Будівництво індустріальним методом позначиться на якості житла

Будівництво індустріальним методом позначиться на якості житла
Зведення будинків індустріальним методом за державний рахунок чи за підтримки уряду дозволить прискорити введення житла в експлуатацію на 40-50% за рахунок економії часу на внутрішній обробці і фасадних роботах. У залежності від використовуваних матеріалів і масштабів будівництва, вартість квартир у таких будинках може бути на 20-30% нижче, ніж у приватних забудовників. Таку думку висловив начальник відділу продажів РК Park Stone Дмитро Шостя, коментуючи заяву віце-прем'єра Олександра Вілкула про впровадження в Україні індустріальних підходів до будівництва соціального та доступного житла.

За словами експерта, в основі індустріального методу будівництва лежить виготовлення панелей для житлових будівель в безпосередній близькості від будівельного майданчика. «По суті, йдеться про повернення до панельних будинків, які зводяться з вже готових конструкцій. Цей метод дешевше монолітного будівництва, оскільки забудовник не витрачає додаткові ресурси на обробку і фасад будівлі. Це прискорює і здешевлює процес », - зазначає Шостя.

Експерт також додає, що матеріали, які можуть бути використані при такому будівництві, напевно будуть недорогими, хоча Кабмін і заявляє про використання енергозберігаючих технологій. «Через сам принцип - складати готові панелі - є ризик появи з часом тріщин між ними, грибка на внутрішній стороні стін,« свищів »на стиках і інших недоліків, знайомих кожному жителю панельного будинку. Гроші, які будуть зекономлені на будівництві такого житла, рано чи пізно доведеться витратити на утеплення і капітальні ремонти », - говорить Шостя.

Крім того, він також додав, що в будинках, побудованих індустріальним методом, буде дуже мізерний вибір планувань, а перепланування буде суттєво ускладнено через велику кількість несучих стін.

На думку експерта, причина, по якій уряд йде по шляху відродження індустріального підходу в будівництві - це незговірливість забудовників, які не бажають продавати для держпрограм квартири за заниженими цінами. «Зараз ринок поступово оживає, багато компаній бачать перспективу продати житло за ринковою ціною, тому інтерес до участі у держпрограмах з їх нестабільним фінансуванням знижується. Навіть «наближені» компанії, які мали важелі адміністративного впливу на процеси фінансування, поступово знижують свою активність в цьому напрямку », - говорить Шостя.

Нестабільність фінансування є ризиком і для індустріального методу будівництва, вважає експерт. «Щоб бути рентабельним, завод з виробництва готових конструкцій повинен обслуговувати цілі житлові масиви. Сьогодні важко сказати, яким буде механізм фінансування цього проекту з боку держави. Незрозуміло, чи вистачить коштів, щоб забезпечити замовлення на житло в обсязі, достатньому для виходу заводу на рентабельність », - відзначає він.

Источник: Building

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.