Інвестиції в індустріальну нерухомість Європи вийшли на рівень 2007 року

Інвестиції в індустріальну нерухомість Європи вийшли на рівень 2007 року
За новими даними компанії CBRE, ринок індустріальної та складської нерухомості залучив у 2013 році інвестицій більш ніж на € 14 млрд, що стало найвищим річним показником з 2007 року і показало зростання інвестицій порівняно з 2012 роком більш, ніж на 50 %.

Приплив капіталу в індустріальну і складську нерухомість триває, його загальний річний обсяг був значно більше, ніж у кожному з чотирьох останніх років. У 2013 році в цей сектор прийшли нові джерела капіталу, при цьому активізувалася інвестиційна діяльність спеціалізованих інвесторів -забудовників, власників власного капіталу з суверенних фондів в Азії і на Близькому Сході і заатлантичні пенсійних фондів з Північної Америки. Помітний також зростаючий інтерес приватного акціонерного капіталу, і ця тенденція, як очікують, продовжиться в 2014 році.

Домінуючу роль як і раніше грають ключові ринки Сполученого Королівства, Німеччини та Франції, на які довелося майже дві третини минулорічної інвестиційної активності в цьому секторі. Якщо ж говорити про зростання, то особливо високі цифри зростання спостерігалися в минулому році на ринках південної Європи - в Іспанії та Італії, причому в країнах Центральної та Східної Європи також відзначався справжній сплеск активності.

Джеймс Маркбі, керівник підрозділу європейських інвестицій в індустріальну і складську нерухомість CBRE сказав: « Зсув інвестиційних апетитів в сторону індустріального та логістичного сектора стало ключовою тенденцією 2013 року, ні в якому іншому секторі не було відзначено такого помітного зростання. Значна частка цього зростання була зумовлена ​​партнерськими угодами між спеціалізованими інвесторами - забудовниками та власниками капіталу з суверенних фондів, а також американськими пенсійними фондами. Це свідчить про привабливість сектора для нових джерел капіталу.

Очевидний також зростаючий інтерес з боку приватного акціонерного капіталу , і ми очікуємо збереження цієї тенденції. Тут помітно деяку схожість з тенденціями, що спостерігаються в США , де обсяги інвестицій також росли в минулому році , а ставки капіталізації йдуть вниз - це одна з причин зростаючого інтересу американців до європейського ринку . Цей тренд дуже сильний , і він продовжиться в 2014 році. Переваги високої рентабельності в період повільного відновлення попиту і обмеженого зростання рентного доходу пояснюють багато чого, але в цьому відбивається також більш широке визнання привабливості сектора самими різними типами інвесторів. Тепер , коли пожвавлення економіки набирає обертів і очікується , що промислове виробництво зростатиме , попит на виробничими потужності увійде в фазу циклічного зростання , що ще більше підтримає тенденцію наростання інвестиційної активності , і ціни на кращі ділянки будуть реагувати відповідним чином ».

Такий масштаб інвестиційної діяльності викликав значні і повсюдні цінові зрушення в прибутковості першокласних активів . В останньому кварталі 2013 року майже половина промислових майданчиків , включених в квартальні огляди прибутковості компанії CBRE , пересунулися по ціновій шкалі вниз. Якщо дивитися на рік в цілому, прибутковість на деяких ключових ринках Європи знизилася на 50 базисних пунктів і більше , причому Лондон і Дублін були серед тих , де це зниження виявилося найбільшим.

Валентин Гаврилов , директор відділу досліджень ринку CBRE в Росії , сказав: « У Росії інвестиції в індустріальну і складську нерухомість в 2013 році склали $ 1,3 млрд , що більш ніж в 3 рази перевершує минулий річний рекорд. Частка інвестицій в склади склала близько 20 % всього обсягу інвестицій в російську комерційну нерухомість. Даний інтерес визначається як відносно високою прибутковістю даного сегмента , так і її майбутньої стійкістю внаслідок зберігається високого попиту з боку орендарів. Поєднання даних факторів і дає результат , коли якісні об'єкти , що виставляються на продаж девелоперами або інвесторами , швидко знаходять свій попит . У 2014 році попит в даному сегменті збережеться , а обсяги угод будуть визначатися тільки готовністю власників виставляти якісні об'єкти на продаж ».

Источник: Buildung UA

Система Orphus
Информация
Посетители, находящиеся в группе Гость, не могут оставлять комментарии в данной новости.