Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості

Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості
28 жовтня 2011 року в актовому залі Житомирської облдержадміністрації Громадська організація Житомирська Ріелторська палата, при сприянні Житомирської облдержадміністрації, органів державної влади , місцевого самоврядування, ВСГО» Ріелторська Палата України», Української Нотаріальної Палати Житомирського відділення та Громадської Ради при МВС у Житомирській області провела круглий стіл на тему: «Врегулювання ринку нерухомості на Житомирщині державними органами, органами місцевого самоврядування за допомогою громадських організацій».

Про це портал ZThata повідомив комітет ГО Житомирської Ріелторської палати по зв’язкам з органами державної влади, місцевого самоврядування та громадою.

Відкрив круглий стіл голова ради ГО Житомирської Ріелторської палати В. Зайченко, подякувавши всім присутнім, за що вони знайшли час, при державній службі та роботі та прийшли на цю важливу ділову зустріч, розуміючи, що тільки спільними зусиллями можна скоріш врегулювати ринок нерухомості Житомирщини та навести на ньому порядок та підготувати його до проведення ЄВРО-2012, з метою залучення інвесторів, які фінансово допоможуть у виконанні плану підготовки та проведення ЄВРО–2012 на Житомирщині.

Модератором круглого столу було призначено Костянтина Давидовича Бояринцева – члена правління Союзу консультантів з нерухомості України.

Привітавши присутніх та зазначивши важливість цього круглого столу, а також прийняття в площині роботи БТІ, Держкомзему , Мінюсту – законів, постанов, законопроектів у тому числі зареєстрований у Верховній Раді та обговорений по всій Україні у вересні цього року – Законопроект «Про ріелторську діяльність», який цілком спрямований на захист прав споживачів, а також визначення професії ріелтора і надання йому статусу він надав слово Начальнику управління у справах захисту прав споживачів у Житомирській області – Т.М.Пелех.

У своєму виступі вона погодилася з тим, що сьогодні наша зустріч за ініціативою ГО Житомирської Ріелторської палати, разом з Житомирським відділенням Української Нотаріальної Палати і Громадської Ради при МВС у Житомирській області дуже вчасна і актуальна, бо на ринку нерухомості Житомирщини є порушення зі сторони ріелторів та підприємців, які працюють у цій сфері і є вже досить звернень від громадян на протизаконні дії з їх сторони.

Також вона звернула увагу на те , що реклама і договори з клієнтами повинні бути , згідно чинного законодавства України, робота з замовниками ріелторських послуг повинна бути за єдиними ріелторськими стандартами. Ретельно вивчивши проект Закону «Про ріелторську діяльність» цілком згідна , що з поправками його треба терміново приймати, бо в ньому конкретно прописані всі права і обов’язки споживачів та ріелторів і чітко зрозуміло – хто такий ріелтор , що він повинен робити і за що відповідати. В зв’язку з цим погодилась плідно співпрацювати з ГО Житомирською Ріелторською палатою, тим більш, що саме з досвідченими сертифікованими фахівцями вже сьогодні треба вирішувати всі проблеми, які існують на ринку нерухомості, які вони теж знають, і допоможуть нашому управлінню скоріш їх вирішити, тим більш на сайті Житомирської Ріелторської палати вже є книга скарг та пропозицій.

Представник від Державної Податкової Адміністрації в Житомирській області – Шевченко Н.С., начальник відділу з роз’яснювальної роботи та зверненню громадян, в своєму виступі зазначила, що поповнення бюджету – це не тільки справа податкової, але й всіх пересічних громадян, підприємств, підприємців, у тому числі і ріелторів, особисто тих, хто займається послугами при здачі в оренду житлових та інших приміщень. Також було зазначено, що офіційно зареєстрованих підприємців , які займаються посередницькою діяльністю операцій з нерухомістю по місту Житомиру не більш 10, а підприємств – до 30. Надія Степанівна професійно пояснила присутнім ставки оподаткування при купівлі – продажу нерухомості громадянами України та нерезидентами, а також про зміни, які чекають ріелторів у 2012 році.

