Інвестиційна привабливість України встановила антирекорд

Інвестиційна привабливість України встановила антирекорд
Індекс інвестиційної привабливості України в четвертому кварталі впав до найнижчого рівня за всю історію його вимірювання - до 1,81. Індекс інвестпривабливості країни ріс у третьому кварталі до 2,39 бала. Європейська бізнес асоціація ( ЄБА), яка розраховує цей індекс, стверджує, що показник ріс внаслідок євроінтеграційної риторики уряду.

« Ми вперше зафіксували такий антирекорд. Для нас це унікальна ситуація, тому що навіть два роки поспіль індекс знаходився на негативній позначці, але все-таки вище двійки - 2,39-2,26, але менше двох - 1,81. Це серйозне погіршення настроїв бізнесу », - заявила виконавчий директор ЄБА Анна Дерев'янко.

Вона підкреслила, що такі занепадницькі настрої інвесторів пов'язані, по суті, з непідписанням в листопаді 2013 року в Вільнюсі Угоди про Асоціацію з ЄС, так як саме очікування підписання даного документа в третьому кварталі 2013 року сприяли підвищенню інвестиційної привабливості.

«Інвестори розчарувалися, так як вони очікували, що Угода зможе бути таким інструментом, який встановить в Україні рівні та прозорі правила гри. Тобто вони розуміли, що за допомогою цього можна досягти покращень нехай не в короткостроковій перспективі, але в середній і довгостроковій перспективі. Вперше з 2008 року інвестори не побачили якихось позитивних змін, ... а негативні зміни, за великим рахунком, пов'язані з проявами корупції », - сказала вона.

Анна Дерев'янко також підкреслила, що якщо говорити про оцінку інвесторами наступних трьох місяців, « то поки настрої на рівні двійки, тобто люди не вірять у те, що в найближчі три місяці відбудуться якісь серйозні позитивні зміни в інвестиційному кліматі ».

Президент ЄБА, гендиректор інвестиційної компанії Dragon Capital Томаш Фіала у свою чергу зазначив, що в поточному році приплив зовнішніх інвестицій впав більш ніж у два рази, а « в останні місяці, вересень-жовтень, ми навіть бачили відтік іноземних інвестицій в сумі $ 140 млн ». «Це взагалі перший відтік іноземних інвестицій за дуже довгий час, навіть під час кризи 2008-2009 років у нас не було відтоку прямих іноземних інвестицій в жодному місяці », - зазначив він.

Він не виключив, що вже в найближчому майбутньому до 5-10 % міжнародних компаній можуть піти з українського ринку. Томаш Фіала підкреслив, що скоріше мова може йти про обмеження і ненарощування рівня присутності іноземних компаній в Україні, ніж про відхід з ринку.

Індекс інвестиційної привабливості розраховуватися щоквартально як середнє арифметичне оцінок п'яти аспектів інвестиційного клімату. Респондентами виступили 105 керівники компаній-членів Асоціації, які представляють найбільших іноземних та вітчизняних інвесторів.

Источник: Buildung UA

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.