Рівень вакантних офісів у Києві один з найвищих в Європі

Рівень вакантних офісів у Києві один з найвищих в Європі
Експерти Jones Lang LaSalle провели дослідження ринку якісних офісних площ Києва. Згідно з даними, сьогодні ринок офісів столиці України налічує близько 1,65 млн кв. м, з яких 118,6 тис. кв. м було введено в 2013 році, що є найнижчим показником за п'ять років.

Протягом року на ринок офісної нерухомості Києва вийшли два об'єкти Класу А (БЦ «Меркс», фаза II, орендованою площею 15,5 тис. кв. М і БЦ «Сенатор» - 47тис . Кв. М ) і три об'єкта Класу B ( БЦ SP Hall - 23 тис. кв. м; БЦ Silver Breeze - 28,6 тис. кв. м і БЦ « Вектор» - 4,5 тис. кв. м). Всі бізнес - центри були введені протягом перших трьох кварталів 2013 року, тоді як на 4 -й квартал, традиційно найбільш активний період року, не було заявлено жодного нового проекту.

У результаті введення офісних об'єктів в 2013 році буде приблизно на 25 % нижче за показник останніх років. Так, в 2011-2012 роках у Києві щорічно вводилося близько 160-165 тис. кв. м нових якісних офісів.

У 2014 році на ринок вийде ще менший обсяг нових площ . За попередніми оцінками експертів Jones Lang LaSalle, в майбутньому році офісний ринок може збільшитися всього на 108 тис. кв. м. У числі найбільших будівель, заявлених на прийдешній рік, IQ Business Center ( Клас А , 25,9 тис. кв. м ) і БЦ « Сигма» ( Клас В , 18 тис. кв. м).

Олександра Глобіна, керівник відділу по роботі з корпоративними клієнтами Jones Lang LaSalle в Україні, зазначає: « Що Простежується зниження темпів будівництва офісних центрів у Києві пов'язане з високою часткою порожніх приміщень у вже введених об'єктах. Так, частка вакантних офісних площ на кінець року становить близько 18,7 % від загальної пропозиції. Більшість угод з оренди офісів зараз відбуваються в Класі В, тому на ринку утворилася значна різниця між рівнями вакантності в різних класах, в Класі А відсоток вільних площ істотно більше. Частка вакантних офісів у Києві одна з найвищих у Європі. Наприклад, в Москві цей показник знаходиться на рівні 13,5 %, в ​​Парижі - 6,9 %, в ​​Лондоні - 6,1 % ».

Водночас за вартістю оренди офісів Київ не входить до числа європейських лідерів. «Ставки оренди на офісному ринку залишаються стабільними, максимальний показник сягає $ 420 за кв. м на рік. Для порівняння: максимальні ставки оренди на офісні приміщення в Європі спостерігаються в Лондоні ($ 1735 за кв. М на рік), Москві ( $ 1150 за кв. М на рік) і Женеві ($ 1080 за кв. М на рік). У Києві базові орендні ставки значно різняться залежно від району міста: у центрі вони становлять у середньому $ 340-370 за кв. м на рік, у Подільському діловому районі - $ 280-320 за кв. м на рік, найбільш низький показник по місту зафіксовано на Лівому березі ($ 190-210 за кв. м на рік). Ми не очікуємо зростання ставок оренди в 2014 році через високу конкуренцію серед бізнес-центрів і значної частки вільних площ », - зазначає Олександра Глобіна.

Найбільш активними гравцями ринку оренди офісних приміщень у Києві є виробничі компанії ( 44 % попиту, основну частину якого формують фармацевти), IT -компанії ( 25 %), а також банки та фінансові компанії ( 17 %).

Источник: Buildung UA

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.