Головне управління Держкомзему: Прозорий ринок земель має унеможливити корупцію

Як повідомили Інтернет-виданню Рупор Житомира в прес-службі Головного управління Держкомзему у Житомирській області, ринок землі повинен бути прозорим і регульованим, з його відкриттям будуть визначені чіткі правила гри на ринку землі й прийнятті всі міри для унеможливлення корупції.

Згідно законопроекту «Про ринок земель», власниками земель сільськогосподарського призначення можуть бути тільки громадяни України і тільки держава, в особі спеціалізованого сільськогосподарського органу – державного Фонду земель. Щодо протидії спекуляції землі – землевласник не зможе продати ділянку щонайменше п'ять років, або ж сплатити державне мито на перепродаж. У перший рік це буде 100 % від нормативної грошової оцінки землі – на Житомирщині в середньому ця цифра сягає більше 13 тисяч гривень з одного гектара.

Законопроект жорстко регламентує можливості потенційного покупця: граничний можливий максимум землі «в одні руки» не більше 100 га; надання податкової декларації для підтвердження прозорості доходів при купівлі землі; антимонопольна перевірка покупця на зв'язки зацікавлених осіб, родинні та підконтрольні зв'язки.

Сьогодні держава у повному обсязі не може впливати на негативні процеси, які відбуваються з землями. Неконтрольований ринок породжує корупцію серед чиновників, позбавляє бюджет надходжень та негативно впливає на впровадження соціальних програм. За допомогою корупційних схем іде концентрація земельних ділянок, викуп їх у власників за безцінь, неконтрольована зміна цільового призначення. Вихід з цієї ситуації – у запровадженні прозорого ринку земель.

З прийняттям низки законів, які сприятимуть встановленню прозорості у земельних відносинах в державі та запровадження високих стандартів соціального захисту, громадяни відчують себе господарями, а громадяни стануть повноправними власниками своєї землі.
На сьогодні першим кроком стало запровадження електронного земельного кадастру, принципу «єдиного вікна», введення в дію новітнього програмного забезпечення для районних земельних управлінь органів земельних ресурсів, який дозволить в режимі он-лайн відслідковувати виготовлення земельної документації і швидко реагувати на порушення термінів, що встановлені законодавством.

Джерело статті: RuporZT

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.