Огляд ринку нерухомості в Житомирі: оренда виросла, продажі впали

Огляд ринку нерухомості в Житомирі: оренда виросла, продажі впали
У Житомирі спостерігається різкий стрибок оренди житла, пов'язано це насамперед з потоком переселенців зі Сходу країни.

Крім того, люди стали активніше вкладати гроші в первинний ринок нерухомості, купуючи дорогі квартири в нових будинках, а вторинний ринок практично заглох і рідко подає ознаки життя. Така ситуація у багатьох великих містах країни, у тому числі і в Житомирі.

- Восени оренда в містах Житомирської області завжди пожвавлювалася через студентів, які приїжджали на навчання, - розповідає директор однієї з ріелторських агентств в центрі Житомира Олена Конєва. - А в цьому році ще й різко зросли комунальні послуги, з-за чого багато хто воліють здавати зайву житлоплощу. Хоча головну роль в активізації ринку оренди відіграли переселенці. Їх в Житомирі досить багато, причому вони, як правило, орендують найдорожче житло з ремонтом і меблями, щоб відразу "під ключ".

За словами ріелтора, ціни на оренду зросли: оренда хорошої однокімнатної квартири в новому будинку Житомира коштує від 3,5 до п'яти тисяч гривень на місяць. Ціни на вторинному ринку значно нижче - від півтори тисячі до 3,5 тисячі за однокімнатну квартиру. Що стосується приватного сектора, то тут можна зняти житло і за тисячу гривень. А в квартирі з господарем ліжко-місце обійдеться в 400-500 гривень. Студенти зазвичай скидаються і живуть в одній кімнаті по кілька чоловік.

- Первинний ринок теж йде непогано, - продовжує Олена Миколаївна. - Наприклад, в Житомирі вже розібрали всі квартири в нових багатоповерхівках. Їх викупили навіть у тих будинках, які тільки почали зводити. Це просторе житло і дороге. Наприклад, однокімнатна квартира загальною площею 54 квадратних метра коштує сьогодні до 50 тисяч доларів. І люди охоче купують. Така квартира по площі дорівнює в двокімнатній хрущовці, але покупця на стару "двушку" ще треба пошукати!

Як з'ясувалося, на вторинному ринку сьогодні продається тільки те, що людям потрібно терміново збути. Тобто "гарячі" або найдешевші будинки і квартири. Наприклад, в даний момент в Житомирі терміново продається "двійка" за 36 тисяч доларів, але господарі згодні і на 34, лише б продати. Ціни на однокімнатні квартири коливаються від 24 до 28 тисяч, у будинках поліпшеного планування - від 26 до 35 тисяч доларів.

За словами ріелтора, незважаючи на зростання курсу долара, ціни на ринку житла практично не змінилися (крім оренди). Вони стійко тримаються на одному рівні останні кілька років. Люди не поспішають продавати свою нерухомість, адже невідомо, що буде завтра. Словом, ті, у кого є гроші, воліють вкладати в новобуд, а ті, у кого є зайва житлоплощу, не поспішають виставляти її на продаж.

В районах області ситуація взагалі патова - житло практично не продається. Немає попиту. І якщо раптом знаходиться покупець, продавець готовий значно знизити ціну, лише б не упустити вдалий момент.

Источник: Журнал Житомира

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.