Стосовно прийняття Закону «Про ріелторську діяльність» сказала, що він захистить не тільки споживачів, але й зробить прозорим ринок нерухомості, на якому офіційно працюючому ріелтору, працювати буде набагато простіше, тим більш, що у Податковому Кодексі і в Законі про Фінмоніторінг в Україні, визначення дій ріелтора, його обов’язки прописані і профільний Закон просто потрібний , щоб навіть захистити самого ріелтора у разі необхідності. Відповіла також на всі запитання, одним з яких було від Начальника ОБТІ Сечіна С.М.,яку функцію БТІ потрібно залишити – відповідь, що обов’язковою потрібно залишити інвентаризацію об’єктів нерухомості, бо реєстратори метри не рахують, з яких треба нараховувати податки. Наприкінці виступу запросила до співпраці ГО Житомирську Ріелторську палату, тому що вирішення питань по зверненню громадян потребують, як мінімум консультацій з боку фахівців у цій галузі.

Продовжив виступ Голова Національної Ради Всеукраїнської Спілки Громадських Організацій Ріелторської Палати України – Бондаренко О.О., привітавши всіх присутніх, він сказав, що стан на ринку нерухомості в Україні досить складний і непростий . Прийняті Закони та законодавчі акти, не ідеальні і потребують узгодженості зі всіма іншими , вже працюючими і саме тому Законопроект «Про ріелторську діяльність в Україні» був максимально , за ініціативою Народного депутата від Партії Регіонів І.Прасолова, спрямований на захист споживача , бо сьогодні саме він більш за все страждає на ринку нерухомості в Україні і ми – ВСГО Ріелторська Палата України, всі побажання та доповнення від всіх ВАШИХ Житомирських управлінь, служб, відділів, громадських рад , інших організацій та об’єднань – передамо у Верховну Раду, щоб їх було враховано при кінцевому прийнятті його у першому читанні до кінця цього року.

Звичайно є і противники прийняття цього Закону, яким вигідно працювати без Закону та контролю ні з боку держави, ані з боку громадських організацій і саме головне ні за що не відповідати. На теперішній день таких чимало, бо їх цікавить тільки наповнення своєї кишені, саме погане в цьому , що такі «оператори» на ринку нерухомості не дбають про споживача, про якість послуг, про імідж ріелтора і про державу, як вже сьогодні казали і податківці , і Начальник управління у справах захисту прав споживачів у Житомирській області – Т.М.Пелех, тому треба об’єднати зусилля та наводити порядок на ринку нерухомості Житомирщини та України взагалі.

Я дуже вдячний, особисто, голові ради ГО Житомирської Ріелторської палати Валерію Зайченку, за те , що він сьогодні нас всіх зміг зібрати на обговорення цих проблем, та находження спільно шляхів для їх вирішення. Зі своєї сторони – ВСГО Ріелторська Палата України, членом якої є – ГО Житомирська Ріелторська палата докладе всі зусилля та підтримку у вирішенні всіх питань та проблем , які є і будуть виникати на ринку нерухомості Житомирщини. Сьогодні в Житомирі важлива подія – зразок консолідації зусиль державних органів, органів місцевого самоврядування , ГО Житомирської Ріелторської палати, Української Нотаріальної Палати – всіх, хто сьогодні присутній у цьому залі, це гарний приклад для всієї України та суспільства в цілому.


Закон «Про ріелторську діяльність в Україні» потрібно приймати вже зараз, сказав начальник ОБТІ в Житомирській області Сечін С.М., тому , що на ринку нерухомості повинні працювати тільки порядні ріелтори , які пройшли навчання та отримали офіційні документи і статус ,повинен бути реєстр у кожній газеті, дошці об’яв, інтернеті – щоб клієнти мали можливість їх легко знайти та отримати професійну консультацію або послугу і підготовкою документів до купівлі – продажу повинен займатися, професійно, ріелтор,який несе за них відповідальність – все це чітко прописано у Законопроекті, до речі Житомирська Ріелторська палата вже веде такий реєстр, читав у газеті «АВІЗО». Для «чорних» маклерів двері БТІ були закриті ще два роки тому, тільки я приступив до виконання обов’язків начальника. Ще одна важлива річ – чому потрібен Закон.

