Морінга: корисна рослина, яку можна виростити вдома

Морінга: корисна рослина, яку можна виростити вдома
Морінга – це велике зелене плодове дерево з пишною кроною з тонких гілок з ніжно-зеленим листям.
Рослина родом з тропічних широт. Вона швидко зростає і цвіте ніжними жовтувато-кремовими квітками. Листя морінги дуже нагадують акацієві, квіти – ванілеві, а за швидкістю зростання рослина наздоганяє бамбук, хоча в цілому це дерево кардинально відрізняється від інших дерев.
У спекотному тропічному кліматі морінга може рости круглий рік і регулярно цвісти. В умовах українського клімату з насіння морінги за рік може вирости дерево висотою 5 метрів. Після того, як деревце досягне позначки в два метри, його можна пересаджувати в широке і глибоке кашпо.

Як виростити морінгу в домашніх умовах
Крок 1. Щоб отримати в домашніх умовах пишне зелене деревце, слід почати з малого – потрібно придбати насіння морінги в спеціалізованому магазині екзотичних рослин.
Крок 2. Слід вибрати грунт і горщик для висаджування насіння морінги.
Рослина не любить важкий, глинистий грунт з вмістом вермикуліту і не переносить намокання коренів. Тому в грунті обов'язковий пісок, кокосові волокна, торф або перліт, а в горщику повинні бути дренажні отвори.
Крок 3. У грунті необхідно викопати невелику лунку глибиною один сантиметр, помістити в неї насіння морінги, засипати його землею і рясно полити відстояною водою. Садити морінгу потрібно в максимально глибокий горщик, щоб у кореня було багато вільного простору для глибокого занурення в землю.
Насіння потребує щоденного поливу до тих пір, поки їх саджанці не здадуться з-під землі. Після їх появи, потрібно скоротити кількість вологи і поливати рослину раз на два дні. Коли деревце виросте на 30 см вгору, поливати його слід не частіше ніж один раз на тиждень.
Для повноцінного росту рослині необхідне сонячне світло, тепло, вода і поживний органічна грунт.
Коли дерево досягне півметрової висоти (приблизно через півроку), необхідно розрізати гілки уздовж і затиснути прищіпкою нові листя, які періодично виростають на верхівці. Так рослина буде рости вшир, стаючи пишніше і густіше, нагадуючи кущ.

Цікаві факти про морінгу
Виростити морінгу можна зі свіжих обрізків її стебел діаметром 5-7 см і довжиною 30. Для цього необхідно помістити відрубані під кутом 45 градусів гілки у великі горщики з дренажними отворами.
Посаджені гілки потрібно часто і рясно поливати і через два тижні з живців виростуть нові листочки.
Стручки, бутони і розпустилися квіти морінгі можна приготувати і вжити в їжу. Насіння і листя можна їсти в сирому вигляді.
Чим більше гілок дерева будуть обрізані, тим швидше воно росте вгору.
Щоб дерево не виросло високим, тонким і з рідкісними листям, необхідно контролювати його зростання. Це можливо зробити, загинаючи листя, виростають на верхівці дерева і розрізаючи гілки уздовж. Так дерево буде направляти всі свої сили на зростання нових листя і трохи пригальмує прагнення вгору.
Морінга посухостійка, але не може існувати в холодному кліматі. Через заморозки дерево гине. Висаджувати рослину у відкритий грунт в умовах українського клімату не можна.
Якщо регулярно підрізати верхівку морінгу, уздовж стебла будуть рости нові гілки і дерево стане пишним.
Джерело: domik.ua.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.