Як правильно утеплити балкон

Як правильно утеплити балкон
Багато роблять перепланування в своїх квартирах, дуже часто поєднуючи балкони з кухнями або кімнатами. Звідси виникає цілком зрозуміле питання утеплення балкона.

Згідно фізичним законам, утеплення будь-якої поверхні повинне проводитися із зовнішнього боку. Так старі стіни балкона будуть перебувати в так званій зоні позитивних температур, крім того, пари вологи безперешкодно пройдуть через утеплювач і вийдуть назовні. Захисна конструкція разом з утеплювачем добре працює, не порушуючи теплоізоляційних умов, але це в тому випадку, якщо правильно підібрати використовувані матеріали.

Але виконати утеплення балкона з зовнішньої сторони в основному неможливо, тому доводиться виконувати його утеплення з внутрішньої сторони.

Існує думка, що зробити утеплення балкона дуже просто - потрібно укласти утеплювач, обшити його яким-небудь матеріалом, провести опалення, і все - «справа в капелюсі». Але, на жаль, все набагато складніше.

Напевно, якщо у вас утеплений балкон таким способом, ви стикалися з проблемою, що на підлозі біля балконних стіни може іноді з'являтися вода. Це конденсат.

Через що з'являється конденсат?
Все дуже легко пояснити. Утеплюючи балкон всередині, стара стінка балкона потрапляє в зону від'ємних температур, що нижче температури точки роси. Тому пари вологи, які виходять назовні з приміщення, тобто вони потрапляють з області високого парціального тиску в низьке, проходять через утеплювач і на своєму шляху зустрічають щільний і холодний матеріал балконного огородження. У таких умовах пар на холодній поверхні переходить в стан конденсату. Конденсат продовжує накопичуватися (швидкість накопичення залежить від температурних і вологісних умов в приміщенні, а також від мінусових температур у зимовий період), і як наслідок, намокає утеплювач і балкон. Теплоізоляційні властивості утеплювача швидко знижуються, а матеріали не можуть витримувати великий обсяг вологи, тому вона стікає на підлогу.

Звичайно, може бути, у вас не накопичується вода на підлозі, але вона все одно намочила утеплювач, який втратив свої властивості, а це загрожує грибком і цвіллю.

Що робити в даному випадку?

Не переживайте, вихід з такої неприємної ситуації є. Сьогодні розглянемо два способи утеплення балкона зовні без подальшого накопичення вологи.

Способи утеплення балкона без накопичення вологи
Спосіб перший - без установки паробарьера

При даному способі потрібно встановити паробар'єр перед шаром утеплювача, щоб водяна пара не потрапляла в нього. Спосіб надійний при використанні будь-яких утеплювачів.

Щоб виконати даний спосіб, необхідно застосувати технологію сухого будівництва у вигляді облицювання стін. В якості матеріалів можна замість гіпсокартонних листів використовувати панелі ПВХ, МДФ або дерев'яний брус. Паробарьером буде служити фольга, звичайний поліетилен або спецмембрани.

При використанні даного способу утеплення балкона немає вологих будівельних процесів, може бути знадобиться тільки зашпаклювати шви. Але є і мінус - така конструкція втрачає можливість вентилюватися або «дихати».



Спосіб другий - встановлення окремого паробарьера

При використанні другого способу потрібно встановлювати окремий паробар'єр, як утеплювач необхідно використовувати спеціальні матеріали, які мають низьку паропроникність. Таким матеріалом є звичайний і екструдований пінополістирол.

Головною особливістю даного способу є те, що застосовувати потрібно утеплювач певної товщини, який не дасть накопичуватися волозі. Наприклад, товщина звичайного пінополістиролу, який має щільність 25 кг / м ³, згідно нормативної документації, повинна дорівнювати не менше 80 мм.

Екструдований пінополістирол володіє меншою паропроникністю, ніж звичайний пінополістирол в 3-10 разів. Виходить у підсумку, що30 мм екструдірованного пінополістиролу зможе забезпечити потрібний опір паропроникненню. Але такої величини товщини не достатньо для теплозахисту, тому доведеться використовувати пінополістирол даного типу товщиною 50-60 мм.

Будь-який з розглянутих видів пінополістиролу приклеюють до балконної стіни за допомогою спеціального клею (Церезіт СТ85 або Кнауф-Севенер) і кріплять дюбелями з великими капелюшками. На поверхню пінополістиролу з цього ж клею виконують захисний армований шар. При нанесенні клею поверхню утеплювача (пінополістиролу) затирають грубою шкіркою, потім встановлюють лугостійкі склосітки з розміром вічка 5 × 5 мм, після чого поверхню знову обробляють шаром клею. Щоб сітка виконувала свою функцію, дуже важливо, щоб вона перебувала між двох шарів клею.

Коли шар висохне і затвердіє, його можна зашпаклювати і пофарбувати, нанести шар декоративної штукатурки або наклеїти шпалери.

Источник: Build for Blabla

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.