В цивілізованих країнах ріелторська діяльність , як- то кажуть в Законі і покупці – інвестори працюють практично тільки з ріелторами. На українському ринку нерухомості, де немає законодавчого врегулювання ріелторської діяльності, а з першого січня невизначеність по роботі БТІ, її функцій і задач, нової Держреєстрслужби Мінюста,в якій ще немає штату, а нових реєстраторів треба навчити, при цьому невизначено, хто буде робити оцінку об’єктів,з якої треба платити держмито, тобто з 01.01.2012 року на ринку нерухомості може статися хаос і неможливість продавати-купувати та реєструвати нерухомість – все це відлякує інвесторів, від ринку нерухомості України, тим більш перед проведенням ЄВРО – 2012. Тому потрібно керівництву Мінюста, БТІ, Держкомзему, Мінрегіонбуду, ДПА та інших управлінь та служб – разом до кінця року погодити всі розбіжності в Законодавстві України. Дуже вдячний організаторам цього круглого столу, бо це дуже важлива справа на Житомирщині і взагалі по Україні . Наше підприємство активно допоможе в розвитку ринку нерухомості Житомирщини, спільно з ГО Житомирською Ріелторською палатою та іншими громадськими організаціями.

Начальник управління Держкомзему м. Житомира та Житомирської області Д.І.Пшоняк погодився з тими, проблемами, які є сьогодні на ринку нерухомості та загрозами хаосу, які можуть бути з початку 2012 року. Цілком згоден, що Закон «Про ріелторську діяльність в Україні» вже потрібен, це допоможе всім, в першу чергу споживачам, які купу своїх проблем перекладуть на плечі ріелтора, який тижнями мусить відстоювати черги по підготовці документів по земельній ділянці на продаж. Також згоден , що ріелтор повинен бути обізнаним, наприклад мати посвідчення чи сертифікат, до речі з початку жовтня мене залучали, як фахівця по земельним питанням на навчальні курси, які проводила Житомирська Ріелторська палата, де навчилися 33 ріелтора з області , та отримали відповідні документи. Це дуже вчасно і правильно, бо вчитися треба постійно, з нашими змінами в Законодавстві, тому запрошуйте – завжди раді підняти Ваш професійний рівень, бо це вже і є регулювання ринкових відносин, а якісним та прозорим і взагалі безопасним його можуть зробити тільки досвідчені і порядні професіонали, які зменшать черги у фахівців Держкомзему, БТІ, Мінюста та інших служб і нададуть працівникам більш часу на виготовлення документів, а не на годинні пояснення, чому так довго готуються документи і чого ще не вистачає і де брати цю «бумажку».

Ділова зустріч сьогодні важлива і необхідна, треба частіше зустрічатись , бо спільно можна вирішити всі питання і в Європу не йти , а побудувати її у нас в країні . Згодні підписати Меморандум ,про співпрацю, з ГО Житомирською Ріелторською палатою і плідно працювати в напрямку врегулювання ринку нерухомості Житомирщини.

Петровська О.О. – Начальник реєстраційної служби Головного Управління Юстиції у Житомирській області заспокоїла присутніх , що ніякого хаосу з початку 2012 року на ринку нерухомості не буде, що реєстраційна служба не молода, має великий досвід у різних напрямках реєстрацій і це просто додається новий напрямок – реєстрація речових прав на нерухоме майно.

Більш детальніше про це розповів досвідчений фахівець – Хоменко С.А. – Начальник ЖФ «Інформаційного центру», він зазначив, що з першого грудня почнеться навчання реєстраторів і до кінця цього року вони практично будуть підготовлені до роботи. Жодних проблем і хаосу на ринку нерухомості він не передбачає.

Закон «Про ріелторську діяльність в Україні» потрібен, сказала представник від Головного Управління Юстиції в Житомирській області начальник відділу Шостак С.В. , це позитивно вплине на розвиток ринку нерухомості,його прозорість та вдосконаленість.

