В України погіршився індекс інвестиційної привабливості - експерти

В України погіршився індекс інвестиційної привабливості - експерти
Як повідомила регіональний координатор Житомирської філії Європейської Бізнес Асоціації (ЄБА) Марина Коваль порталу ZThata у третьому кварталі 2011 року показник інвестиційної привабливості України був зафіксований на рівні 2.56, що є суттєвим падінням у порівнянні з другим кварталом 2011, коли показник становив 3.39.

Сприйняття інвесторами ринку України різко погіршилося, що було обумовлено низкою як внутрішніх причин - нестабільністю економічної та правової сфер всередині країни, так і зовнішніх - глобальною ринковою турбулентністю. Про це свідчать результати 13-ої хвилі щоквартального опитування перших осіб компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації, оприлюднені 6 жовтня 2011 року. В даному опитуванні взяли участь 850 компаній-членів ЄБА.

Динаміка Індексу Інвестиційної привабливості ЄБА



В України погіршився індекс інвестиційної привабливості - експерти


В оцінках тенденцій, які панують на ринку та в економіці України, респонденти відмічали домінуючі негативні тенденції. Найчастіше інвестори скаржились на посилення тиску з боку владних структур (12%), укорінення корупції (11%), складнощі у сфері оподаткування, особливо, відшкодуванні ПДВ та загальну ринкову нестабільність (по 9%).

Відповідаючи на питання про позитивні зміни та зрушення, які мале місце за третій квартал цього року, дві третини респондентів (66%) відзначили, що жодної позитивної зміни не сталося. Цей факт ще раз підкреслює, що в часи ринкової нестабільності та в передчутті економічної кризи, внутрішня економічна політика країни має бути більш гнучкою, прозорою та адаптованою під потреби бізнесу, який є рушійною силою розвитку та відновлення ринку. Результати Індексу свідчать про те, що впевненість інвесторів слабшає, а для її відновлення потрібні дієві структурні реформи з боку влади.

Паралельно з низькими показниками привабливості внутрішнього ринку, прогнози респондентів щодо ймовірності другої хвилі рецесії та світової кризи були досить песимістичними. Більше половини опитаних (51%) вважають, що наступна хвиля рецесії в їх індустріях цілком або швидше вірогідна. Беручи до уваги той факт, що ринки Європи та США переживають не найкращі часи, питання ймовірності та масштабу рецесії постає все гостріше.

Результати 13-ої хвилі Індексу Інвестиційної привабливості України підкеслюють необхідність впровадження змін, орієнтованих на відновлення довіри бізнесу до економіки країни, які мають покращити стан ринку, дозволити країні вийти з кризового стану та мінімізувати вплив негативних глобальних тенденцій. Структурні зміни мають бути прозорими та дієвими задля досягнення поставлених та необхідних результатів.

Думка експерта

Анна Дерев’янко, Виконавчий директор Європейської Бізнес Асоціації:

«Траєкторія падіння Індексу Інвестиційної привабливості України – від 3,39 у другому кварталі 2011 року до 2.56 у третьому, - це тривожний сигнал, який вказує на недостатню впевненість інвесторів у економіці та ринку країни.

Причини падіння можна поділити на зовнішні - це глобальна ринкова нестабільність, адже світ, нажаль, стоїть на порозі другої хвилі рецесії та кризи, та внутрішні. Стан ринків США та Європи не може не відображатися на економіці України, і, найголовніше, сценарії розвитку ситуації невідомі. Серед внутрішніх причин передують укорінення корупції, посилення тиску владних структур на бізнес та недостатня ефективність реформ.

Що треба робити в таких умовах? По-перше, головне відновити довіру та впевненість інвесторів, адже бізнес - це та рушійна сила, яка створює робочі місця в країні, наповнює бюджет та підтримує ринок. Реабілітувати довіру та впевненість бізнесу можна лише через відкритість керівництва країни до діалогу та впровадження в життя здорових та логічних пропозицій бізнес спільноти.
Ефективно використовувати потенціал країни, відновити та посилити приплив прямих іноземних інвестицій можна шляхом консолідованих та ефективних дій влади та бізнесу. І останнє, - треба діяти проактивно, адже криза – це нові можливості, і ми маємо ними скористатися!»

Інформаційна довідка:

Про Індекс Інвестиційної Привабливості України:

Оцінка Індексу інвестиційної привабливості України проводиться Європейською Бізнес Асоціацією за підтримки дослідницької компанії InMind з 2008 року. Індекс розраховується на основі регулярного моніторингу оцінок інвестиційного клімату Україна першими особами компаній-членів Європейської Бізнес Асоціації. Детальна інформація про індекс інвестиційної привабливості та про результати досліджень доступна на сайті Асоціації.

Європейська Бізнес Асоціація, неурядова організація, яка об'єднує понад 850 європейських, міжнародних та вітчизняних компаній, які працюють в Україні. Сьогодні Асоціація є провідною організацією міжнародного бізнесу в Україні. Європейська Бізнес Асоціація була створена в 1999 році. Ініціатором її створення була Європейська Комісія, яка зацікавлена в підтримці європейського бізнесу на Україні та налагодженні двосторонніх зв'язків Україна-ЄС. Беручи до уваги пріоритети України щодо євро інтеграції в Європейський Союз, основною метою діяльності Асоціації є налагодження стосунків європейського бізнесу з представниками влади в Україні для співпраці щодо створення сприятливих умов ведення бізнесу та залучення прямих іноземних інвестицій в економіку держави.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.