Створення ОСББ – це майбутнє багатоквартирного сектора ЖКГ

Створення ОСББ – це майбутнє багатоквартирного сектора ЖКГ
Сьогодні чимало говорять про об’єднання співвласників багатоквартирних будинків, адже за ними – майбутнє багатоквартирного сектора ЖКГ.
Про це повідомляють в управлінні муніципального та регіонального розвитку Житомирської міської ради.

Процес створення ОСББ в Україні останнім часом активізувався. Та все ж жителі багатоквартирних будинків не квапляться перетворюватися з власників своєї окремої квартири у співвласників цілого будинку, з усіма його пошкодженими комунікаціями, дахами і безкінечними проблемами прибирання та благоустрою, йдеться у повідомленні.

Багато мешканців квартир все ще сподіваються, що комунальні структури та міські державні адміністрації у найближчому майбутньому будуть в змозі провести капітальний ремонт їхнього будинку чи поліпшити якість поточних ремонтів. На жаль у більшості випадків сподівання ці не мають під собою реального ґрунту. Лише тоді, коли контроль за якістю робіт у будинку та відповідальність за своєчасне фінансування цих робіт перейде від органів влади до мешканців будинку можна сподіватись на зміну ситуації.

Статус ОСББ визначається Законом України «Про об’єднання співвласників багатоквартирного будинку». Аналізуючи цей закон можна виділити основні потенційні вигоди для мешканців будинку при створенні ОСББ.

На відміну від ЖЕКівських будинків, члени ОСББ самостійно визначають кошторис утримання свого житла, розмір внесків на утримання будинку, структуру і стиль управління, формують штатний розпис, персональний склад працівників (якщо такі потрібні) та їх заробітну плату (управителя, сантехніка, двірника, електрика, бухгалтера тощо), мають право оптимального вибору виконавців житлово-експлуатаційних послуг (вивезення сміття, ремонтні роботи), самі визначають черговість проведення поточного ремонту і, головне, реально впливають на якість цих робіт.

ОСББ має більші, ніж окремі мешканці, можливості вимагати від постачальників комунальних послуг виконання умов угод, які воно уклало з ним.
Також ОСББ, як юридична особа може отримати у власність або в користування прибудинкову територію у той час, як власники квартир такої можливості не мають. Наявність у власності або в користуванні земельної ділянки перешкоджатиме незаконним будівництвам у недопустимій близькості від будинку, що створює додаткові незручності мешканцям. Ця територія може бути використана за рішенням ОСББ для власних потреб: будівництво дитячих чи спортивних майданчиків, розташування автостоянок, здача території в оренду. Дохід отриманий в результаті проведення цієї діяльності спрямовується на покращення експлуатації будинку або благоустрій території, що сприяє зменшенню витрат власників на утримання будинку. Так як ОСББ є неприбутковою організацією воно не сплачує податків.

Після прийому будинку на свій баланс ОСББ може здавати в оренду допоміжні приміщення і скеровувати ці кошти на поліпшення технічного стану житла.
Станом на сьогодні в місті Житомирі офіційно зареєстровано 57 ОСББ.

Питанням створення та функціонування ОСББ в м. Житомирі займається управління муніципального розвитку Житомирської міської ради, основним завданням якого є сприяння створенню об'єднань співвласників багатоквартирних будинків (ОСББ), надання інформаційної та методичної допомоги (проведення інформаційних зборів, допомога у проведенні установчих зборів, підготовка необхідних документів для державної реєстрації об’єднання, а також вирішення поточних проблем).

Управління знаходиться за адресою м. Житомир, м-н С.П. Корольова, 4/2, каб.264, тел. 48-12-00.

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.