дах всередину постійно затікала вода, але тепер все вирішиться".

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.