Що буде з цінами на квартири в найближчому майбутньому?

Що буде з цінами на квартири в найближчому майбутньому?
За прогнозами експертів, найближчим часом будуть користуватися успіхом квартири в економ-класі, при цьому ціни на житлову нерухомість будуть плавно спускатися вниз. Адже грошей в українців для покупки житла як і раніше немає.

При середньої заробітної плати по Києву 4,5-5 тис. грн, вартості квадратного метра в готовому новобудові в середньому 1,5-1,7 тис. доларів (12-13,6 тис. грн) як і раніше недосяжні для більшості бажаючих придбати житло. З урахуванням початкового внеску (30% від вартості квартири), щомісячні виплати по кредиту (строком на 20 років) за однокімнатну квартиру вартістю 600 тис грн (75 тис доларів) перевищать позначку 5 тис грн.

А щоб купити, наприклад, однокімнатну квартиру на вторинному ринку вартістю 55 тис доларів, сім'ї із загальним доходом 10-11 тисяч гривень при жорсткій економії доведеться збирати, як мінімум, 6-7 років. Але це без урахування вартості оренди квартири, за умови невисокої інфляції, стабільного курсу гривні, наявності постійної роботи та відсутності інших форс-мажорних обставин. До того ж українці поки не поспішають зв'язуватися із кредитами перевищують суму 20 тис. доларів.

А після скандалів, пов'язаних з несвоєчасним введенням в експлуатацію або навіть безстрокової зупинкою будівництва будинків, масово вкладати заощадження в споруджувані об'єкти українці в своїй більшості не готові, незважаючи навіть на дуже привабливі пропозиції забудовників про розстрочення під невисокі відсотки (зазвичай до 9% річних).

Учасники ринку в неофіційній бесіді визнають: зниження цін торкнеться і ринку первинної нерухомості. До цих пір забудовникам вдавалося утримувати ціни в готових новобудовах на стабільному рівні лише завдяки практично завмерлим будівництвах. Проте у експертів є підстави вважати, що у зв'язку з введенням в експлуатацію готових об'єктів і з виходом на ринок нових проектів, забудовники переглянуть свої розцінки в сторону зменшення. Втім, це вже відбувається, тільки в поточному, в третьому кварталі цього року на столичний ринок нерухомості вийшло п'ять нових проектів, а, починаючи з серпня, рекламні кампанії запустили і оновили понад 30 забудовників.

"На сегмент нового будівництва припадає близько 85% продажів нашої компанії. За моїми підрахунками зараз на ринку будівництва намітився ріст і, напевно, до кінця цього року будівельні компанії за своїми обсягами вийдуть на рівень 2006-го" - оптимістичний Андрій Берестяни, директор з маркетингу та продажу компанії Danfoss.

На відміну від будівельних компаній, схильних завищувати рівень попиту на житло і перебільшувати перспективи цього ринку, даними цієї компанії вірити можна: Danfoss торгує енергозберігаючої продукцією, а затверджені урядом будівельні норми зобов'язують забудовників встановлювати в возводимой нерухомості, таке обладнання.

Однак, якщо 2006 рік був дуже хлібним для забудовників, то в нинішньому році попиту на квартири, подібного тому, який був докризовий період не буде. Адже на ринку зник головний чинник - спекулятивний, який підстьобував зростання цін на житло - три роки тому майже половина угод припадала за частку перекупників.

Зараз люди купують житло особисто для себе і за свої гроші. Головна роль на ринку житлової нерухомості поступово переходить від продавців квартир до покупців, і вони, усвідомлюючи свою перевагу, не квапляться з покупкою житла - довго вибирають, вимагають знижки та додаткових бонусів.

Враховуючи ж реальну собівартість квадратного метра (у Києві, наприклад, у стандартній новобудові він навряд чи перевищує 4 тисячі грн) потенційні покупці житла можуть відчувати девелоперські компанії на міцність ще дуже довго.

Источник: http://ubr.ua/

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.