Чітко прописані стосунки між всіма учасниками на ринку нерухомості, їх права та обов’язки, що допоможе його врегулювати найближчим часом, а відношення до ГО Житомирської Ріелторської палати вискаже Заступник Голови Житомирського відділення Української Нотаріальної Палати Котик О.В.

Ми, нотаріуси, бачимо результат роботи ріелтора, і як наслідок: наскільки погано він зробив свою роботу, настільки більше виникає роботи у нотаріуса. Закон України "Про ріелторську діяльність", звичайно, потрібен, але з тими доповненнями, які я додала на круглому столі, де збиралися ріелтори Житомирщини, та обговорювали цей Законопроект. Сьогодні ми підписуємо Меморандум про співпрацю між Житомирським відділенням Української нотаріальної Палати та ГО "Житомирська Ріелторська палата", зміст якого було затверджено на засіданні Ради ЖВ УНП. В ньому прописані основні засади спільної діяльності нотаріусів Житомирської області та ріелторів на ринку нерухомості у Житомирській області протягом року; заплановано проведення навчання, семінарів, конференцій та налагодження спільної роботи з державними органами, судами, МВС у Житомирській області. Сьогодні відбувається значна подія, як у нашому розумі, так і у серці кожного присутнього , оскільки ми робимо перші кроки назустріч нашого світлого майбутнього. І від нас дуже багато залежить, яке воно буде для нас і наших дітей, онуків. Сподіваюсь на наш позитивний досвід та спільну співпрацю.

Підписавши, Меморандум, Валерій Зайченко – Голова Ради ГО ЖРП подякував за високу довіру, надану Житомирським відділенням Української Нотаріальної Палати нашій організації і запевнив, що ріелтори будуть прикладати максимум зусиль для врегулювання ринку нерухомості на Житомирщині та допомозі державним органам у його розвитку та підготовки до ЄВРО-2012, залученню інвесторів та якісного їх обслуговування.

Резолюцією круглого столу було прийняття звернення до керівництва України для прискорення прийняття Закону України «Про ріелторську діяльність», як вагомого кроку для захисту прав споживачів та врегулювання ринку нерухомості в Україні , що є важливим для його прозорості , доступності та розвитку.

Учасниками круглого столу були: Бондаренко О.О. – Голова Національної ради ВСГО «Ріелторська Палата України»; Бояринцев К.Д. – Член правління «Союзу консультантів по нерухомості України»; Орлов В.Д. – Виконавчий директор ВСГО «Ріелторська Палата України»; Пелех Т.М. – Начальник управління у справах захисту прав споживачів у Житомирській області; Шостак С.В. – Начальник відділу Головного управління Юстиції ; Шевченко Н.С. Начальник відділу з роз’яснювальної роботи та зверненню громадян Державної податкової адміністрації у Житомирській області; Сечін С.М. – Начальник ОБТІ м. Житомира і Житомирської області; Пшоняк Д.І. – Начальник управління Держкомзему м. Житомира та Житомирської області; Котик О.В. – Заступник голови Житомирського відділення Української Нотаріальної палати; Грибан П.В. – Голова громадської ради при МВС у Житомирській області; Герасимчук Т.А. – Заступник голови ГР при МВС у Житомирській області; Петровська О.О. – Начальник реєстраційної служби Головного Управління Юстиції у Житомирській області; Хоменко С.А. – Начальник ЖФ «Інформаційного центру»; Зайченко В.В. – Голова ради ГО Житомирської Ріелторської палати. Директори – члени ГО Житомирської Ріелторської палати, підприємці, працюючі на ринку нерухомості м. Житомира, Брусилова, Коростеня , Бердичева , Н.Волинського, Житомирське обласне телебачення, ЗМІ, Медіа – партнери.

Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості


Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості


Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості


Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості


Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості


Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості


Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості


Ріелтори Житомирщини шукали шляхи врегулювання ринку нерухомості



Фотографії порталу нерухомості та будівництва ZThata

Источник: ГО Житомирська Ріелторська палата

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.