Чим краще фарбувати дерев'яні двері?

Чим краще фарбувати дерев'яні двері?
Лаки

Це традиційне покриття для деревини. Воно надає блиск, зберігає колір матеріалу і захищає його. Лак, як правило, вибирають для покриття дверей в лазнях або саунах. Найзручніше їм покривати нові вироби, так як старі потребує ретельної підготовки, яка включає шліфовку всього полотна до споконвічно світлого кольору. Щоправда, можна вибрати відразу тонований лак, який додасть колір і залакирует в один прийом.
Лаки хоч і здаються на перший погляд універсальними, мають різні склади і призначення.

Нітроцелюлозний лак придатний для покриття дерев'яних дверей в житлових приміщеннях. Використовувати його в лазнях або ванних кімнатах не рекомендують з-за низької міцності утворюється покриття. Воно може швидко розтріснутися.
Акриловий лак. Стійкий до ультрафіолетових променів і несприятливих впливів. Буває глянсовим або матовим, найчастіше не має неприємного запаху. Оброблену їм двері можна мити.

Поліуретановий лак. Володіє високою адгезією з дерев'яною поверхнею двері і високими міцнісними характеристиками. Існують глянцеві, напівглянсові і матові. Вони придатні для нанесення не тільки на дерево, але і на шпон, паркет, стільницю. Стійкий до стирання, але світлою деревині надає жовтизну.

Лак на водній основі. Довго сохне і не має неприємного запаху. Їх властивості можуть сильно відрізнятися, так як виробники включають різні добавки. Більш точну інформацію можна дізнатися тільки на банці з розчином.
Поліефірний лак. Токсичні і з різким запахом, з-за чого їх вибирають для фарбування дерев'яних дверей на вулиці. Створюють особливо міцне покриття.

Порада: якщо фарбується двері вуличної забудови, то важливо де проводяться роботи і яким складом. Якщо вона розташована на сонці, то варто вибрати долгосохнущие склади, які при нагріванні краще проникають в структуру дерева і більш рівномірно наносяться. Якщо швидкосохнучий лак, то він дуже швидко випарується, що призведе до нерівномірності фарбування. Ще краще, якщо двері попередньо зніметься з петель і буде забарвлюватися всередині приміщення. Це допоможе уникнути налипання пилу і комах.

Масляні лаки. Вони відрізняються більшим вмістом жирних смол, тому несумісні з деякими лакофарбовими поверхнями. Тому перед нанесенням, треба повністю очищати дерев'яні двері від старого покриття. Консистенція досить густа, тому більш рівномірно лягати пензлем, ніж фарбопультом. Не мають різкого запаху. Воскові олійні лаки здатні освітлювати м'які породи деревини.

Тепер про те, чим фарбувати дерев'яні двері: для міжкімнатних кращим вибором стане лак на поліуретановій чи акриловій основі. А ось для зовнішніх робіт або для банних дверей краще всього вибирати стійкі лаки, так звані палубні.

Морилки

Їх завдання полягає у тонування деревини та короткочасного захисту від несприятливих факторів. Але таке покриття потрібно оновлювати. Їх головне достоїнство – вони не приховують, а навпаки, підкреслюють красиву структуру дерева.

Випускаються морилки 4 видів:

на основі спирту – найбільш швидко сохне, але володіє різким запахом і більш високою ціною;
на водній основі – піде більше часу на висихання, але при цьому не має неприємного запаху. Підходить тільки для внутрішніх робіт в приміщеннях з нормальною вологістю;

на основі олій – перед використанням їх потрібно розводити розчинниками, наприклад ацетоном;
на лакової основі – найчастіше називаються блакиттю. Незважаючи на те, що вони істотно скорочують фарбувальні роботи, домогтися гарного результату досить складно. Для отримання рівної, однотонної поверхні слід розпорошувати її фарбопультом.

Порада: обираючи між швидковисихаючої морилкою і медленносохнущей треба враховувати не лише час їх висихання, але й результат. Так, склади на водній основі глибше проникають в деревину, роблячи колір більш насиченим, а зображення більш чітким. Якщо малюнок не важливий, а потрібен швидкий результат або світлий колір, то вибирати рекомендують спиртові морилки.

Фарби

За допомогою фарб можна не лише фарбувати нові двері, але і реставрувати старі полотна. Головне розібратися у видах фарби і вибрати потрібну.

Фарби, які відносяться до непрозорим покриттям, виготовлені на основі органічних розчинників, таких, як поліуретан, акрил і ін. До цієї групи відносять також водно-дисперсійні акрилові покриття. Незважаючи на їх токсичність і пожежонебезпека, вони дуже популярні завдяки простоті нанесення і високій якості утворюється покриття.

При виборі, якою фарбою фарбувати міжкімнатні двері, найчастіше зупиняють свій вибір на алкідних фарбах, володіють водовідштовхувальними властивостями. Вони лягають поверхнево, не проникаючи в структуру деревини, і утворюють щільну міцну плівку товщиною до 1 мм. При роботі важливо враховувати один нюанс: нанесення можливо тільки на абсолютно суху поверхню, в іншому випадку утворюються бульбашки повітря, які призведуть до дельнейшему розтріскування фарби.

На сьогоднішній день з продажу практично зникли олійні фарби на основі оліфи. Пов'язано це з високою ціною і низькими характеристиками міцності захисного шару. Іноді її замінюють алкідної смоли оксоли, це знижує вартість, але склад набуває різкий неприємний запах, який стійко тримається декілька діб.

Найбільшою популярністю користуються акрилові і поліуретанові фарби на основі органічних розчинників. Особливо це стосується водно-дисперсійних складів, в якості розчинника в ньому використана вода (це класичний варіант білих фарбованих дверей канадок). Вони не мають запаху і створюють паропроникне покриття. При їх висиханні утворюється плівка, що захищає дерев'яні двері від вологості і перепаду температур. Але при заморожуванні в банку втрачають свої властивості.
Фарби універсальні, ними можна фарбувати як підготовлену деревину, так і прямо по старому покриттю.

Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.