Мильні ягоди: як випрати білизну і помити посуд екзотичними плодами

Мильні ягоди: як випрати білизну і помити посуд екзотичними плодами
Усі побутові миючі засоби на основі хімічних речовин в більшій чи меншій мірі токсичні. Людям, що страждають на алергію, не можна користуватися побутовою хімією з ароматами, ароматизаторами і відбілювачами.
Альтернатива побутової хімії – натуральні засоби. Сіль, сода, лимонна кислота, сік цитрусових або борошно допомагають в боротьбі з жиром і брудом. Навести чистоту в будинку за допомогою еко-засоби, крім цих звичних для українців засобів, допоможе екзотичний продукт – мильні ягоди.

Що таке мильні ягоди
Мильні ягоди або мильні горіхи – це плоди тропічного дерева сапіндуса. Ця рослина росте в Індії, Пакистані та Південної Америка. Плоди сапіндуса великі – досягають 1,5 см в діаметрі – і містять одне, два або три насіння.
Цікаво, що назва «мильні ягоди» була придумана жителями Індії. Звідти висушена м'якоть ягід експортується в усі куточки світу.
Плоди дерева сапіндуса мають миючі властивості завдяки речовині сапоніні. П'ять століть тому жителі Азії і Південної Америки використовували мильні ягоди як імпровізований порошок при пранні одягу.
Сьогодні мильні ягоди можна використовувати як мильний засіб для прання білизни руками і в пральній машині.

Як використовувати мильні ягоди для прання білизни
- Необхідно засипати жменю мильних ягід в мішечок з натуральної тканини. Якщо прання буде ручним, слід опустити мішечок в тазик з гарячою водою і збовтати до появи піни. При машинному пранні мішечок потрібно помістити в пральну машину.
Прати речі за допомогою однієї порції мильних ягід можна до чотирьох разів – поки в них міститься сапонін.
– Прати одяг можна за допомогою відвару. 200 грамів відвару з мильних ягід помістіть у відсік для порошку або полийте їм білизну безпосередньо в барабані пральної машини.
Рецепт відвару. 5–6 мильних горішків потрібно залити літром окропу і прокип'ятити 15 хвилин. Посилити очищаючі властивості ягід можна, збільшивши кількість горішків.
Відвар може зберігатися в холодильнику в скляній банці 5–7 діб, в пластиковій ємності – до 3-х.

Властивості мильних ягід
Мильні ягоди гіпоалергенні і мають антибактеріальні властивості, не містять фосфатів та ароматизаторів. Вони підходять для прання будь-яких видів тканин в холодній і гарячій воді. Речі, випрані в відварі мильних ягід, не потребують полоскання. Слід пам'ятати, що сапоніни виділяються з плодів при високій температурі. Тому прати речі в гарячій воді можна за допомогою цілих ягід, а в прохолодній – за допомогою відвару.
Цікаво, що мильні ягоди – не єдині плоди, які можна використовувати для прання. Чи безпечні у використанні для людини і інші «пінні» рослини: боби шикакай, мильнянка, солодка, грижнік, горицвіт.

Де купити мильні ягоди
У 2017 році найбільш популярні два сорти мильних ягід – мукороссі і тріфоліатус. Для прання одягу оптимальний варіант – ягоди сорту мукороссі.
Придбати «мильні» плоди можна в інтернет-магазинах. Вартість 100 грамів мильних горіхів стартує від 40 гривень.

Як ще можна використовувати мильні ягоди
Для миття посуду. Необхідно приготувати відвар, змочити в ньому губку і помити посуд. Щоб мильні ягоди були ефективніше, можна перед приготуванням відвару роздрібнити їх на половинки.
Для прибирання в квартирі. Відвар мильних ягід ефективний при митті підлоги, вікон, дзеркал, скляних, мармурових і шкіряних поверхонь. Мильними ягодами можна почистити килими, матраци, чохли для меблів.
Використовувати відвар можна по-різному – протирати ним брудні поверхні або обприскувати розпилювачем. Відвар мильних ягід не потрібно змивати.
Для чищення подушок. Пухові і пір'яні подушки і ковдри часто стають місцем проживання мікроскопічних кліщів. Відвар з мильних ягід справляється з пиловими кліщами, вошами і міллю. Щоб позбутися від дрібних комах, необхідно обробити проблемні місця пароочищувачем з відваром мильних ягід.
Для чищення столового срібла. У відварі мильних ягід необхідно замочити потемніле срібло. Після закінчення години потрібно протерти вироби м'якою тканинною серветкою або губкою з мікрофібри.
Джерело: domik.ua

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.