У столиці бум афер з квартирами старих

У столиці бум афер з квартирами старих
Пенсіонери залишаються на вулиці, а повернути житло дуже складно.

У Києві за останні два роки значно збільшилася кількість літніх людей, що опинилися на вулиці через квартирних афер. Про це заявила начальник главку праці та соцполітики КМДА Тетяна Костренко. Тільки в цьому році через афер на вулицю було викинуто, за даними главку, 2000 старих!

При цьому аферисти використовують декілька схем, щоб заволодіти житлом самотніх пенсіонерів, - договору довічного утримання, подаються соціальними працівниками та родичами пенсіонерів. На деяких під'їздах вже навіть з'являються оголошення із закликами до пенсіонерів бути пильними. У міліції про афери знають, а юристи радять оформляти угоди лише в присутності свідків і в нотаріуса, пише Сегодня.

ДОГОВОРУ. Кількість бездомних людей похилого віку в Києві зараз становить 10-15 тисяч. «Це люди, яких ми знаємо і з якими працюємо», - сказала Костренко. Найчастіше, за її словами, пенсіонери стають жертвами «договорів довічного утримання». «Пенсіонери домовляються з сторонніми людьми про довічне утримання, після чого опиняються на вулиці», - говорить вона. Знайти оголошення з пропозиціями про довічне утримання неважко - ними обклеєні всі райони поблизу поліклінік і зупинок транспорту, є вони і в інтернеті.

Як нам розповіла знайома однієї з постраждалих бабусь, молода сім'я, з якою бабуся уклала договір, запропонувала їй прибирати квартиру, купувати продукти і ліки, возити до лікаря і давати готівкою 500 грн. в обмін на однокімнатну квартиру в багатоповерхівці на Лівому березі після її смерті. «Анну Іванівну привезли до юриста, де вона підписала документ. Кілька місяців молоді виконували умови, а потім сказали, що відвезуть її відпочивати під Київ, звідки вже не забрали. Коли ж вона, нарешті, дісталася до будинку, виявилося, що вона підписала ... дарчу на квартиру », - розповіла нам читачка Марія Станіславівна. Зараз знайомі бабусі допомагають їй повернути житло.

Соцпрацівник. Поширений метод позбавлення старих житла - під виглядом соцпрацівників. «Вони дарують одиноким подарунки, допомагають по будинку, втираються в довіру, а після пропонують оформити на них довіреність на право управління майном. Після бабусю вивозять кудись за місто, нібито на оздоровлення, а самі продають квартиру і, забравши гроші, зникають », - сказав нам правозахисник Едуард Багіров.

Ще шахраї знаходять однофамільця самотнього пенсіонера, якого видають за родича, його племінника, наприклад. «У них є виходи на лікарів, які дають висновок, що пенсіонер« не дружить »з головою, після чого йдуть до суду з проханням дати їм право опікунства над ним. Отримавши його, вивозять старого в лікарні і продають квартиру », - говорить Багіров. За словами юристів, у таких випадках повернути квартиру можна, довівши, що операція була незаконною, але це складно, адже люди самі підписують документи.

ЯК НЕ СТАТИ ЖЕРТВОЮ

У столичній міліції підтверджують: кількість квартирних афер в останні роки зростає. «Найпоширеніша схема - з договором про довічне утримання», - розповідає начальник ЦГЗ київської міліції Володимир Поліщук.

Юристи говорять, що договір довічного утримання повинен бути завірений нотаріусом, а літній людині варто взяти на угоду кого-небудь із знайомих, яким він довіряє, щоб уважно прочитали і оцінили ризики. Ще важливо повідомити всім знайомим про угоду, щоб вони були свідками у разі проблем. «Договір повинен бути зареєстрований в БТІ (це означає, що до смерті пенсіонера квартиру можна буде продати). Люди похилого віку повинні обов'язково прописати все до дрібниць - наприклад, скільки повинні солодощів купувати, як часто міняти в квартирі лампочки », - сказав нам юрист Тарас Шевченко.

Источник: http://www.svdevelopment.com/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.