Як виростити квітучу лаванду з насіння в домашніх умовах

Як виростити квітучу лаванду з насіння в домашніх умовах
Лаванда – не тільки красиві кущики з яскравими суцвіттями-колосками, а й корисне лікарська рослина.
Її часто уявляють як траву, квітучу лише ліловими квітами, але насправді в світі існує безліч різновидів цієї рослини – з синіми, білими, рожевими і зеленими суцвіттями.
Лаванда – багаторічна декоративна і лікарська ароматична вічнозелена рослина-чагарник з вузькими листям і колосоподібними суцвіттями.
Існує англійська, голландська і французька лаванда. Вирощувати в домашніх умовах легше французьку широколисту лаванду, яка цвіте фіолетовими квітами.
Лаванда чутлива до грунту, добрива, температурі, світла, поливу. Тому щоб виростити її в будинку і насолодитися цвітінням, важливо забезпечити їй необхідні умови. При належному догляді з декількох пагонів лаванда перетвориться в ароматний густий килим з квітів.

Як пророщувати насіння лаванди перед посадкою

Насіння лаванди перед висаджуванням в грунт необхідно стратифікувати. Це процес штучного впливу холоду на насіння рослин перед посадкою. Так насіння будуть легше і швидше сходити.
Насіння лаванди погано сходить. Тому, щоб бути впевненими в успіху посадки, слід запастися кількома десятками насінин. 20-30 насінин лаванди потрібно витримувати близько місяця в холодильнику або на вулиці (якщо температура опускається до 0 ° С).
Насіння слід перемішати зі склянкою піску, висипати в невелику коробку або судок, загорнути в поліетилен і поставити в холодильник на місяць-півтора.
Після стратифікації насіння можна висівати в ящики.

Як вибрати горщик для лаванди
Одне з найважливіших правил у вирощуванні лаванди – це правильне місце і ємність для посадки.
Горщик для висаджування лаванди потрібно вибирати з дренажними отворами для зливу води.
Найкраще лаванда буде рости і цвісти в добре освітлених сонячними променями місцях – біля вікна або на заскленій лоджії.

Як висаджувати лаванду
Висаджувати насіння лаванди необхідно в кінці зими після попередньої стратифікації.
На дно горщика слід помістити дренажну прошарок з вапняку, гравію, піщаних суглинок. Насіння потрібно опустити в землю на 2–3 сантиметри, зверху присипати грунтом товщиною 3 міліметри і поставити в світле прохолодне місце. Горщик слід покрити тонкою поліетиленовою плівкою до появи перших сходів.
Якщо садити лаванду насінням, вона довго буде розвиватися, нарощувати кореневу систему, і зацвіте тільки після закінчення року.
Лаванда не любить щільний грунт – її корінню потрібна хороша циркуляція повітря. Грунт повинен бути піщано-торф'яний, з лужною реакцією. До нього можна додати перліт і вермикуліт і товчену яєчну шкаралупу.

Як доглядати за лавандою
У рясному і регулярному добриві грунту лаванда не потребує. Її батьківщина – кам'янисті і піщані схили французьких Альп, тому в домашніх умовах вона невибаглива до добрив.
Внести трохи компосту можна лише навесні – в період, коли рослина набирається сил.
Не слід і мульчувати лаванду, покриваючи верхній шар грунту тирсою, камінчиками або корою дерев. Таке покриття – мульча – затримує в грунті вологу, а лаванда не переносить застій води.
Регулярно поливати молоду лаванду необхідно лише в перші місяці зростання. Коли рослина зміцніє, слід зрошувати землю в горщику в міру її висихання.
Рясний і частий полив може привести до загнивання коренів і пожовтіння листя лаванди. При тривалій посусі рослина не загине, але суцвіття не будуть яскравими і пишними.

Як правильно обрізати стебла лаванди
Першу обрізку стебел рослини проводять відразу після в'янення колосків-суцвіть. Вкорочувати стебла лаванди потрібно всього на 2-3 сантиметри. В кінці теплого сезону слід провести більш кардинальну обрізку. Обрізати стебла рослини потрібно обережно – якщо занадто радикально скоротити гілочки, кущик може загинути.

Застосування і користь лаванди
- Аромат квітів лаванди має заспокійливими властивостями, знімає втому і головний біль. Засушені квіти і стебла лаванди потрібно розсортувати по тканинним мішечках і розкласти по дому – на комоді, журнальному і прикроватном столиках.
- Засушені гілочки лаванду захищають вовняний одяг від молі. Лляні мішечки з суцвіттями і листочками лаванди потрібно розкласти на полицях шаф і комодів – так речі будуть виділяти тонкий ледь вловимий аромат, і серед них не заведуться комахи.
- Лаванда стане ефектною прикрасою саду, балкона, лоджії та житлових приміщень будинку. Рослина буде радувати погляд цвітінням на сонячному підвіконні в зимові холоди.
- Квіти лаванди стануть основою для корисного протизапального відвару – для догляду за шкірою, проти опіків і ран.
- З засушених гілочок і квітів лаванди часто готують розслаблюючу ванну
- З квітів лаванди нескладно зробити ефірну олію. Для його приготування необхідно взяти 2 ст. л. подрібнених квітучих стебел, залити 200 мл базового рослинного масла (оливкової або лляної).
Наполягати в темному прохолодному місці два місяці.
- З густо зростаючої лаванди можна «спорудити» невисоку живопліт в саду.
- Аромат квітучої лаванди здатний захистити людину від комах – комарів, жучків, мошок і молі. Літніми вечорами, коли засилля комарів заважає проводити час на вулиці, можна розставити на терасі горщики з лавандою – комахи не стануть наближатися до джерела аромату.
Джерело: domik.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.