Двері-гармошки, їхні особливості

Двері-гармошки, їхні особливості
Двері-гармошки відрізняються від інших типів дверей не тільки механізмом відкривання, але й оригінальним пристроєм дверного полотна. Складні двері-гармошки особливо хороші тим, що займають не так багато корисної площі приміщення. Складні двері-гармошки зобов'язані своєю появою всім відомій ширмі, яка складається і розкладається таким же способом. Адже раніше саме за допомогою ширм поділяли величезні кімнати палаців на певні зони. На сьогоднішній день цю роль виконують звичайні міжкімнатні перегородки. Для повного відкривання двері-гармошки вимагають набагато менше місця, ніж звичайні двері. Крім цього вони не зрушуються за межі дверного отвору, на відміну від дверей розсувного типу. Однак двері-гармошки, в силу особливостей своєї конструкції, мають найгіршими з усіх типів дверей показниками теплоізоляції і шумоізоляції.

Двері-гармошки в деяких випадках використовують при організації гардеробної. Адже при цьому рівень теплоізоляції і шумоізоляції не має великого значення, а економія простору краща.

Механізм відкривання двері-гармошки у більшості випадків є її несучою конструкцією. Він складається безпосередньо з верхньої направляючої і спеціального кріплення, на якому підвішуються дверні стулки. Верхня напрямна в більшості випадків виготовляється з алюмінію або сталі і монтується до верхньої частини дверного отвору. Видимі частини направляючої вельми часто декоруються ламінованою плівкою або деревним шпоном, щоб її обробка максимально поєднувалася з оформленням дверних стулок і самого отвору. Спеціальне кріплення виконується також металевим. Його нижня частина з'єднується з дверними стулками, а верхня вставляється в паз направляючої і в прямому сенсі слова «їздить» по ній при відкриванні та закриванні. Раніше в більшості випадків цей ковзний елемент являв собою кулю, до якого закріплювався металевий прут, який утримує дверну стулку. Однак під час відкривання і закривання між кулею і направляючим механізмом виникало достатньо сильне тертя, в результаті чого обидві деталі відносно швидко зношувалися і механізм починав скрипіти, а іноді і просто заклинювати. На сьогоднішній день багато виробників в основі механізму відкривання дверей-гармошок використовують підшипники, забезпечують досить легке і безшумне ковзання.

При висоті дверних стулок більше двох метрів в більшості випадків застосовується механізм відкривання з нижньою рейкою. Нижня рейка надає дверним стулкам певну стабільність, перешкоджаючи їх відхиленню від вертикалі.

Двері-гармошки можуть бути використані не тільки при великих дверних отворах - досить часто вони виготовляються такої ж ширини, як і традиційні розсувні двері.

Дверне полотно дверей-гармошок не є цілісним, а складається з декількох стулок. З'єднання стулок між собою здійснюється за допомогою металевих петель або смуг, виконаних зі шкіри або тканини. Кожна стулка має самостійний кріплення. Самі дверні стулки можуть бути різної конструкції (щитові, фільончасті або скляні, з алюмінієвої, дерев'яною або пластиковою окантовкою). У деяких випадках дверні стулки можуть бути виконані навіть з тканини або шкіри (натуральної або штучної). Матеріал у цьому випадку натягується на спеціальний каркас, з'єднаний з кріпленням. Виробники практично завжди прагнуть зменшити вагу стулок, так як від цього прямо залежить швидкість зносу механізму відкривання. Саме з цієї причини в щитових моделях дуже часто використовується не дерев'яний, а полегшений алюмінієвий каркас. Досить поширені стулки дверей-гармошок, виготовлені з пластика, що імітує практично будь-які види матеріалів. Розміри всіх стулок складаних дверей-гармошок зазвичай однаковий.

Дверне полотно двері-гармошки може складатися з якої завгодно кількості стулок. Але дверних полотен в конструкції може бути не більше двох. Якщо полотен два, то вони будуть розсуватися від центру до країв. А якщо полотно одне - то в який бік воно буде відкриватися, зазвичай визначає замовник. Також існують моделі, які можуть складатися і в одну сторону й в іншу.

Поряд з традиційним виконанням, коли дверні стулки з'єднані між собою, випускаються двері-гармошки із застосуванням незакріплених між собою стулок. Дверні стулки в цьому випадку при відкриванні та закриванні повертаються за аналогією з жалюзі - навколо своєї осі. А при складанні - утворюють досить компактну стопку. Така конструкція дуже зручна в умовах обмеженого простору.

Біля дверей-гармошок як така дверна коробка відсутня. Однак при необхідності бічні стійки можуть і встановлюватися. Декоруються вони зазвичай так само, як і направляюча механізму відкривання. Бічні стійки в деякій мірі покращують ізоляцію, прикриваючи зазори між дверним полотном і стінками отвору. З метою забезпечення більш щільного прилягання на бічних стійках роблять притвор, як і в дверях орного типу. У цьому випадку, якщо дверне полотно виконане з твердого матеріалу, то воно може бути обладнано замком з клямкою і поворотною ручкою.

Двері-гармошки відносяться до ексклюзивних варіантів дверей, що виготовляються в більшості випадків на замовлення за індивідуальними проектами. З цієї причини такі двері коштують трохи дорожче, ніж звичайні розстібні.

Источник: Build for Blabla

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.